avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de întreținere în perioada de vacanță: se ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de întreținere în perioada de vacanță: se poate întrerupe plata când copilul e la părintele nerezident?

# Mihaela 07mai 2018
Buna ziua. Sotul meu are o fetita de 5ani din prima casatorie. Plateste pensia alimentara lunar si nu a intarziat niciodata cu plata lunara. Din data de 14.06.2018pana in data de 30.08.2018fetita va sta la tatal ei .....intrebarea mea este daca legal sotul meu adica tata minorei poate sa intrerupa plata pensiei alimentara pe tot parcursul lunilor in care fetita este la tata. Tin sa precizez ca mama fetitei nu contribuie cu absolut nimic in aceasta perioada..va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
dna draga, din "viata reala" veti vorbi atunci cand veti experimenta dvs sau cineva foarte apropiat de dvs pe pielea proprie cum e cu relatia roz si unica! Pana atunci veti "comenta" cu sotul la o ceasca de ceai, pe canapea. De acolo, capacitatea de a depana basme e aproape infinita.
Repet acelasi lucru simplu, pe care, dvs, nepreocupata de realitate, ci de sustinerea propriilor pareri, indiferent de ce spun si ceilalti, ati ignorat-o, anume: Cum va explicati ca desi cunoasteti atat de multe persoane care au o prestatie de parinte ireprosabila, si atentie nu m-am referit la mame sau la tati, ci la unul sau altul dintre parinti deopotriva, forumurile sunt pline si instantele si mai abitir? Fact, not story!
Tot fact e ca daca dai cu ochiul pe ecris gasesti o majoritate de pensii sub 500 de lei, de-ti vine sa crezi ca mai toti nerezidentii sunt someri si traiesc din ajutoare sociale.
Tot fact este ca rata divortuilor e de mult in crestere, din pacate.
Concluzionam ca in curand jumatate din Romanie e de someri care se plimba insa in bmw-uri. La fel de credibil pe cat e sa faci sase case din meditatii.
Am constat de mult, ca femeile, chiar si instantele, cred ca sunt cool daca isi dovedesc viziunea progresista, spiritul modern, mintea deschisa, adica daca smulg sugarii de la mama si-i trimit la programe de vizitare. Arareori insa, viziunea lor moderna si mintea lor deschisa se opreste la amanunte cazute in desuetutdine, cum ar fi ce manaca si incalta un copil care are o mama sa zicem vanzatoare sau educatoare si tatal contribuie cu 2-300 de lei. Aici modernismul paleste brusc!
Nu mai e buna dna Rodica teoria pensiei acum? Adica, asa cum tatal nu datoreaza pensie pe cele 2 luni cat e la el, oare datoreaza pensie, nu batjocura, cand e sanatos, tanar si totusi plateste copilului 2-300 de lei? Atunci nu ni se mai revolta sentimentul dreptatii? Ce ar fi sa puna si mama tot 2-300 de lei si cand cei 600 de lei se termina mamele sa trimita copiii la persoanele revoltate si preocupate de dreptate sau la instantele care accepta sa fixeze astfel de contributii, chiar si cand le demonstrezi adevaratul nivel de trai al "somerului".
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Mai 2018
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ha ha ha, When, ce a făcut PS ?
Că nu înțeleg ?

Eu văd că se chinuie sa va explice, că nu aveți dreptate, și tot duceți discuția catre "viața bate filmul", când lucrurile sunt simple.

Minorul este încredințat mamei.
Tatăl este obligat la plata pensiei alimentare. (nu contează suma) .
Iar daca minorul sta în vacanță cu tatăl său, acesta din urmă tot va trebui să plătească pensie alimentara pentru aceea perioada.

Pentru că așa spune sentinta judecătorească. Punct!

Pensia de întreținere este o formă materială de îndeplinire a obligației de întreținere și creștere a minorului in absenta părintelui ce nu este prezent.

Aceasta nu este un drept al copilului, întrucât ar fi acordat discriminatoriu, deoarece suma este stabilită în funcție de veniturile părintelui care nu este prezent.
Alocația de stat este un drept al copilului și, cuantumul acesteia este unitar fata de toți beneficiarii săi.

Vă aflați pe un forum de profil juridic iar inițiatoarea topicului a dorit sa primească un sfat avizat.
Nu o interesează dacă este echitabil social sau nu, sau daca suma plătită este îndestulătoare pentru creșterea unui minor.
Legea este lege, și trebuie respectata.
Asta nu înseamnă că părinți nu pot conveni de comun acord, alte compensații materiale sau in natura, necesare creșterii propriului copil.

Exista o hotarare si in lipsa altor precizari, trebuie respectata intocmai.
Mai departe, aveti urmatoarele variante din care aveti de ales( adica tatal are, nu dvs in calitate de sotie a tatalui)
- prima si cea mai importanta, discutati cu mama privitor la pensie;
- cereti lamurirea dispozitivului la judecatorie;
- platiti si cereti apoi inapoierea pensiei nedatorate;
- o dati in judecata pe mama ca instanta sa stabileasca ca tatal sa nu mai plateasca pensie pt perioada in care copilul e la el si sa plateasca mama 1/4 din salariul ei net;
- nu faceti nimic din toate astea si mama are doua cai daca socoate ca ii e copilul nedreptatit- fie va face plangere penala si se va ajunge la concluzia ca fapta nu exista, fie va incerca executarea silita si puteti face contestatie la executare.

interventie moderator


Inca o data rog utilizatorii ce posteaza in fiecare topic sa se refere si sa raspunda strict pe problema descrisa, multumesc.
- editat - nu stiti ce scrie in hotarare

Doamna Quartila,că tot vorbiți de sfat neavizat,faptul că nu considerați pensia de întreținere un drept al copilului este o afirmație neavizată și aberanta.
In rest nu am vorbit despre ce este echitabil sau nu ci strict despre ce scrie în hotărârea judecătorească. Iar dacă acolo e trecut că tatăl va plăti lunar pensie alimentara dar nu e specificat către mama,atunci nu are de ce să plătească către această când copilul este la el.
Se tot sfătuiește inițiatoarea topicului că soțul ei să respecte sentința întocmai și asta o sfătuiesc și eu. Respectați sentința întocmai. Daca nu e specificat cui trebuie să dați banii îi dați copilului și lăsați mama sa se agite daca va considera că e cazul.

- daca aveti probleme cu activitatea de moderare adresati-va unui administrator, daca v-ati fi uitat la mesajul utilizatoarei , poate ati fi remarcat ca a fost editat.

Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Mai 2018
gi-jane2, moderator
@gi jane
Plângerea penală se poate face pentru trei luni de neplata a pensiei, or aici vorbim de maxim doua luni și jumătate cât este copilul la tata.

Alte discuții în legătură

Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti ContSters257745 ContSters257745 Pun in discutia forumistilor urmatoarea cauza: Obligatia de intretinere trebuie cuantumizata la fel ptr ambii parinti, INDIFERENT DE CEL CARE PRIMESTE ... (vezi toată discuția)
Solicitare instanta marire pensie de intretinere la nivelul venitului din tara de rezidenta galaoan galaoan Buna ziua. Va prezint urmatoarea situatie. 2 persoane divorteaza in 2012 au un copil minor si instanta il incredinteaza mamei, iar copilul pleaca cu mama in ... (vezi toată discuția)
Compensarea pensiei de intretinere minor SeaPoison SeaPoison Buna ziua, Fostul sot a cerut copilul sa stea la el in vacanta de vara 2 saptamani. La terminarea celor 2 saptamani a cerut sa il mai las 1 saptamana. Dupa ... (vezi toată discuția)