avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007

La acest topic primesc propuneri pentru amendarea Legii 230/2007.
Am rugamintea sa scrieti doar propunerea si o scurta argumentare. Nu este un loc de dezbatere, ci numai de culegere de propuneri care sa amendeze Legea 230/2007.
Intentionez sa solicit si ajutorul altor useri cu experienta pe acest domeniu, impreuna cu care sa redactam acest pachet de propuneri de amendamente pe care sa le trimit deputatului meu, al carui acord l-am primit.
Periodic va voi expune acest pachet de propuneri culese, la care se accepta si comentariile constructive. Important este sa facem o treaba temeinica, in folosul locatarilor din blocuri, indiferent daca sunt proprietari sau chiriasi, astfel incat traiul nostru "la comun" sa fie acceptabil si acceptat. Nu se cenzureaza propunerile, dar nu vor fi acceptate cele de tipul: "sa se faca ceva sa n-o mai aud p-aia de sus cum merge prin casa".
In speranta ca intelegeti exact rolul acestui topic, va astept propunerile constructive.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 23:51, 17 Octombrie 2009
Revenind la problema ca "trebuie sa avem dovada convocarii tuturor proprietarilor" am gasit o solutie pe care am sugerat-o acum un an pe acest forum : anuntul postat la fiecare scara la afisier si, in acelasi timp, publicarea lui intr-un ziar. Pastram ziarul la dosar si demonstram oricui ca am anuntat convocarea adunarii generale.
@adriantot, va rog frumos cand ziceti ceva comic aratati cu un emoticon sau puneti ghilimele, ca altfel chiar cred ca o sa va apucati sa dati anunturi la ziar, vestea se raspandeste repede...si ma pomenesc si pe-aici ca vor locatarii sa citeasca in ziarul care a consacrat Mica Publicitate cum ca la blocul nostru s-a convocat adunatura generala :)
....................
Am o rugaminte la Dv., cei care sunteti interesati de acest topic, si anume:

Eu postez articolul de lege, propunerea facuta anterior - scrisa idem cu articolul si subliniata modificarea.
Pot fi mai multe propuneri.
Eu le postez pe toate
Comentariile ulterioare ale altor useri si ale sale-insusi sunt menite sa-l faca pe autorul propunerii sa renunte sau nu, la propunere. Nu le consemnez nici intr-un fel.
Daca doriti sa faceti noi propuneri la articolul prezentat va rog s-o faceti in modalitatea pe care v-am cerut-o mai sus, intrucat eu nu fac editarea legii, ci culeg numai textele propuse.
Daca cei care au facut propuneri, in urma comentariilor, renunta la ele sau le modifica intr-alt fel sa-mi spuna expres lucrul acesta sau sa scrie noua forma a propunerii. Multam fain daca ma intelegeti :)
..............................
Merjem mai departe

Art. 25. -
(4) Hotărârile adunărilor generale se consemnează în registrul de procese-verbale al asociaţiei de proprietari, se semnează de către toţi membrii comitetului executiv şi se comunică, în scris, tuturor proprietarilor.


@adriantot Propun
Art. 25. -
(4) Hotărârile adunărilor generale se consemnează în registrul de procese-verbale al asociaţiei de proprietari, se semnează de către toţi membrii comitetului executiv şi se comunică tuturor proprietarilor prin afisare la fiecare scara din asociatie .

Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
h) isi asuma obligatii, in nume propriu sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, privind interesele legate de cladire;

@trope_doi Propun excluderea acestei dispozitii deoarece poate da nastere la (si) mai multe abuzuri.
@elga50 Propun sa ramana. (fara aceasta prevedere, practic nimeni nu ar mai avea grija de cladire, nu si-ar asuma aceasta grija)
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Octombrie 2009
elga50, moderator
Legea face diferenta intre convocarea AG si hotararile acesteia. Le acorda mai mare importanta celor din urma si nu cred ca este o scapare.
Hai sa discutam practic: cate cazuri de contestare a modalitatii de convocare a AG ajunse in instanta cunoasteti? Dar cate cazuri de conrtestare, sau nerespectare de hotarari?
Cred deci ca este corect sa ramana asa cum este, chiar daca- i cam complicat.
Practic acest lucru se face simplu, inmanandu- i "fituica" proprietarului cand vine sa plateasca cheltuielile, chiar daca asta inseamna o oarecare intarzire, care ar putea sa duca la nerespectarea termenului de contestare. Cei care raman vor fi mai putini si se rezolva( ar fi doar o varianta)
marius cioca a scris:

Legea face diferenta intre convocarea AG si hotararile acesteia. Le acorda mai mare importanta celor din urma si nu cred ca este o scapare.
Hai sa discutam practic: cate cazuri de contestare a modalitatii de convocare a AG ajunse in instanta cunoasteti? Dar cate cazuri de conrtestare, sau nerespectare de hotarari?
Cred deci ca este corect sa ramana asa cum este, chiar daca- i cam complicat.
Practic acest lucru se face simplu, inmanandu- i "fituica" proprietarului cand vine sa plateasca cheltuielile, chiar daca asta inseamna o oarecare intarzire, care ar putea sa duca la nerespectarea termenului de contestare. Cei care raman vor fi mai putini si se rezolva( ar fi doar o varianta)

PS La noi nu se face asa. De fapt la noi nu se face nicicum.
1. pentru evitarea oricaror eschive din partea primariilor sau a organelor abilitate in privinta sanctionarii presedintilor/administratorilor/cenzorilor/etc , ar trebui ca legea sa prevada clar obligativiatea acestora de a lua masuri si aceste masuri sa fie prevazute in lege, nu in normative. de asemenea, sa se specifice nu numai ca
Art. 52. - (1) Consiliile locale ale municipiilor, oraselor, comunelor si ale sectoarelor municipiului Bucuresti sprijina activitatea asociatiilor de proprietari pentru realizarea scopurilor si sarcinilor ce le revin, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
(2) Consiliile locale organizeaza in cadrul aparatului propriu un compartiment specializat in sprijinirea si indrumarea asociatiilor de proprietari.
ci sa prevada si obligativitatea infiintarii unui corp de control cu drept de sanctionare a conducerilor asociatiilor care incalca legea, iar acestia sa conteste numai in instanta aceste sanctiuni in 45 zile (asa cum si proprietarii pot contesta deciziile ilegale ale AG sau CE numai in instanta)
2. la art 23 (4) "Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricand de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari." sa se prevada clar la ce se refera "situatii speciale"
3. art 30 (3) "Deciziile comitetului executiv se consemneaza in registrul de decizii al comitetului executiv." sa fie completat cu obligativitatea ca proprietarii sa fie anuntati in scris despre aceste decizii pentru a putea stii ca s-a luat acea/acele decizie/decizii in vederea respectarii ei/lor si/sau contestarea lor in instanta
4. sa fie luate sanctiuni si asupra administratorilor care se afla ilegal in posesia
stampilei asociatiei, mai ales asupra celor care nu vor sa o predea presedintelui
5. legea sa fie completata si cu normele de aplicare pentru a exista o singura lege unitara si omogena
6. articolul cu privire la cele 15 zile pentru care proprietarii pot fi scutiti de la plata intretinerii in cazul absentei de la domiciliu sa fie republicat intr-o forma mai simpla, nu printr-o fraza interminabila si atit de incilcita incit unii presedinti/administratori sa dea intelesul pe care-l doresc ei, si sa fie scrisa cu propozitii mai scurte si mai clare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Octombrie 2009
ContSters62736, utilizator

Alte discuții în legătură

Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)
Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)