avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligatiile de plata la asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligatiile de plata la asociatie

s.c. la care lucrez are un punct de lucru situat la parterul unui bloc , intrare separata , bransamente separate
am primit de la asociatia de prorietari de care apartine bolcul respectiv o nota prin care ne solicita plata cheltuielilor comune "pe cota parte indiviza "
suntem obligati la aceasta plata ?
nu trebuie un acord de asociere ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:02, 20 Octombrie 2009
@engfull,
Inteleg ca ati intrat pe acest forum pentru a va clarifica unele nelamuriri. Din cele scrise de dvs. mai sus am dedus ca v-ati cam lamurit cum sta treaba. Ce nu am inteles eu: spatiul in care functioneaza punctul de lucru provine dintr-un apartament transformat in spatiu cu alta destinatie decat locuinta sau este lipit de parterul blocului (situatii des intalnite in orasele din RO)? Ca sa nu mai astep raspunsul dvs. va spun ca sunt cele doua situatii distincte - nu cred ca mai poate fi ceva intre cele doua situatii.
Daca spatiul firmei dvs. provine dintr-un ap., atunci cele scrise de colegii nostri mai sus, sunt suficiente. Da, aveti dreptate, nu este obligatoriu sa fiti membru al respectivei asociatii, dar aveti aceleasi obligatii ca si proprietarii - membri ai as. prop.
In cazul in care spatiul despre care vorbiti este lipit de blocul respectiv, este clar ca nu veti participa la cheltuielile cu: energia electica, materiale de curatenie, femeie de serviciu si altele care nu au nimic in comun cu dvs.
Asa cum afirma @adriantot, este necesar sa va clarificati situatia in raport cu as. de prop. (acest lucru trebuia facut inca de la inceput) printr-un Acord de principiu dat de Com ex. al as. prop., dupa care as. intocmeste o Conventie privind decontarea unor cheltuieli intre as. prop si firma despre care faceti vorbire.
Daca nu aveti modelele acestor documente, vi le pot pune la dispozitie - cu mentiunea ca acestea sunt cu titlul informativ...
Am inteles ca nu aveti treaba cu iluminatul de pe casa scarii (nu prea inteleg de ce - chiar daca aveti intrare separata), mai mult costul nu este exagerat - la noi pe luna sept. 2009 a rezultat un cost de 0,75 lei/pers. la un bloc P+4, iar pentru blocuri P+10 (cu lift), a rezultat pentru prop. de la parter un cost de 1,00 lei/pers., insa toate aceste lucruri se rezolva prin acea conventie. Faza cu telefonul administratorului este chiar hazlie... Pai 100 lei/luna, cost care se imparte la toti prop. din as. este chiar asa o suma de ne suportat? Pai admin-ul dvs. foloseste telefonul de la birou in scop personal? La noi costul telefonului este cam la fel si rezulta un cost mediu de 3,27 lei / scara P+4 (20 ap.) si 8,75 lei/scara P+4 (44 ap.) Te umfla rasul de costul pe apartament!
In final pot sa va spun ca si noi avem "Firme de apartament" si comisionul pentru serviciile facute de asociatie, pe langa costurile cu apa si agentul termic, diferentele in scara la utilitati, este de 15 lei - suma fixa. Apropo's, la rugamintea firmelor, emitem factura!
Cu stima, Adam Grecu.
Dupa cum vad @ENGFULL a inteles cum inteleg si eu ordinea:

Condominiu = 100 proprietati
Asociatie = 98 Proprietati, Terti= 2 proprietati
Membri ai asociatiei = 80, Nemembri, dar in asociatia descrisa in acordul de asociere 18, Terti = 2
........................
Cheltuielile condominiului = Terasa, Fatada, Subsol
------- participa la factura propriu-zisa Asociatia + Tertii
Cheltuieli ale asociatiei = proprietatea comuna a asociatiei din interiorul descris in acordul de asociere (holuri, instalatia comuna de apa si caldura din apartamente, salarii, cheltuieli administrative)
--------participa Asociatia (membri si nemembri)
.................................
Sunt pentru colaborare si o plata modica la asociatie din partea Tertilor atunci cand se fac reparatii la proprietatea comuna din condominiu pe care am descris-o mai sus, dar prin negociere si nu prin impunerea lunara a unei cote de participare la salarii sau alte cheltuieli ale asociatiei.
.................................
Dupa mine este vorba de principiu, nu de cuantumul acestor sume.
Am mai avut un caz absolut asemanator prin care administratorul conchidea ca s-a inteles cu tertii ca acestia sa plateasca o suma lunara la salarii si cheltuieli administrative. Putin e si pentru fiecare proprietar cu cat ii scade cota lunara la intretinere, putin e si pentru terti daca ar contribui lunar. Totusi.....printipurile!
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
elga50, moderator
pt adam grecu
nici una din situatii
este vorba despre un spatiu care prin constructia blocului a fost prevazut ca spatiu comercial
respectivul bloc are la parter spatii comerciale

