avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... admitere inm 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

admitere inm 2010

haideti sa ne apucam de treaba
sa incepem cu cartile necesare pentru studiu
poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de pe care au invatat si cartile de grile ( editiile , editurile , autorii )

eu am urmatoarele carti 1 civil partea generala - beleiu ( am inteles ca boroi e indicat dar as vrea sa stiu care e ultima aparitie si la ce editura )
2. reale - filipescu ; liviu pop ( multi il indica pe barsan - la fel as vrea sa stiu ultima aparitie si editura )
3. obligatii - barsan
4. contracte - deak
5. contracte - deak
6. penal general - mitrache
7. penal special - toader
8. procedura civila - eu am Ciobanu &Boroi , curs selectiv pt licenta ( as dori si mihaela tabarca dar vreau detalii , an de aparitie , editura si titlu pt ca am vazut ca are mai multe carti scoase )
9 . procedura penala - neagu si MARELE COD

credeti ca putem avea surpriza ca anul viitor sa se mearga pe noile coduri ?
SPOR LA TREABA !
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
ENGFULL, utilizator
adrian_t87 a scris:

a,c,d,e si continuarea era ca defunctul a lasat o dacie 1310 din 1970 :D

da, in afara de b sunt toate!...mai multa mate decat drept#-o
cine stie sa imi explice si mie oferta de purga , am inteles in mare dar nu sunt pe deplin lamurit , ipoteca este platita din bani vanzarii? sau luand in calcul ipoteca vanzarea se face cu un pret mai mic si pe langa pret se vor da alti bani ca contravaloarea rascumpararii garantiei? daca poate cineva sa imi explice printr-un exemplu , pls
Ultima modificare: Vineri, 13 August 2010
adrian_t87, utilizator
adrian_t87 a scris:

cine stie sa imi explice si mie oferta de purga , am inteles in mare dar nu sunt pe deplin lamurit , ipoteca este platita din bani vanzarii? sau luand in calcul ipoteca vanzarea se face cu un pret mai mic si pe langa pret se vor da alti bani ca contravaloarea rascumpararii garantiei? daca poate cineva sa imi explice printr-un exemplu , pls

Incerc eu un raspuns la asta, desi nu am intalnit niciodata in firava mea practica oferta de purga. Daca citesti DIRECT din codul civil art. 1801-1814 (cu aplecare spre art. 1805), cred ca vei intelege mai bine decat din doctrina. Revin si arat: cititi, pe cat posibil, codurile...
In ceea ce priveste pretul vanzarii, din punct de vedere legal, acesta nu este afectat de o eventuala garantie imobiliara ce ar greva bunul, acesta se stabileste prin negociere directa intre vanzator si cumparator. Bineinteles, un bun ipotecat prezinta o sarcina si prin urmare un risc, deci ar trebui sa fie mai ieftin...Conteaza insa si stadiul rambursarii creditului etc, etc. Toate aceste elemente nu au insa legatura stricta cu dreptul, ci mai mult cu piata imobiliara.
ContSters151675, utilizator
un.diletant a scris:

adrian_t87 a scris:

Incerc eu un raspuns la asta, desi nu am intalnit niciodata in firava mea practica oferta de purga. Daca citesti DIRECT din codul civil art. 1801-1814 (cu aplecare spre art. 1805), cred ca vei intelege mai bine decat din doctrina. Revin si arat: cititi, pe cat posibil, codurile...
In ceea ce priveste pretul vanzarii, din punct de vedere legal, acesta nu este afectat de o eventuala garantie imobiliara ce ar greva bunul, acesta se stabileste prin negociere directa intre vanzator si cumparator. Bineinteles, un bun ipotecat prezinta o sarcina si prin urmare un risc, deci ar trebui sa fie mai ieftin...Conteaza insa si stadiul rambursarii creditului etc, etc. Toate aceste elemente nu au insa legatura stricta cu dreptul, ci mai mult cu piata imobiliara.

asa ceva am inteles si eu prima data , dar mentiunea ca purga va avea valoarea pretului platit sau a bunului m-au cam dus in ceata ... deci daca eu cumpar un bun ipotecat cu 1000 lei ii ofer 1000 lei lui y , cel in favoarea caruia e constituita ipoteca , sa platesc ipoteca pana la valoarea aceasta ? pot sa ii dau mai mult sau mai putin , decat am platit pe bun ?
Oferta de purga - este acea oferta facuta de dobanditorul unui imobil ipotecat catre creditorul ipotecar de a plati datoriile si sarcinile ipotecare pana la concurenta pretului prevazut in contractul cu titlu oneros prin care a dobandit imobilul sau , dupa caz pana la valoarea de pretuire a imobilului dobandit prin act cu titlu gratuit. In cazul creditorul ipotecar accepta aceasta oferta, iar dobanditorul plateste pretul sau consemneaza suma, imobilul este curatit (purgat) de ipoteca respectiva.
Exemplu:
Ion cumpara o casa in Bucuresti, dupa vreo 10 ani are nevoie de bani si face un imprumut la Banca (nu putem sa punem nume) , Banca ii pune ipoteca pe casa. Mai trec 10 ani si Ion are iar nevoie de bani asa ca se hotaraste sa vanda casa, Gigi cumparatorul casei care are bani multi de nu stie ce sa faca cu ei, nu vrea o cesiune de creanta, nu vrea sa i se transmita ipoteca, asa ca face o oferta de purga Bancii, si-i spune ca va plati restul de ipoteca in limita pretului din contractul de v-c, sau daca Gigi il primeste ca donatie, plateste valoarea de piata a imobilului. Daca dupa aceasta plata in limitele stabilite mai ramane totusi ceva de plata va fi urmarit Ion, insa de data asta Banca va fi un creditor chirografar. Mai rar intalnite cred eu situatii de acest gen in practica, de obicei se plateste ipoteca, diferenta de pret i se da lui Ion iar imobilul ramane lui Gigi liber de sarcini.
P.s : eu iti explic din experienta , asa am cumparat eu un apartament, insa nu vb. de meleaguri romanesti, caci in Romanica nu este permisa (si nu ca nu ti-ar permite legea) vanzarea unui imobil ipotecat, si umbli si umbli ca sa o convingi pe Banca sa ii dai banii dupa ctr. de c-v ca te lasi pagubas, si iti cumperi unul liber de sarcini.
Vasile Mihaela, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Manuale recomandate admitere magistratura lyl02 lyl02 Este vorba despre admniterea in magistratura a a candidatilor care au o vechime de 5 ani, nu de admiterea la INM. Va rog sa-mi recomandati manuale, ... (vezi toată discuția)