gunnar15 a scris:
lasand la o parte denumirile tentativelor va dau urmat. 2 exemple :
- se pune in executare hot. de a savarsi un viol se incepe executarea se realizeaza constrangerea si faptuitorul este inlaturat de un trecator cand se pregatea sa inceapa actul sexual
- se incepe executarea hot. de a savarsi un viol se realizeaza constrangerea victimei insa infractiunea nu se poate consuma deoarece faptuitorul are o disfunctie sexuala sau nu reuseste in acel moment datorita motivelor fizice sa realizeze act sexualnu/l asculta :)
eu vad aceste 2 tipuri de tentative posibile si nu cred ca se incadreaza amandoua la t. imperfecta
ceea ce ai descris tu aici reprezinta doua exemple de tentativa imperfecta.
cred, din ceea ce am citit pe aici, ca majoritatea sunteti intr-o confuzie grava, amestecati modalitatile tentativei, fara a tine seama de criteriile de clasificare ale acesteia.
Dupa un prim criteriu, respectiv, dupa gradul de realizare a actiunii ce constituie elementul material al laturii obiective a infractiunii, tentativa este de doua feluri: imperfecta sau intrerupta și perfecta sau terminata.
Dupa al doilea criteriu, respectiv, dupa cauzele care determina neproducerea rezultatului, tentativa este tot de doau feluri: proprie si improprie.
Intrebarea din grila se referea la primul criteriu de clasificare al infractiunii, iar in acest caz, tentativa la infractiunea de viol nu poate fi decat imperfecta.
Prin urmare, nu cred ca este vorba de o intrebare dicutabila, asa cum sugera cineva pe aici.
Ca sugestie pentru cei care isi dau cu parerea pe aici, inainte de a posta ceva, ar fi bine sa va documentati mai serios si sa nu cautati nod in papura