Avem de gand sa popularizam forumul, incepand cu 15 octombrie, prin urmatoarea strategie. In fiecare saptamana popularizam cate o rubrica a forumului (Asociatii de locatari, drept civil, etc) si propunem publicului Avocatnet.ro o lista cu cele mai interesante 25 de subiecte care au fost discutate in rubrica respectiva de-a lungul timpului. In acest fel, vom aduce in atentia publicului faptul ca in Forum se discuta subiecte extrem de interesante si de utile pentru toata lumea.
Asa incat am o rugaminte: haideti sa alegem impreuna cele 25 de subiecte care urmeaza sa fie prezentate in cadrul a 5 articole (cate un articol publicat in fiecare zi a saptamanii forumului Asociatii de locatari).
Ar fi perfect daca mai multi colegi ar propune cate 3, 4, 5 subiecte. Eu le voi centraliza la final si le voi alege pe cele mai importante 25 de subiecte dintre propunerile tuturor.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. De cand nu se mia pot vinde uscatoriile ? In nord-vestul tarii, daca va uitati in ziarele locala, veti vedea si acum anunturi de vanzare uscatorii. Aproape toate sunt vandute, au mai ramas putine. Se facea o actiune in instanta cu ajutorul unui avocat, iar apoi se intabulau...era suficient 51 % dintre locatari...
Si ceilalti 49% din proprietari? Ei erau ignorati? Li se vindea partea lor din proprietatea comuna fara acordul lor? Acesti 49% din proprietari pot face actiune in instanta pentru recapatarea proprietatii vanduta de ceilalti 51% in numele lor.
...................
Oamenii nu au stiut ca li se vinde o parte din proprietate si de aceea nu au reactionat, poate. Ma gandesc ca totusi s-au facut vanzari cu acordul tuturor si cu schimbarea tuturor actelor de proprietate, pentru ca altfel in acelasi condominiu creste suprafata proprietatii, fara a scadea in alta parte. Credeti ca e posibil asa ceva?
Buna ziua,
Dna Elga 50, va rog frumos, unde scrie ca uscatoriile nu se mai pot vinde legal ci doar inchiriate. Legal, ce se face cu banii incasati pe chirie ? Ne intereseaza si pe noi subiectul. Multumesc, o zi buna.
Vanzarea
uscatoriilor, ca si a oricarui spatiu din proprietatea comuna care nu incomodeaza accesul celorlalti locatari catre spatiul individual si catre celelalte componente ale proprietatii comune se poate face cu acceptul tuturor proprietarilor, intrucat in acea uscatorie fiecare proprietar are o parte din cota-parte indiviza din actul sau de proprietate.
Daca toti proprietarii sunt de acord, atunci merg toti incorporela notar si fac vanzarea uscatoriei (care se va intabula separat, ca proprietate individuala a unui tert), concomitent cu modificarea fiecarui act de proprietate in privinta cotei-parti indiviza. Astfel, suprafata care se vinde ca un tot unitar (uscatoria) devenita acum proprietate individuala sa fie egala cu suma suprafetelor cote-parti indivize scazute din toate actele de proprietate ale celorlalti proprietari.
Aceasta este o actiune ireversibila si de aceea este necesar acceptul tuturor proprietarilor, in deplina cunostinta de cauza ca prin vanzare isi micsoreaza suprafata proprietatii si ca, deci, valoarea proprietatii sale se micsoreaza proportional cu partea vanduta.
................................................ Inchirierea
uscatoriilor, ca si a oricarui spatiu din proprietatea comuna care nu incomodeaza accesul celorlalti locatari catre spatiul individual si catre celelalte componente ale proprietatii comune se poate face cu acordul majoritatii proprietarilor sicu acceptul acelor proprietari direct afectati (cu precadere cei de pe acelasi palier), prin contract de inchiriere intre asociatie si tert, pe o perioada limitata.
Sumele rezultate din inchirierea acestor spatii intra in fondul special al asociatiei care are acelasi regim ca si fondul de reparatii, adica aceste sume se folosesc pentru lucrari de intretinere si reparatie a spatiilor si instalatiilor din proprietatea comuna.
Inchirierea se poate face cu un potential mai mic de voturi pentru ca este o actiune reversibila, dar este necesar votul unanim al celor direct afectati pentru ca acestia sa fie in deplina cunostinta de cauza ca pe timpul utilizarii spatiului inchiriat pot sau nu suferi dezagremente pe care le accepta sau nu, dat fiind invecinarea cu spatiul inchiriat.
Inchirierea se face la propunerea proprietarilor sau la cererea unui tert si comitetul procedeaza:
- la consultarea proprietarilor si obtinerea voturilor acestora
- negocierea chiriei si a conditiilor de intretinere a spatiului respectiv, precum si a perioadei de timp a inchirierii
- intocmeste contractul de inchiriere al spatiului respectiv, precizand toate conditiile de inchiriere in acesta
- comitetul intocmeste un PV prin care descrie toti pasii care au dus la inchirierea spatiului.
- comitetul monitorizeaza punerea in aplicare si respectarea contractului de inchiriere.