avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligatiile de plata la asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligatiile de plata la asociatie

s.c. la care lucrez are un punct de lucru situat la parterul unui bloc , intrare separata , bransamente separate
am primit de la asociatia de prorietari de care apartine bolcul respectiv o nota prin care ne solicita plata cheltuielilor comune "pe cota parte indiviza "
suntem obligati la aceasta plata ?
nu trebuie un acord de asociere ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:02, 20 Octombrie 2009
Pentru @ENGFULL
Spatiul comercial al dv are comun cu scara, blocul de locuinte instalatiile de alimentare cu apa, de canalizare, acoperisul, subsolul, etc. Peretii dv sunt suprafete comune bentru toata scara, pe ei se sprijina alti pereti si-ai dv se sprijina pe ceva ca fundatia comuna sau peretii subsolului tehnic.
Asa ca trebuie sa contribuiti la cheltuielile cu intretinerea si reparatiile partilor comune.
De asemenea trebuie sa contribuiti la cheltuielile de administrare care includ si cheltuielile cu personalul : administrator, presedinte, casier, contabil, cenzor, etc.
Acesti oameni administreaza, repara, tin evidentele, fac repartizarea cheltuielilor, rezolva sesisarile, avariile, organizeaza adunarile generale, fac raportarile periodic la finante, cass, ITM, etc.
Daca vreti sa faceti parte dintre membrii asociatiei inaintati o adresa simpla de adeziune catre presedintele asociatiei. Oricum aveti toate obligatiile (faca a fi membru al asociatiei), dar ca membru puteti vota si puteti alege si puteti fi ales in conducerea asociatiei.
Pentru a stabili clar relatia dintre dv si asociatie faceti o conventie semnata de dv si presedintele asociatiei in care prevedeti obligatiile si drepturile, pe scurt, cotele lunare de plata, fondurile, modul de plata, termenele de plata, etc , conform art 37 din normele de aplicare a legii 230.
Art 37
(2) Convenţia prevăzută are durată nedeterminată, fiind valabilă pe toată perioada activităţii desfăşurate de deţinătorii prevăzuţi la alin. (1), şi se actualizează periodic, în funcţie de elementele noi care intervin, în funcţie de numărul persoanelor care desfăşoară zilnic activităţi în spaţiul sau apartamentul respectiv, de numărul mediu zilnic de clienţi şi de obiectul de activitate. Numărul acestora se stabileşte de deţinătorul spaţiului şi se certifică de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari. Acest număr se utilizează pentru calculul cheltuielilor pe persoană aferente spaţiului respectiv.
(3) Convenţia precizează contribuţia proprietarului la cheltuielile asociaţiei de proprietari, cu privire la consumurile care nu pot fi înregistrate distinct pe fiecare proprietate în cauză şi care sunt determinate de activitatea desfăşurată.
(4) Convenţia completează obligaţiile proprietarului faţă de cheltuielile din cadrul asociaţiei de proprietari menţionate la art. 47 din Legea nr. 230/2007 lit. b)-f).

proprietaru a scris:

dle engfull..decate ori ati facut curat la subsol,si cand ati intrat ultima oara?
iar acordul de asociere trebuia facut la deschiderea firmei


scuze dar nu cred ca "tonul "este indreptatit
am participat intotdeauna la cheltuielile ca tin de proprietatea comuna - tevi , subsol , dar nu inteleg de ce tr sa platesc cheltuilelile telefonice ( peste 100 pe luna) ale administratorului sau cheltuielile cu materialele de curatenie si chiar salariul administratorului ?!!!

@adriantot
constitutia da dreptul la libera asociere dar nu oibliga pe nimeni sa faca parte dintr-o asociatie , de asemenea conform lg 230/2007 acordul de asociere este actul care consfinteste decizia proprietarilor de a se asociatia " eu nu vreau sa fac parte din aceasta asociatie .....
inteleg sa contribui la toate cheltuielile ce tin de proprietatea comuna , dar nu inteleg sa platesc niste servicii de care nu beneficiez ....
chiar nu am nici o legatura cu treptele pe care le matura , cu energia electrica care se consuma pt iluminarea scarii , cu telefoanele admistratorului

de aceea consider ca sunt obligat sa platesc toate cheltuielile ce tin de conservarea , intretinereasi repararea proprietatii comune fortata si perpetua si serviciile de care beneficiez pe baza contractelor semnate cu furnizorii serviciilor , dar nu pot fi obligat sa suport cheltuilile unei asociatii la care nu sunt membru ....
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
ENGFULL, utilizator
astept reactii
Intai lamuriti-va cu notiunile de cheltuieli directe si cheltuieli indirecte si apoi asteptati-va la reactii!
Cu cati dintre furnizorii dvs. vorbiti face-to-face intr-o luna atunci cand aveti o problema?:thumbdown:

Edit: Legea 230 prevede drepturi si obligatii in primul rand pentru proprietari si apoi pentru membri. Nu va obliga nimeni sa va inscrieti in Asociatie dar legea va traseaza modul in care trebuie sa va "comportati"!
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
Presedintele, utilizator
scopul acestui forum , dupa parerea mea , este de a ajuta persoanele interesate sa se lamureasca asupra unor aspecte sau domenii care nu le sunt tocmai familiare
observ insa in reactiile unor utilizatori o usoara atitudine agresiva si sincer imi pare rau
incercam sa ma lamuresc cui se adreseaza aceasta lege 230 , cine este obligat sa suporte niste cheltuieli si in ce conditii , incercam sa gasesc o interpretare a legii
cred insa ca cei care urmaresc acest topic sunt mai curand administratori decat proprietari

Alte discuții în legătură

Referitor la societatile comerciale care detin spatii in proprietate aflata la parterul blocului migaste migaste Buna ziua, sunt administrator la un bloc ce are la parter, de-o parte si de alta a intrarii din fata, doua societati comerciale, proprietare la randul lor a ... (vezi toată discuția)
Contributii la asociatia de proprietari Amariei Alin dumitru Amariei Alin dumitru spatiu comercial din contructie la parterul unui bloc, cu intrare separata fata de locatari, cu bransament separat la apa si contract de apa-canalizare cu ... (vezi toată discuția)
Spatii comerciale care nu fac parte din asociatia de proprietari caragiu caragiu Desi pare greu de crezut inca mai sunt spatii comerciale situate la parterul blocurilor care nu au acord de asociere cu asociatia de proprietari. Nepasare, ... (vezi toată discuția)