avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007

La acest topic primesc propuneri pentru amendarea Legii 230/2007.
Am rugamintea sa scrieti doar propunerea si o scurta argumentare. Nu este un loc de dezbatere, ci numai de culegere de propuneri care sa amendeze Legea 230/2007.
Intentionez sa solicit si ajutorul altor useri cu experienta pe acest domeniu, impreuna cu care sa redactam acest pachet de propuneri de amendamente pe care sa le trimit deputatului meu, al carui acord l-am primit.
Periodic va voi expune acest pachet de propuneri culese, la care se accepta si comentariile constructive. Important este sa facem o treaba temeinica, in folosul locatarilor din blocuri, indiferent daca sunt proprietari sau chiriasi, astfel incat traiul nostru "la comun" sa fie acceptabil si acceptat. Nu se cenzureaza propunerile, dar nu vor fi acceptate cele de tipul: "sa se faca ceva sa n-o mai aud p-aia de sus cum merge prin casa".
In speranta ca intelegeti exact rolul acestui topic, va astept propunerile constructive.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 23:51, 17 Octombrie 2009
Of! Intradevar, cazul asociatiilor de proprietari e un exemplu elocvent: practica ne omoara! E dezastru ce se intampla in aceste asociatii: unde nu fug administratorii cu banii, acestia in cardasie cu altii din conducere fac fel de fel de matrapazlacuri sau, altundeva, se ajunge ca o baba care n-are bani de contoare sa plateasca apa cat toti ceilalti de pe scara la un loc, etc.

Si, mai ales, cei mai multi cred ca chestia asta cu asociatia de proprietari e ceva ce vine de la sine si asteapta ca Politia, Primaria sau, poate, bunul Dumnezeu sa rezolve o problema ce, in mod normal, trebuie rezolvata de ei cu o minima implicare.
@iulian manea
Aveti perfecta dreptate....numai ca nu ati enumerat si cazuri pozitive :) unde nimeni nu fuge cu banii, ba dimpotriva surplusul este tinut la banca, unde presedintele chiar aduna comitetul in fiecare luna si unde iau decizii in legatura cu problemele curente (cui i se mai face dosar pentru restanta, pe cine mai someaza sa vina sa plateasca, rezolva cererile oamenilor de scoatere de la plata cotelor ca pleaca copiii la scoli prin alte locuri, ca pleaca in vacante, ca pleaca in concediu...., ca trebuie atentionat furnizorul X sa vina sa-si verifice contorul de bransament ca nu e in regula cu o crestere nejustificata a consumului sau ca acel contor nu mai inregistreaza, ca ce lucrari urmeaza sa se faca si administratorul sa contacteze firma prestatoare, ca nea "cutare" si-a scos mobila veche si a uitat de ea in spatele blocului si sa fie atentionat sa si-o ia de-acolo ca altfel va plati dezafectarea, ca tanti "cutareasca" si-a extins camara si pe holul blocului, ca burlanul de la ghena de gunoi de la 7 s-a spart si trebuie inlocuit etc), unde geamurile sparte din diferite morive si de catre diferiti oameni se pun la loc, unde usile de la intrare chiar se inchid..... si multe alte aspecte care fac ca traiul intr-un asemenea bloc, departe de a semana cu cel de la o casa la curte, e suportabil si chiar bine suportabil...... Noi aici, pe site ne intalnim cu oamenii care au probleme sau care cred ca au probleme, asta nu inseamna ca peste tot sunt aceleasi situatii. Sigur, suntem tentati sa generalizam, asa cum ne sta bine, noua, romanilor, dar...sa nu exageram!!...:)
.....................
@ynocentta
In principiu aveti dreptate, prin lege ar trebui sa cerem "maximum" (vezi calitatea de expert contabil la un cenzor) ca sa obtinem macar "mediu", dar, tot principial, legea trebuie sa aiba un text scurt, sa fie flexibila ca sa poata fi respectata de cat mai multi in cat mai multe situatii.
Nu se poate cere unei asociatii din X-auti sa aiba cenzor expert contabil, cand ei acolo poate nici presedinte de asociatie nu au, iar administrator este un om care socoteste cu creionul pe hartie.
Legea nu e facuta numai pentru orasele mari, ci si pentru cele mai mititele, las ca nici in ditai Bucurestiul nu gasesti usor un cenzor. Si daca nu-l gasesti ce sa faci? Vrei-nu vrei incalci legea, ca statul nu-ti pune la dispozitie oameni care sa fie cenzori. Si daca incalci legea si risti puscaria...mai bine lasi asociatia de izbeliste...si ramane si fara presedinte....Si e bine? Nu e bine.
Atunci, hai sa propunem ceva care poate fi indeplinit si de catre asociatie si de catre un cenzor cu studii medii care sa stie sa citeasca o factura si sa faca niste calcule. Asa-zisa contabilitate a asociatiilor este o impartire a facturilor pe liste si o gestiune a fondurilor. Nu trebuie o mare sofisticarie. Daca oamenii sunt cinstiti si corecti, socotelile de la o asociatie pot fi facute si de o persoana cu studii medii, fara probleme. Doar ca, in plus trebuie sa cunoasca LEGEA.
...............................
@adriantot
Ceea ce propuneti Dv. trebuie stipulat in fata tuturor propunerilor, ca articol separat pentru ca se schimba un pic filosofia legii. Aceasta vorbeste despre infiintarea asociatiei, la care nu toti pot, vor sau sunt partasi. Cei care nu vor sa fie partasi la infiintare sau, pe parcurs (dovada ca au fost si propuneri pentru iesirea din asociatie)...deci acesti proprietari au aceleasi obligatii ca si membrii asociati
1. pentru ca impart o proprietate indivizibila cu ceilalti proprietari si
2. pentru ca infiintarea asociatiei s-a facut cu acceptul majoritatii proprietarilor si astfel se respecta principiul democratic - minoritatea se supune majoritatii.
Obligand pe cineva care nu este membru al asociatiei sa devina membru
1 Infiintarea asociatiei ar trebui sa se faca din oficiu, fara adunarile generale de infiintare si
2. Se incalca dreptul constitutional al oricarui cetatean de a se asocia sau nu.