intr-adevar suma este modica - 20 lei , dar nu despre asta este vorba , pentru mine este importanta in aceasta situatie , legalitatea debitului ...
asta incercam eu sa aflu si sa ma lamuresc

suntem proprietari din 2001 si am platit intodeauna cand a fost vorba despre conducte , fatade , curatarea subsolului
acum insa a venit aceasta adresa unde sunt trecute cheltuielile enumerate mai sus si incercam sa aflu daca e legal
multumesc tuturor pentru raspuns
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
ENGFULL, utilizator
Legea 230/2007
ART. 3
În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificatii:
b) proprietate individuală - apartamentul sau spaţiul cu alta destinaţie decât aceea de locuinta, parte dintr-o clădire, destinată locuirii sau altor activităţi, care împreună cu cota-parte indiviză din proprietatea comuna constituie o unitate de proprietate imobiliară. Cu excepţia unor situaţii pentru care exista alte prevederi exprese în prezenta lege sau în acordul de asociere, dreptul de proprietate asupra unei proprietăţi individuale dintr-un condominiu trebuie considerat în acelaşi mod ca şi dreptul de proprietate asupra altor bunuri imobile;
c) proprietate comuna - toate părţile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spaţii cu alta destinaţie decât aceea de locuinta;
d) proprietate comuna aferentă tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata - cel puţin o instalatie pe verticala care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scarilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafata;
e) cota-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comuna şi este egala cu raportul dintre suprafata utila a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale;
f) proprietar al spaţiului, respectiv al apartamentului - persoana fizica sau juridică, de drept public ori de drept privat, care are în proprietate acel spaţiu, respectiv apartament, într-un condominiu;
i) cheltuieli ale asociaţiei de proprietari - cheltuielile sau obligaţiile financiare ale asociaţiei care sunt legate de exploatarea, reparaţia ori întreţinerea proprietăţii comune, precum şi cheltuielile cu serviciile de care beneficiază proprietarii şi care nu sunt facturate individual către proprietăţile individuale;
j) cota de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari- suma corespunzătoare din cheltuielile asociaţiei, pe care fiecare proprietar este obligat sa o plătească lunar.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
Presedintele, utilizator
ENGFULL a scris:

acum insa a venit aceasta adresa unde sunt trecute cheltuielile enumerate mai sus si incercam sa aflu daca e legal
multumesc tuturor pentru raspuns

Este legal sa platiti anumite cheltuieli la asociatie. Poate cuantumul cherltuielilor facturate catre dv nu este corect sau legal.
Mergeti la asociatie, cereti sa vi se explice ce inseamna sumele de plata, vedeti daca aveti o conventie incheiata cu asociatia si daca nu aveti incheiati acum conventia legalizand astfel relatia dv cu asociatia.

Alte discuții în legătură

Referitor la societatile comerciale care detin spatii in proprietate aflata la parterul blocului migaste migaste Buna ziua, sunt administrator la un bloc ce are la parter, de-o parte si de alta a intrarii din fata, doua societati comerciale, proprietare la randul lor a ... (vezi toată discuția)
Contributii la asociatia de proprietari Amariei Alin dumitru Amariei Alin dumitru spatiu comercial din contructie la parterul unui bloc, cu intrare separata fata de locatari, cu bransament separat la apa si contract de apa-canalizare cu ... (vezi toată discuția)
Spatii comerciale care nu fac parte din asociatia de proprietari caragiu caragiu Desi pare greu de crezut inca mai sunt spatii comerciale situate la parterul blocurilor care nu au acord de asociere cu asociatia de proprietari. Nepasare, ... (vezi toată discuția)