avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctiunile disciplinare...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctiunile disciplinare...

Pentru sanctiuni repetate se poate desface CCM. Dar care este intervalul de timp in care se poate considera abateri repetate. Stiam ceva de genul ... ca la un an abaterile se anuleaza de drept. Este adevarat?
Cel mai recent răspuns: bv96rrr , utilizator 23:37, 12 August 2010
Iata cum am eu, intr-un Regulament intern, definita repetabilitatea abaterii:

Art.24 Desfacerea disciplinara a contractului individual de munca constituie concediere pentru motive ce tin de persoana salariatului si intervine in urmatoarele situatii:
24.1.Abaterea disciplinara grava
Abaterea disciplinara grava este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Constituie abateri disciplinare grave faptele mentionate la art.27 din prezentul regulament intern si abaterile repetate de la regulile de disciplina a muncii.
24.2.Abateri disciplinare repetate de la regulile de disciplina muncii sunt:
-abaterile prevazute la art.25, cu o repetabilitate de minimum 3 ori;
-abaterile prevazute la art.26, cu o repetabilitate de minimum 2 ori.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Repetabilitatea de care vorbiti ( 3 ori sau 2 ori ) la ce intervale de timp ? Daca fac o abatere acum si una peste 1,5 ani si mai fac una dupa 2 ani de la ultima se poate considera abateri repetate si se va desface contractul de munca ?
Asta nu inteleg eu. In 7 ani vechime se poate intampla sa am 3 abateri disciplinare ... voi fi concediat pentru abateri repetate ?
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
bv96rrr, utilizator
1. Am omis eu sa va spun: intr-un alt articol se precizeaza ca daca timp de 6 luni de la comiterea si sanctionarea unei abateri salariatul nu mai are alta abatere, aceea se considera a nu fi fost.
2. Deci, intervalul ar fi de 6 luni. Bineinteles ca un alt angajator poate stabili un alt interval.
Daca in regulamentul intern nu este o prevedere clara in acest sens nu veti fi concediat pe acest criteriu dar, se va tine cont la promovare , la acordare prime,etc.
Daca regulamentul intern a fost intocmit cu reprezentantii salariatilor in urma cu peste 2 ani, iar intre timp a aparut un sindicat reprezentativ si in plus contractul de munca a expirat, acesta mai este valabil tinand cont si de faptul ca trebuie consultat sindicatul. Sa mai adaug si ca negocierea cu sindicatul nu s-a finalizat , au trecut si cele 60 de zile si nu mai vor sa negocieze, in cazul acesta sunt sub incidenta CCM pe ramura asa cum prevede Codul muncii.
Deci RI mai este valabil?

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinara BogdanBurtila BogdanBurtila Salut, Am probleme cu un subordonat ce nu isi respecta atributiile. Nu ai cu cine sa te intelegi si mai grav a inceput sa vorbeasca urat, sa trimita ... (vezi toată discuția)
Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)