Daca va mentineti punctul de vedere va rog sa formulati textul articolului pe care il voi adauga in preambulul propunerilor.
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2009
elga50, moderator
Elga,
in conditiile in care ,in principiu mi se acorda dreptate,dar acceptam prevederi permisive,apreciez ca efortul nu se justifica.
Am inteles ca se solicita amendarea prevederilor din legea in vigoare care permite abuzuri /incalcarea legii,ori daca prin amendamente -luam in calcul situatiile asociatiilor in care
cand ei acolo poate nici presedinte nu au
,rezulta fara putinta de tagada ca se favorizeaza si se permite activitatea asociatiilor de proprietari dupa posibilitati si nu conform si in limtele legale.
Cabinetele medicale,notariale ,de consultanta financiar-contabila ,etc,chiar si din cele mai defavorizate zone ale tarii,pot sa activeze numai cu respectarea dispozitiilor in vigoare.
Practica demonstreaza ca activitatile si executiile realizate de persoane fara experienta , fara cunostiinte in domeniu ,fara actualizarea informatiilor referitoare la modificarile permanente survenite in legislatia financiar-contabila,se datoreaza acceptarii de personal insuficient pregatit.
Cum se poate obtine calitate si legalitate asupra activitatii financiar contabile ,in cazul unui "propritar" de 80 de ani idolarizat de catre majoritatea proprietarilor de varsta a patra,in conditiile in care respectivul este pensionat de 30 de ani,iar activitatea anterioara a desfasurata-o in cadrul palatului pionelilor la numarat de fotografii pentru panoul de onoare ?Tot evidenta contabila se cerea si atunci la numaratulfotografiilor ,care nu prea are tangenta cu prevederile in vigoare in 2009 referitor la contabilitatea in partida simpla sau dubla.
Elga,activitate de verificare a legalitatii activitatii financiar contabile este legal prevazuta in limita permanentelor modificari survenite in legislatia in domeniu ,
care nu este accesibila si la indemana unor persoane care nu au tangenta si nu mai prezinta interes ,nu mai detin performanta profesionala sa se informeze si merg pe cunostiintele acumulate la numarat betisoare .
Am certituidinea ca orice persoana cerebrala,cand are interesul personal,in directie medicala,notariala,etc ,face un studiu de piata,desfasoara demersuri sa afle referinte pentru persoana competenta ,nu se opreste la primul .
Raman la convingerea ca respectarea si aplicarea unitara a prevederilor in vigoare trebuie si poate fi realizata numai prin personal competent ,care sa prezinte cunostiinte profesionale si interes.
Dupa cum primarile prin servicii specializate,asigura cursuri de perfectionare pentru implementarea cunostiintelor minim necesare desfasurarii activitatii de administrator imobile in baza de atestat legal...,tot asa si activitatea financiar-contabila ,trebuie sa fie realizata si verificata de catre si prin persoane competente profesional,nu care sa activeze pentru simplul interes pecuniar ,iar in scripte sa fie o evidenta gen varza,pe care nici al cu coarne nu o mai descifreaza si nu o mai actualizeaza.
Surprinde usurinta cu care se trateaza acest articol important din cadrul entitatii juridice asociatia de proprietari si se refuza recunoasterea evidentei ,respectiv ca autoritatile ,la persoanele juridice indiferent de obiectul de activitate sau forma de organizare,majoritatea controalelor le intreprind asupra evidentei si legalitatii activitatii financiar contabil.
Ramane la latitudinea intiatorilor acestui demers ,daca se doreste intradevar aplicarea si respectarea unitara a dispozitiilor in vigoare,cu realizarea unor amendamente care sa impuna conditii stricte pentru desfasurarea activitatilor din cadrul asocitiilor de proprietari,cu recunoasterea importantei cuvenite fiecarui compartiment in parte .
Conchid cu sublinierea ca ,dupa cum activitatea de administrare imobile,a fost radical modificata prin impunerea ATESTATULUI,asa si pentru activitatea de verificare a activitatii financiar-contabile trebuiesc respectate dispozitiile in vigoare, fara exceptii si fara derogari,asta in situatia in care se doreste intradevar respectarea unitara a legii ,altfel se va continua activitatea dupa interes si vor mai curge oceane de mesaje de nemultumire a proprietarilor
ynocentta a scris:


