Charmione a scris:
Cateva grile de penal :
1. Termenul reabilitarii judecatoresti curge:
a) in cazul gratierii totale neconditionate, de la data intervenirii actului de gratiere, daca aceasta este ulterioara ramanerii defintive a hot. jud.
b) in cazul gratierii totale conditionate, de la implinirea term. de incercare
c) in cazul liberarii conditionate, de la data repunerii in libertate
d) de la momentul cand pedeapsa a fost executata sau considerate ca executata
2. Gratierea individuala:
a) nu poate intervenii in cazul pedepsei amenzii
b) poate fi acordata doar de presedinte
c) nu poate fi revocata ca efect al comiterii unei noi infractiuni
d) poate fi anulata
3. Inculpatul poate cere continuarea procesului penal pt. a-si proba nevinovatia:
a) atunci cand a intervenit amnistia postcondamnatorie
b) atunci cand a intervenit prescriptia executarii pedepsei
c) atunci cand a intervenit retragerea plangerii prealabile
d) atunci cand a intervenit impacarea partilor
4. Falsificarea, cu prilejul intocmiriri, a unui inscris sub semn. privata, de catre un functionar, in vederea producerii de consecinte juridice:
a) nu se sanctioneaza niciodata
b) se sanctioneaza penal daca inscrisul e folosit
c) atrage raspunderea pt. infr. de fals intelectual, deoarece inscrisul e falsificat cu prilejul intocmirii
5. La infractiunea de pruncucidere:
a) subiectul activ este special
b) subiectul pasiv este special
c) tentativa nu este incriminata
d) coautoratul nu este posibil
6. Impacarea partilor inlatura rasp. penala cu toate ca actiunea penala se pune in miscare numai din oficiu in cazul infr.:
a) de tulburare de posesie
b) de seductie
c) de loviri sau alte violente
d) de violare de domiciliu
Raspunsurile sunt:
1. a,d
2. a,b,c (c fiindca gratierea individuala e intotdeauna neconditionata astfel incat nu va putea fi revocata ca efect al comiterii unei noi infr.)
3. c
4. problema asta e controversata in doctrina. Am pus grila asa sa vad care e opinia majoritatii :D . Vad ca majoritatea zice ca e fals in inscrisuri sub semnatura privata deci varianta b). Eu personal merg pe varianata a) nicio infr. deoarece la art. 291 fals in inscrisuri sub semn. priv. se face trimitere doar la modalitatile de comitere a falsului material (288) nu si ale falsului intelectual (289)
5. a,b,c,d. Este acelasi lucru subiect calificat cu subiect special, nu e nicio diferenta)
6. a,b. Si la infr. de tulburare de posesie act. pen. se pune in miscare din oficiu iar impacarea partilor inlatura rasp. dar nu e niciodata data ca exemplu din cate am vazut. Mitrache spune ca sg inf. care are aceasta caracteristica e cea de seductie si de aia am fost surprinsa cand am vazut ca si la tulburarea de posesie lucrurile stau la fel.