avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de întreținere în perioada de vacanță: se ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de întreținere în perioada de vacanță: se poate întrerupe plata când copilul e la părintele nerezident?

# Mihaela 07mai 2018
Buna ziua. Sotul meu are o fetita de 5ani din prima casatorie. Plateste pensia alimentara lunar si nu a intarziat niciodata cu plata lunara. Din data de 14.06.2018pana in data de 30.08.2018fetita va sta la tatal ei .....intrebarea mea este daca legal sotul meu adica tata minorei poate sa intrerupa plata pensiei alimentara pe tot parcursul lunilor in care fetita este la tata. Tin sa precizez ca mama fetitei nu contribuie cu absolut nimic in aceasta perioada..va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util

Cumva, faptul ca pensia de intretinere este un drept al copilului scapa multora.

Citind cu atentie intervalul indicat de dvs, anume 14.06-30.08,imi vine greu sa cred ca in fiecare an, vacanta de vara a copilului se petrece integral doar cu tatal si ca fetita nu merge niciodata in vacanta si cu mama.

Pentru lunile in care merge cu mama si e la mama tatal plateste pensie alimentara mamei.
Pentru lunile cand e la tata, desi amandoi parintii datoreaza intretinere copilului mama nu plateste nimic si aveti si pretentia ca tatal sa ii trimita bani in continuare.


Dispune obligarea pârâtului – reclamant reconvenţional la plata în favoarea minorului a unei pensii de întreţinere lunare în cotă de x din venitul său net lunar, dar nu mai puţin de 1/4 din venitul minim net pe economie

Daca sentinta e in genul celei de mai sus, nu aveti nici cea mai mica problema. Mama nu va poate executa pentru ca plata e in favoarea minorului ( iar asta o demonstrati cu bonuri ) si nu in contul mamei sau catre mama.
Am luat de pe portal just .....
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2018
gi-jane2, moderator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am scris ca pe de o parte hotararea trebuie respectata, iar in masura in care aceasta nemultumeste, solutia legala nu este incalcarea ei, ci obtinerea unei noi hotarari sau lamurirea dispozitivului.

Ce mai spune? Mai spune 1/4 din venituri, adica bani, nu bonuri de ghete si caramele, adica nu in natura! Minorii, cei sub 14 ani, nu au conturi bancare, deci se plateste mamei, oricat de tare va doare asta.
Prin urmare, indrumati gresit utilizatorul sa transforme singur o pensie in bani in una in natura si sa nu se achite de obligatie pe perioada vacantei, desi, incuviintand un astfel de progr de vizitare, instanta, totusi, nu a suspendat, nici transformat pensia din bani intr-una in natura.

Insistati si insistati , indemnand utilizatorul sa-si faca dreptate singur, intr-o logica care, chiar daca ar fi corecta, nu scuza nerespectarea unei hotarari.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2018
gi-jane2, moderator
2 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am scris ca pe de o parte hotararea trebuie respectata

Nu, dumneavoastra pare ca aveti pretentia ca sotul initiatoarei topicului sa plateasca mamei chiar daca in sentinta poate nu e trecut asa ceva ci scrie ca in majoritatea ca pensia se plateste in favoarea minorului. Oare hranirea acestuia vreme de 2 luni jumatate nu e in favoarea lui?
In plus, daca e mentionat ceva, respectiv ca trebuie platita catre mama pensia , treceti foarte usor cu vederea ca sentinta prevede clar suma pe care tatal trebuie sa o plateasca. Daca acesta trimite banii mamei, ori incalca hotararea prin care suma maxima pentru copil e cea din sentinta, pentru ca el cheltuie mult mai mult avand minorul la el, ori nu da banii mamei ca sa ii foloseasca in scopul ei si atunci incalca modalitatea de indeplinire a sarcinii respective.
Dat fiind faptul ca pensia este un drept al copilului nu al parintelui, conform legii si dat fiind faptul ca amandoi parintii datoreaza acestuia sustinere financiara tot conform legii ( si fara intreruperi in functie de vacante) atunci cum se achita mama de datoriile ei in cele mai mult de 2 luni in care copilul e la tata? Ca in natura nu, financiar nu....si cata vreme nu e trecut in lege ca iti poti lua liber de la indatoririle catre copil, rezultaca cea in culpa si cea care ar trebui sanctionata este mama.
evident totul este ipotetic pentru ca imi mentin afirmatia conform careia un parinte care isi trimite copilul 2 luni la celalalt parinte e un om cu capul pe umeri si rezonabil.

