Ba da, (teoretic) va anunta, in conditiile art.667 cod procedura civila ~ Înștiințarea debitorului, respectiv (1) Dacă cererea de executare a fost încuviințată, executorul judecătoresc va comunica debitorului o copie de pe încheierea dată în condițiile art. 666, împreună cu o copie, certificată de executor pentru conformitate cu originalul, a titlului executoriu și, dacă legea nu prevede altfel, o somație.
Spun, teoretic pentru ca daca nu o face, executarea silita merge inainte, si dvs va revine sarcina sa contestati executarea daca considerati necesar, pe calea contestatiei la executare.
Si daca nu ma anunta prin somatie.eu cum stiu ca pot sau trebuie sa fac contestatie?cand vine executorul sa evalueze casa are dreptu sa imi ia bunuri gen aragaz frigider?
Dacă prin lege nu se prevede altfel, contestația privitoare la executarea silită propriu-zisă se poate face în termen de 15 zile de la data când debitorul care contestă executarea însăși a primit încheierea de încuviințare a executării sau somația ori de la data când a luat cunoștință de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit încheierea de încuviințare a executării și nici somația sau executarea se face fără somație. Nu sunt supuse urmăririi silite bunurile de uz personal sau casnic indispensabile traiului debitorului și familiei sale, dacă nu sunt mai multe de același fel. Pe de alta parte, ca sa va sechestreze bunurile trebuie sa vi se comunice somatie, respectiv dacă în termen de o zi de la comunicarea somației însoțite de încheierea de încuviințare a executării debitorul nu plătește suma datorată, executorul judecătoresc va proceda la sechestrarea bunurilor mobile urmăribile ale debitorului, în vederea valorificării lor, chiar dacă acestea sunt deținute de un terț. Apoi, ulterior sechestrarii urmeaza valorificarea bunurilor, respectiv dacă în termen de 15 zile de la aplicarea sechestrului nu au fost plătite suma datorată, toate accesoriile și cheltuielile de executare, executorul judecătoresc va proceda la valorificarea bunurilor sechestrate prin vânzare la licitație publică, vânzare directă sau prin alte modalități admise de lege. Si tot asa, dupa cum vedeti exista o serie de termene procedurale.
Multumesc foarte frumos.si cand vine sa evalueze imi pune sigiliu sau pot locui in casa pana se gaseste cumparator?
Teoretic, în cazul în care debitorul ocupă el însuși imobilul urmărit, la cererea creditorului sau a executorului, instanța de executare va putea, după împrejurări, să ordone evacuarea sa din imobil, în tot sau în parte, fie de îndată, fie într-un anumit termen, însă in general debitorul ramane in casa pana la adjudecare, iar licitatia si adjudecarea poate dura si ani.