avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cele mai interesante subiecte discutate in Asociatii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cele mai interesante subiecte discutate in Asociatii de locatari?

Avem de gand sa popularizam forumul, incepand cu 15 octombrie, prin urmatoarea strategie. In fiecare saptamana popularizam cate o rubrica a forumului (Asociatii de locatari, drept civil, etc) si propunem publicului Avocatnet.ro o lista cu cele mai interesante 25 de subiecte care au fost discutate in rubrica respectiva de-a lungul timpului. In acest fel, vom aduce in atentia publicului faptul ca in Forum se discuta subiecte extrem de interesante si de utile pentru toata lumea.

Asa incat am o rugaminte: haideti sa alegem impreuna cele 25 de subiecte care urmeaza sa fie prezentate in cadrul a 5 articole (cate un articol publicat in fiecare zi a saptamanii forumului Asociatii de locatari).

Ar fi perfect daca mai multi colegi ar propune cate 3, 4, 5 subiecte. Eu le voi centraliza la final si le voi alege pe cele mai importante 25 de subiecte dintre propunerile tuturor.

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2009
Alin Popescu, administrator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 02:38, 9 Noiembrie 2009
Duiliu a scris:

Buna ziua,
Dna Elga 50, va rog frumos, unde scrie ca uscatoriile nu se mai pot vinde legal ci doar inchiriate. Legal, ce se face cu banii incasati pe chirie ? Ne intereseaza si pe noi subiectul. Multumesc, o zi buna.


Incerc sa va raspund pe baza legislatiei asociatiilor de prorpietari, cu toate ca au mai fost dezbatute si citate aceste prevederi.
Legea 230/2007 ne lamureste:
Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.

- uscatorul este proprietate comuna
- majoritate = 50% + 1
Nicaieri in cuprinsul legii nu se face vreo referire la posibilitatea vanzarii proprietatii comune asa cum se face referire la instrainarea (vanzarea) prorietatii individuale.
Referitor la veniturile din inchirierea proprietatii comune
Art. 13. - Veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune aparţin asociaţiei de proprietari. Aceste venituri alimentează fondurile speciale ale asociaţiei de proprietari pentru reparaţii şi investiţii cu privire la proprietatea comună şi nu se plătesc proprietarilor.

Iar art 24 din norme completeaza legea
(6) Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. În aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociaţiei de proprietari, nu se plătesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment şi nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilităţi. Acest fond va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, în conformitate cu bugetul de venituri şi cheltuieli.
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2009
Adriantot, moderator
@Elga,
REALITATEA care este atat de ignorata de multi,probeaza ca ulterior consimtamantului in anumite participatii,casatorie,vanzare-cumparare,functie de consecinte ,se mai ridica si pretentii de catre partea interesata ,sau care apreciaza ca prin actul respectiv au fost prejudiciate,restrictionate sau ingradite drepturile sale legitime.
Identic si la fel si in cadrul asociatiilor de proprietari,cand ulterior consimtamanutului liber exprimat la notar,cu ocazia demararii activitatilor de concretizare a mansardarii sau alte "ghidusii" care se mai practica prin asociatilile de proprietari,au fost,exista si vor continua sa fie,persoane ,care vor sesiza instanta ,despre distinctiile si aspectele neconforme cu realitatea ,ca una li s-a comunicat la semnarea acceptului la notar si alta se practica si aduce prejudicii la materializarea interesului de modificarea a partii in discutie-initial comune.
Semnatura certifica responsabilitatea personala....asa ca fitzele ulterioare sunt inutile.
Este motivul pentru care am accentuat mereu ca vinderea unei parti din proprietatea comuna, acea parte din cota-parte, precum si acordul pentru mansardare, actiuni ireversibile ...sunt un fel de "mortu' de la groapa, nu se mai dezgroapa...".
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2009
elga50, moderator
Va multumesc. Incep sa-mi conturez niste idei contra celor care vor totul fara sa dea nimic in schimb. Pentru mine aceste discutii sunt foarte utile. Va multumesxc.
@Elga,
in instanta ,persoanele care au promovat actiune impotriva acelora care le-au restrans/incalcat drepturile legitime,urmare consimtirii in fata notarului pentru instrainare cota parte comuna,au avut castig de cauza ,independent de
semnatura certifica responsabilitatea personala

Sustinutele dvs
fitzele ulterioare sunt inutile
,in multe cazuri si probate,au cauzat prejudicii ireversibile la structura condomuniului,motiv pentru care si instanta a dat castig de cauza petentului

Alte discuții în legătură

Va rog sa i-mi raspundeti redialboss redialboss buna ziua am si eu o problema cu presedintele de asociatie : in fiecare luna , ma incarca dupa ce ... (vezi toată discuția)
Diferenta consum apa rece facturat si consumat verionx verionx In cazul in care un apartament nu preda citirea consumului de apa rece, cum va fi luat in calcul pe luna respectiva? Cum se repartizeaza diferenta dintre ... (vezi toată discuția)
Pierderi mari apa calda alina_25 alina_25 In un bloc de 20 apartamente 10 sunt pe centrala apartament iar restul pe termoficare apa calda de care beneficiaza cei pe sistem termoficare apar ... (vezi toată discuția)