avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctiunile disciplinare...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctiunile disciplinare...

Pentru sanctiuni repetate se poate desface CCM. Dar care este intervalul de timp in care se poate considera abateri repetate. Stiam ceva de genul ... ca la un an abaterile se anuleaza de drept. Este adevarat?
Cel mai recent răspuns: bv96rrr , utilizator 23:37, 12 August 2010
Sunt de acord ca ar trebui definit termenul, nu m-am referit la acest lucru ci la faptul ca angajatorul are posibilitatea de a tine cont de antecedentele angajatului pt a dispune desfacerea CIM pe motive disciplinare, chiar daca acele sanctiuni sunt anulate /radiate,
Daca faptele s-au prescris, sau daca a trecut mai mult de 1 an de la ultima decizie de sanctionare data persoanei, in mod oficial acestea nu pot fi invocate in procedura de cercetare disciplinara si nici in decizia de concediere.
marieta_ilinca a scris:

Desfacerea CIM se va desface la propunerea comisiei de cercetare prealabila, comisie care va analiza faptele, gravitatea lor, repetabilitatea lor etc. si abia dupa aceea conducatorul ierarhic superior va decide daca va desface sau nu CIM.


Deacord cu dumneavoastra, cu o observatie, nu seful ierarhic direct decide desfacerea CIM pe motive disciplinare, aceasta actiune o face persoana care are prerogativele acordate, de regula directorul general sau administratorul.
In Codul Muncii reabilitarea sanctiunilor disciplinare nu mai este reglementata.
Termenul de 1 an amintit aici pentru reabilitarea disciplinara era prevazut intr-o lege abrogata ( Lg 1/1970 - art. 19).
Edbah a scris:

In Codul Muncii reabilitarea sanctiunilor disciplinare nu mai este reglementata.
Termenul de 1 an amintit aici pentru reabilitarea disciplinara era prevazut intr-o lege abrogata ( Lg 1/1970 - art. 19).


Tot prin analogie cu legea civila si penala si aplicand principiul de nediscriminare a legii, avand in vedere ca exista prevedere legislativa care se aplica functionarilor publici (vezi postul facut de pakos), aceste termene se aplica si in cazul celorlalte categorii de salariati. Subiectul in cauza poate genera pornind de la aceste premise o intreaga polemica.

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinara BogdanBurtila BogdanBurtila Salut, Am probleme cu un subordonat ce nu isi respecta atributiile. Nu ai cu cine sa te intelegi si mai grav a inceput sa vorbeasca urat, sa trimita ... (vezi toată discuția)
Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)