avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... admitere inm 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

admitere inm 2010

haideti sa ne apucam de treaba
sa incepem cu cartile necesare pentru studiu
poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de pe care au invatat si cartile de grile ( editiile , editurile , autorii )

eu am urmatoarele carti 1 civil partea generala - beleiu ( am inteles ca boroi e indicat dar as vrea sa stiu care e ultima aparitie si la ce editura )
2. reale - filipescu ; liviu pop ( multi il indica pe barsan - la fel as vrea sa stiu ultima aparitie si editura )
3. obligatii - barsan
4. contracte - deak
5. contracte - deak
6. penal general - mitrache
7. penal special - toader
8. procedura civila - eu am Ciobanu &Boroi , curs selectiv pt licenta ( as dori si mihaela tabarca dar vreau detalii , an de aparitie , editura si titlu pt ca am vazut ca are mai multe carti scoase )
9 . procedura penala - neagu si MARELE COD

credeti ca putem avea surpriza ca anul viitor sa se mearga pe noile coduri ?
SPOR LA TREABA !
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
ENGFULL, utilizator
Ayaz a scris:

Exact ce spuneam si eu, intentia de a-l arunca (in apa) reunita cu culpa generand un rezultat mai grav decat cel urmarit= intentia depasita (praeterintentia) caracteristica infractiunii de loviri si alte violente.

La infractiunea de loviri si alte violente forma de vinovatie caracteristica e intentia directa sau indirecta si nu praeterintentia, In speta data, consider ca daca victima nu ar fi murit si doar s-ar fi ranit mai grav ( peste 10 zile ingrijiri medicale) fapta ar fi vatamare corporala din culpa si nu lovire si alte violente! Avand in vedere ca faptuitorul nu a avut intentia de a-i produce vatamari victimei in sensul ca rezultatul nu l-a prevazut desi ar fi putut sa-l prevada fapta s-a savarsit din culpa, calificarea corecta fiind ucidere din culpa!
PS la lovire si alte violente urmarea imediata e provocarea unei suferinte victimei, faptuitorul nu a urmarit acest lucru, actiunea sa fiind in spirit de gluma si nu cu intentia de a rani!
Ultima modificare: Marți, 10 August 2010
laucretziu, utilizator
lore26 a scris:

mda, ma gandisem si eu ca e vb de alte violente, dar nu eram sigura. explicatia ta este una f cuprinzatoare, chiar m am lamurit, ms :)

Cu placere.:)
Poate nu am inteles eu bine deci d-nule Diletant care este raspunsul dumneavoastra la grila expusa a) sau c)?
Am gasit o grila data la admitere in avocatura anul asta si raspunsul era ca mandatarul are dreptul la remuneratie doar daca exista stipulatie in acest sens. Eu zic ca in cazul in care mandatarul este un profesionist care se ocupa cu astfel de treburi nu mai trebuie sa fie stipulatie expresa pt a fi remunerat, deoarece in acest caz el se presupune ca trebuie remunerat si ca mandatul este cu titlu oneros in acest caz. Dupa parerea mea rasp eate gresit, deoarece foloseste cuv doar. daca nu era cuv doar grila era adevatara, voi ce ziceti?
laucretziu a scris:

Ayaz a scris:

Exact ce spuneam si eu, intentia de a-l arunca (in apa) reunita cu culpa generand un rezultat mai grav decat cel urmarit= intentia depasita (praeterintentia) caracteristica infractiunii de loviri si alte violente.

La infractiunea de loviri si alte violente forma de vinovatie caracteristica e intentia directa sau indirecta si nu praeterintentia, In speta data, consider ca daca victima nu ar fi murit si doar s-ar fi ranit mai grav ( peste 10 zile ingrijiri medicale) fapta ar fi vatamare corporala din culpa si nu lovire si alte violente! Avand in vedere ca faptuitorul nu a avut intentia de a-i produce vatamari victimei in sensul ca rezultatul nu l-a prevazut desi ar fi putut sa-l prevada fapta s-a savarsit din culpa, calificarea corecta fiind ucidere din culpa!
PS la lovire si alte violente urmarea imediata e provocarea unei suferinte victimei, faptuitorul nu a urmarit acest lucru, actiunea sa fiind in spirit de gluma si nu cu intentia de a rani!

Exista o speta faimoasa, care apare aproape in toate cartile de doctrina: doi barbati gospodari, din mediul rural, au intentionat sa faca o gluma (bineinteles proasta) unui al treilea, si i-au legat picioarele de hamurile unui cal, dorind doar sa-l sperie (se gandeau ca vor stapani calul inainte sa fuga in galop). Ei, ghinionul celor doi "isteti" a fost ca animalul i-a luat prin surprindere si l-a tarat pe om vreo cateva sute de metri, provocandu-i leziuni incompatibile cu viata. Tribunalul suprem a stabilit atunci ca infractiunea nu e ucidere din culpa ci loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, desi cei doi nu au avut intentia sa il omoare, nici macar sa il raneasca, ci doar sa il sperie.
La fel si in cazul bazinului: e adevarat, in 99% din cazuri, cand impingi un prieten in apa, nu se intampla nimic, dar accepti faptul ca nu ii va fi foarte comod, poate chiar va SUFERI un pic, si de frig. Or definitia de la 180 chiar asta spune: loviri sau ALTE VIOLENTE cauzatoare de SUFERINTE FIZICE, fara a le defini. Tot din practica s-a stabilit ca reprezinta infractiunea de la 180 cp suflarea in fata unei persoane de pilitura de fier, care nu i-a cauzat decat o iritare e epidermei. Inca o data, nu trebuie confundata posibilitatea inculparii si trimiterii in judecata, cu stabilirea incadrarii juridice. Impingerea e o manifestare exterioara de energie, savarsita cu intentie, si nu conteaza SCOPUL.
Gluma si infractiunea se savarsesc ambele cu intentie, difera doar scopul...
@m13d: daca lovirile sa vatamarile cauzatoare de moarte era la varianta a), atunci...a
Ultima modificare: Marți, 10 August 2010
ContSters151675, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Manuale recomandate admitere magistratura lyl02 lyl02 Este vorba despre admniterea in magistratura a a candidatilor care au o vechime de 5 ani, nu de admiterea la INM. Va rog sa-mi recomandati manuale, ... (vezi toată discuția)