Pentru sanctiuni repetate se poate desface CCM. Dar care este intervalul de timp in care se poate considera abateri repetate. Stiam ceva de genul ... ca la un an abaterile se anuleaza de drept. Este adevarat?
Nu trebuie prevazut expres acest lucru in Regulamentul intern deoarece atat in codul; muncii cat si in CCM Unic la Nivel National (art. 75 alin. (10) La stabilirea sanctiunii se va tine seama de cauzele si gravitatea faptei, de imprejururile in care fapta a fost comisa, de gradul de vinovatie a salariatului, de eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.) Dupa cum vedeti nu se specifica daca aceste abateri au fost savarsite intr-un anumit interval de timp
Prima observatie de forma....... CCM-ul (contractul colectiv de munca) nu poate fi desfacut decat prin denuntarea sa de catre una din partile semnatare. Deduc din context ca va referati la CIM (contractul individual de munca).
Puteti invoca intr-o decizie de sanctionare, in vederea probarii caracterului repetitiv al abaterilor disciplinare, fapte similare savarsite cu mai mult de 1 an in urma, daca acestea pana la trecerea termenului de prescriere au fost invocate in decizii de sanctionare pentru fapte similare.
Asa cum rezulta si din prevederile Legii 53/2003 - Codul Muncii, sanctiunile disciplinare se aplica gradual si este logic ca pentru abateri savarsite cu caracter repetitiv (chiar daca nu sunt abateri deosebit de grave), sa se mearga pana la desfacerea CIM.
Atentie intr-un astfel de caz este obligatorie respectarea procedurii cercetarii disciplinare prealabile.
Ba da titiana. Trebuie definit in regulamentul intern ce inseamna "abateri repetate". Legea penala si cea contraventionala prevad astfel de termene, prin analogie si sanctiunile disciplinare se radiaza dupa trecerea unei perioade de timp. Legislatia cu privire la functionarii publici prevede o astfel de radiere:
ART. 75
Sanctiunile disciplinare se radiaza, de drept, dupa cum urmeaza:
a) in termen de un an de la aplicare, sanctiunile disciplinare prevazute la art. 70 alin. (3) lit. a) si b), daca functionarul public sanctionat cu una dintre aceste sanctiuni nu a mai savarsit o abatere disciplinara in aceasta perioada;
b) in termen de 2 ani de la expirarea termenului pentru care au fost aplicate, sanctiunile prevazute la art. 70 alin. (3) lit. c) - e), daca functionarul public sanctionat cu una dintre aceste sanctiuni nu a mai savarsit o abatere disciplinara in aceasta perioada.
Codul Muncii -Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
Desfacerea CIM se va desface la propunerea comisiei de cercetare prealabila, comisie care va analiza faptele, gravitatea lor, repetabilitatea lor etc. si abia dupa aceea conducatorul ierarhic superior va decide daca va desface sau nu CIM.
Incetare 61 a)
ade31
Buna ziua,
Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)