Duiliu a scris:
Buna ziua,
Dna Elga 50, va rog frumos, unde scrie ca uscatoriile nu se mai pot vinde legal ci doar inchiriate. Legal, ce se face cu banii incasati pe chirie ? Ne intereseaza si pe noi subiectul. Multumesc, o zi buna.
Incerc sa va raspund pe baza legislatiei asociatiilor de prorpietari, cu toate ca au mai fost dezbatute si citate aceste prevederi.
Legea 230/2007 ne lamureste:
Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.
- uscatorul este proprietate comuna
- majoritate = 50% + 1
Nicaieri in cuprinsul legii nu se face vreo referire la posibilitatea vanzarii proprietatii comune asa cum se face referire la instrainarea (vanzarea) prorietatii individuale.
Referitor la veniturile din inchirierea proprietatii comune
Art. 13. - Veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune aparţin asociaţiei de proprietari. Aceste venituri alimentează fondurile speciale ale asociaţiei de proprietari pentru reparaţii şi investiţii cu privire la proprietatea comună şi nu se plătesc proprietarilor.
Iar art 24 din norme completeaza legea
(6) Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. În aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociaţiei de proprietari, nu se plătesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment şi nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilităţi. Acest fond va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, în conformitate cu bugetul de venituri şi cheltuieli.