1) Am inteles ca se solicita amendarea prevederilor din legea in vigoare care permite abuzuri /incalcarea legii
2) ......care nu prea are tangenta cu prevederile in vigoare in 2009 referitor la contabilitatea in partida simpla sau dubla.
3)Am certituidinea ca orice persoana cerebrala,cand are interesul personal,in
...activitatea financiar-contabila ,trebuie sa fie realizata si verificata de catre si prin persoane competente profesional

1) Cred ca este punctul forte in gasirea unor amendamente eficiente. Ar trebui sa muncim serios la asta. Problema nu e simpla. A m mai afirmat ca nu- i normal sa impui restrictii prea mari care sa restranga libertatea oamenilor cinstiti, deoarece pentru hoti nu exista lacate. Totusi trebuie sa gasim ceva care sa restranga posibilitatea abuzurilor, fara sa platim insa o avere pt asta, angajand tot felul de super specialisti.
2) Recunosc, nu cunosc modificarile din 2009 referitor la contabilitatea in partida simpla. Poate ma lamuriti ca sa nu caut eu prea mult
3) La nivel de asociatii contabilitatea este cat se poate de simpla. Este nevoie de un om corect, ordonat, implicat si cu un minim de cunostinte aritmetice.
In privinta controlului si eu cred ca ar trebui cel putin studii medii in domeniul financiar- contabil si nu orice fel de studii medii.
Ganditi- va, faceti un compromis cu propriile principii si poate ne ajutati cu idei rezonabile, nu asa radicale.
Infiinterea asociatiei de proprietari se face cu votul majoritatii proprietarilor dintr-un condominiu (bloc, scara, etc). Cei care lipsesc se pot inscrie ulterior in asociatie sau nu. Dar au aceleasi obligatii chiar daca nu au devenit "proprietari membri". Cand am spus sa-i obligam sa aiba drepruri ap pus aceste cuvinte intre ghilimele, ca o gluma. Poate e mai corect, asa cum vecinul de la etaju 5 are obligatii in mod automat, sa-i oferim , sa-i dam si drepturile automat.

In ce priveste statutul asociatiei de proprietari fac o propunere greu de digerat : sa desfiintam satatul asociatiei. De ce ? Acesta cuprinde acum aproape toata legea si normele de aplicare de la un capla altul. Apoi unii, din exces de zel, au fixat acolo salariile, impozitele, penalizarile, repartizarea unor cheltuieli, etc. In momentul schimbarii unor reglementari prin lege, ordonanta, norme, etc , acest statut nu mai corespunde. Este un calvar sa faci schimbari in statut. Numai cine nu a trecut prin procese cu asociatia nu intelege cum se contesta orice decizie a comitetului sau hotarare a adiunarii generale, chiar daca este conform legii, numai pentru ca "nu este statutara".

Cineva intreba mai sus despre scopul modificarilor acestei legi. Daca vrem sa facem modificari in favoarea cuiva. Da. Eu vreau sa facem modificari in favoarea proprietarilor, a celor care traiesc in blocuri si vor sa avem un confort cat mai bun cu cele mai mici cheltuieli. Acestia sunt majoritatea proprietarilor. Sunt cei care participa la administrare si conducere, care platesc la timp cotele, etc. Daca intr-o asociatie de 100 proprietari avem 10 restantieri din care cu 4 suntem in proces, eu vreau sa imbunatatim legea pentru ceilalti 90% .

Alte discuții în legătură

Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)
Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)