avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cele mai interesante subiecte discutate in Asociatii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cele mai interesante subiecte discutate in Asociatii de locatari?

Avem de gand sa popularizam forumul, incepand cu 15 octombrie, prin urmatoarea strategie. In fiecare saptamana popularizam cate o rubrica a forumului (Asociatii de locatari, drept civil, etc) si propunem publicului Avocatnet.ro o lista cu cele mai interesante 25 de subiecte care au fost discutate in rubrica respectiva de-a lungul timpului. In acest fel, vom aduce in atentia publicului faptul ca in Forum se discuta subiecte extrem de interesante si de utile pentru toata lumea.

Asa incat am o rugaminte: haideti sa alegem impreuna cele 25 de subiecte care urmeaza sa fie prezentate in cadrul a 5 articole (cate un articol publicat in fiecare zi a saptamanii forumului Asociatii de locatari).

Ar fi perfect daca mai multi colegi ar propune cate 3, 4, 5 subiecte. Eu le voi centraliza la final si le voi alege pe cele mai importante 25 de subiecte dintre propunerile tuturor.

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2009
Alin Popescu, administrator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 02:38, 9 Noiembrie 2009
Buna ziua tuturor!
Cred ca un subiect la fel de interesant de discutat, mai ales in "perioada de criza" ...perena si cu ...orizonturi nelimitate :sorry: in care ne aflam, ar fi si " Legalitatea perceperii penalitatilor la plata intretinerii: baza legala, cuantumul maxim si destinatia posibila, din punct de vedere legal, al acestor fonduri".
Consider subiectul de interes major din urmatoarele motive:
- sunt suficient de multi proprietari pusi in situatia de a plati penalitati din cauza imposibilitatii platii la timp a intretinerii, independente de multe ori de vointa lor (pensiile extrem de mici);
- exista destule situatii in care perceperea acestor penalitati este contestata, inclusiv prin refuzul platii acestora;
- cuantumul acestor penalitati nu este unitar, ceea ce determina intrebari asupra legalitatii acestuia din partea proprietarilor;
- destinatia acestor fonduri nu este intotdeauna clar explicata si mai ales dovedita de catre cei care le utilizeaza, ceea ce determina dorinta celor ce platesc de a afla modalitatile legale prin care pot determina conducerile asociatiilor sa le prezinte in mod foarte clar destinatiile.
Multumesc si cred ca dorinta reala a tuturor utilizatorilor seriosi ai acestei sectiuni o reprezinta clarificarea problemelor puse in discutie. Bineinteles cu profesionalism, dar si fara inchistare si incrancenare.
Cu respect...tuturor!
Baza legala este Legea 230/2007

Art. 49. -
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
.................
In afara de acest articol clar din lege se mai poate discuta despre aplicarea lui in asociatii:
- cum calculeaza administratorii aceste penalizari, daca se abat sau nu de la acest mod clar de calcul
- procentul, care in unele asociatii, hotarat in adunarea generala, este chiar mai mic decat maximul admis de lege
- aspectul umanitar care nu poate fi pus in discutie pentru ca:
------daca s-ar renunta de la sistemul de penalizari este posibil ca si altii sa nu mai plateasca, conform rationamentului ca va plati intretinerea atunci cand cu suma de luna asta, in viitorul indepartat o sa poata sa-si ia un pachet de tigari si locatarii risca sa ramana fara apa, gaz, electricitate, sa ramana cu gunoiul neluat si blocul lasat de izbeliste intrucat nu se mai pot strange bani. Asta nu s-ar intampla dintr-o data, dar cu timpul din ce in ce mai multi oameni nu si-ar mai plati cotele, nemaifiind constransi de aceste penalitati;
------daca s-ar tine cont ca unii nu pot sa-si plateasca cotele din motive obiective si altii nu si le platesc pentru ca nici ei nu o duc prea bine, presedintele de asociatie si comitetul nu sunt judecatori sa poata decide ei cine sa fie penalizat si cine nu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Octombrie 2009
elga50, moderator
Modul de aplicare al penalizarilor este prevazut in lege. Daca in asociatie, cei ce conduc si administreaza nu aplica legea, poate ar fi cazul sa fie si sanctionati.
Poate in topicul destinat modificarii legii230 o sa venim cu propuneri de imbunatatire. Eu as mentine procentul de 0,2%, termenul de plata de 20 de zile , dar as reduce perioada de 30 de zile pentru aplicarea penalizarilor la 10 zile. Astfel fiecare ar avea posibilitatea achitarii cotelor in maxim 30 de zile, adica pana la afisarea urmatoarei liste lunare fara penalizari. Aceasta prevedere ar fi corelata si cu fondul de riulment care acopera doar cheltuiala pe o luna conform legii actuale.
Da, numai ca ar trebui modificata si legea 51/2006, care reglementeaza printre altele si faptul ca furnizorii nu pot percepe penalizari decat dupa 30 zile de la scadenta facturii. Aici e o intreaga increngatura de determinari......
E adevarat ca furnizorii calculeaza penalizari dupa 30 de zile dar ( intotdeauna mai exista un dar...) ei calculeaza din prima zi dupa cele 15 zile cat este termenul de plata mentionat pe factura.
Au emis factura pe 31.08. 2009 cu termen de plata 15.09.2009. Daca se plateste pana la 15.10 2009 nu se aplica penalizari. Dar daca se plateste pe 17.10. 2009 se aplica penalizari pentru 32 de zile ( de pe 15.09 pana la 17.10) si nu pentru 2 zile.
Cred ca asa ar trebui sa ne adaptam si noi sistemul propriu de penalizari.

Alte discuții în legătură

Va rog sa i-mi raspundeti redialboss redialboss buna ziua am si eu o problema cu presedintele de asociatie : in fiecare luna , ma incarca dupa ce ... (vezi toată discuția)
Diferenta consum apa rece facturat si consumat verionx verionx In cazul in care un apartament nu preda citirea consumului de apa rece, cum va fi luat in calcul pe luna respectiva? Cum se repartizeaza diferenta dintre ... (vezi toată discuția)
Pierderi mari apa calda alina_25 alina_25 In un bloc de 20 apartamente 10 sunt pe centrala apartament iar restul pe termoficare apa calda de care beneficiaza cei pe sistem termoficare apar ... (vezi toată discuția)