Stimabililor si stimabilelor,
Desi imi propusesem sa nu postez la acest subiect deoarece subscriu pozitiei dlui. marius cioca fata de L230, vreau totusi sa-mi expun cateva opinii:
1 - ref. la Art.7 - legea nu obliga proprietarul la inscrierea in Asociatie ci lasa la libera alegere a acestuia. Printr-o comparatie fortata o putem compara cu angajatii unui agent economic: toti merg la serviciu dar nu toti sunt membri in Sindicat. Nu esti membru in Sindicat nu beneficiezi de drepturile si nu ai obligatiile membrilor dar poti lucra in continuare! Deci nu se inscrie nu i se-aplica L230!
2 – ref. la Art. 9 – consider ca e corect in forma actuala, legea oferind posibilitatea (la art. 25 lit. c) mandatarii de catre proprietar a altor persoane care sa-l reprezinte.
3- ref. la Art. 13 – sunt, in principiu, de acord cu propunerea dlui. Adrian Manea dar in acest mod nu se face o “impartire” echitabila. Restantierilor li se va diminua restanta fara sa faca nimic!
4 – ref. la Art. 21 – al. (1) propunerile facute sunt deja prevazute la al. (3)
al.(2)legiuitorul a plecat de la prezumtia ca o persoana cu studii medii are insusite cunostintele minime si necesare pentru o astfel de activitate(citit, scris si calculat). Deci a impus minimul si nu maximul. Propunerea cu studii medii “economice” este intr-adevar una pertinenta dar destul de greu de aplicat pentru ca nu in toate blocurile exista proprietari cu studii economice(ganditi-va la o Asociatie constituita intr-un bloc cu 10 apartamente sau mai putin!). Ideea ca cenzorul trebuie sa fie expert contabil autorizat CECCAR este cel putin deplasata. OG 65/1994 reglementeaza intr-adevar organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi dar activitatea de cenzorat se refera la agentii economici care desfasoara activitati comerciale! Mai mult societatile considerate mari trebuie in mod obligatoriu sa-si auditeze situatiile financiare anuale in conformitate cu Ordinul 1752/2005 (A) si nu mai au nevoie de cenzor! Toata aceasta confuzie a plecat de la alegerea neinspirata a legiuitorului a denumirii acestei functii. Asa cum ati sustinut si multi dintre dvs. un expert-contabil ar refuza din start o astfel de propunere. Spunea cineva ca nu e de dorit a fi cenzor “un nene de 80 de ani care nu mai lucreaza de 30 si nu a facut decat sa numere pozele pentru panoul pionierilor”. Nimic mai just dar... cum a ajuns sa fie cenzor? Cine l-a ales? Presedintele isi pune si el semnatura pe lista de cheltuieli. Cine il opreste sa o verifice chiar dupa ce a trecut de cenzor? etc.
Si ar mai fi un aspect de clarificat: CENZORUL/COMISIA DE CENZORI NU FACE CONTABILITATEA CI O VERIFICA! Contabilitatea revine in sarcina Administratorului daca nu este angajat separat un contabil!
5 – ref. la Art. 23 – exista o neconcordanta, care creaza de foarte multe ori confuzie si divergente, intre acest articol si art. 45 al. 2. Coroborandu-le reiese obligativitatea convocarii AG de cel putin 2 ori pe an!
Nu cred ca e necesar sa modificam Trim I cu Trim IV ci sa adaugam acest aspect.
6 – ref. la Art. 24 – (1) de acord cu propunerea elga50
(3) propunerea lui adriantot da posibilitatea fraudelor. Proprietarii trebuie instiintati despre reconvocare pentru ca: 1- e posibil sa apara mai multi la reconvocare; 2 – Presedintele ar putea lua o decizie pentru intreg condominiul cu doar 2 proprietari care se prezinta (si poate au un interes comun). Votez pentru textul actual!
(4) chiriasii sunt locatari temporari iar raportul dintre acestia si proprietar este reglementat la art. 58 al. 2 din Lege.
7- ref. la Art. 25 – de acord cu propunerea lui adriantot dar si la avizierul blocului/scarii tot in scris se face! ;)
As dori sa mai adaug legat de confuzia, pe care multi am vazut c-o fac, dintre proprietar si membru faptul ca:
-
proprietarul poate fi membru al Asociatiei
- membrul Asociatiei e obligatoriu proprietar!
Pentru a va edifica va rog sa cititi cu atentie Art. 3 lit. b), f), i) si j) din L230.
@LIVIU TOMESCU
Eu propun sa nu poata fi alese in functia de presedinte si administrator, persoane care nu sunt proprietari directi asupra unui apart din asoc. respectiva. Pe perioada mandatului se va institui ipoteca de rang 1, in favoarea asociatiai, pentru presedinte si administrator. In acest caz nu cred ca vom mai auzi de presedinti sau administratori care au fugit cu banii.
Inainte sa postati aceasta afirmatie, as putea spune, extremista faceati referire la drepturile conferite de Legea fundamentala! Aici ingraditi dreptul liber la... munca!
Referitor la ipoteca nu cred ca e nimeni dispus sa-si ipotecheze apartamentul pentru siguranta unei Asociatii! Abia si-l ipotecheaza, constransi de lipsa banilor, bancilor si atunci pentru a lua un credit deci nu asa fara un scop precis. In plus exista o probabilitate foarte mare ca in respectivul condominiu/tronson/bloc sa nu fie:
1- proprietar atestat ca administrator
2- proprietar atestat ca administrator dornic de aceasta functie.
Va rog sa nu interpretati cele expuse ca “atac la persoana” ci ca o remarca personala fata cele expuse de toti in paginile anterioare.
Felicitari elga50 pentru initiativa!=D>