sa inteleg ca trebuie sa ne resemnam, faptul ca un regulament exista nu inseamna ca este si legal. Nu cred ca acest regulament sa fi facut obiectul vreunui control de constitutionalitate sau daca s-a verificat ca este conform prevederilor CEDO. Eu nu mai am nimic de pierdut, ce te face sa crezi ca la anul nu se va reitera situjatia. Pana la urma poate ca nu ii mai vreau eu.
Din ce am inteles momentan, fara sa fi avut acces la alte informatii, domnul ministru Catalin Predoiu a criticat cel mai dur conducerea Institutului, reiterand multe dintre aspectele pe care le-am sesizat si eu inclusiv aici pe forum: este aproape imposibil ca, din peste 3000 de candidati pe 200 de locuri, doar 72 sa poata obtine punctajul minim de admitere; este deci mult mai probabil ca ”esecul usturator al examenului” (formularea ministrului) sa fie cauzat de modul neregulamentar in care conducerea Institutului si comisiile de specialitate inteleg sa formuleze subiectele - deseori neclar, cu excederea tematicii si cu abordarea de probleme controversate in doctrina si in practica; de asemenea, este inacceptabil ca, in conditiile in care sunt zeci de mii de absolventi de drept anual, totusi in magistratura sa fie deficit de personal. Respingerea raportului I.N.M. care va fi prezentat joi in plenul C.S.M. ar conduce automat, in opinia mea, la destituirea Consiliului Stiintific, forul care a girat organizarea lamentabila a examenului din acest an; pentru membrii comisiei de elaborare a subiectelor va putea fi aplicat art. 19 alin. 4 din regulament, care prevede sanctiuni pecuniare in cazul formularii de subiecte dovedite necorespunzatoare si interzicerea dreptului de mai propune subiecte in anii viitori. Indiferent care va fi deznodamantul (banuiesc faptul ca majoritatea doriti organizarea unui nou examen la finalul toamnei pentru ocuparea celor 138 de locuri vacante), eu sunt multumit de faptul ca lucrurile sesizate de mine si de multi alti candidati au fost observate si analizate cu atentia cuvenita de membrii CSM. Si inca o data, cinste domnului ministru Predoiu pentru atitudinea lui !
P.S. Chiar sunt curios daca presedintele Basescu, in urmatoarea sedinta pe care o va prezida la CSM, va pune in discutie problema examenului de admitere la I.N.M. din vara aceasta :)