Minorii, cei sub 14 ani, nu au conturi bancare, deci se plateste mamei, oricat de tare va doare asta.
Sau nu se plateste mamei ci foloseste tatal banii respectivi ca tot are copilul la el. In lipsa mentiunii CLARE ca banii se platesc mamei ( desi chiar si atunci se poate face plata catre ea apoi notificata imediat ca e nevoie de bani pentru copil si sa faca transfer in contul tatalui) banii respectivi se folosesc de catre cel care are copilul.


Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2018
gi-jane2, moderator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
When a scris:


Cumva, faptul ca pensia de intretinere este un drept al copilului scapa multora.


Nu scapă nimanui. Va scăpa dvs.faptul că, minorul este încredințat mamei.
De aceea mamei i s-a acordat dreptul de a primii sumele cu titlul de pensie de întreținere a minorului.
Asta nu înțelegeți și, nu are relevanță unde va sta copilul în vacanta.
Tatăl tot va trebui să plătească acea suma lunar mamei.

Că doar nu poți creste un copil cu suma pe care o acordă tatăl.

In concluzie, legal, tatăl este obligat să plateasca și în cazul în care copilul merge la el în vacanta.
Restul.de argumente, v-au fost prezentate mai sus, in nenumărate postări.

Și de unde ați scos sintagma- pensia de întreținere este un drept al copilului ?!
Cred ca faceti confuzie, cu alocația de stat acordată copilului.
Aceea este un drept al copilului, acordată de către stat că un sprijin și ocrotire a minorului.

Pe cand, pensia de întreținere plătită de un părinte, este obligația de întreținere datorata de către părintele ce nu poate fi prezent, privind creșterea corespunzătoare a minorului. Obligație transpusă material sub forma financiara, și acordată lunar celuilalt părinte .
Întrucât parintii, chiar divorțați, pot avea custodie comună și în acest caz sa nu mai solicite instanței sume cu titlul de pensie de întreținere părintelui cd nu poate fi prezent.
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2018
Quartila, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


Va Multumesc tuturor pentru răspunsuri!Daca tot ati adus in discuție faptul ca(
Că doar nu poți creste un copil cu suma pe care o acordă tatăl. )ei bine suma de 1000 de lei plus mai toate necesitudinile copilului in timpul anului gen(îmbrăcăminte,încălțăminte,jucării plus diferite cursuri etc.D-voastră vi se pare putin???Sa nu neglijăm faptul ca deocamdată are doar 5 anișori!O zi buna!
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2018
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti ContSters257745 ContSters257745 Pun in discutia forumistilor urmatoarea cauza: Obligatia de intretinere trebuie cuantumizata la fel ptr ambii parinti, INDIFERENT DE CEL CARE PRIMESTE ... (vezi toată discuția)
Solicitare instanta marire pensie de intretinere la nivelul venitului din tara de rezidenta galaoan galaoan Buna ziua. Va prezint urmatoarea situatie. 2 persoane divorteaza in 2012 au un copil minor si instanta il incredinteaza mamei, iar copilul pleaca cu mama in ... (vezi toată discuția)
Compensarea pensiei de intretinere minor SeaPoison SeaPoison Buna ziua, Fostul sot a cerut copilul sa stea la el in vacanta de vara 2 saptamani. La terminarea celor 2 saptamani a cerut sa il mai las 1 saptamana. Dupa ... (vezi toată discuția)