avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am cumpărat în timpul căsniciei un apartament prin ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am cumpărat în timpul căsniciei un apartament prin Prima casă, din care fostul soț m-a dat afară. Mă poate forța legea să îi cedez partea mea?

Buna seara sunt divortata de 1 an si am un copil minor in intretinere.in timpul casatoriei am luat un apartament prima casa si am locuit doar un an impreuna cu fostul sot si copilul( pe atunci eram in concediu crestere copil aveam doar 600 lei indemnizatie) nu am putut contribui foarte mult la rata la banca ca nu aveam bani suficienti. Dupa un timp au aparut certurile de la neajunsuri si a urmat sa ma dea afara din apartament pt ca nu contribuiam la plata ratei, in fine.Mentionez ca eu sunt coproprietar in acte iar fostul este proprietar, acum vrea sa deschida partaj pt a ma scoate din acte, sau imi zice sa ii dau semnatura la notar pt o mica suma de bani adica jumate din ratele platie timp de un an
Întrebarea mea este: ma poate forta legea sa ii cedez partea in favoarea lui?Mi-am dorit f mult acel apartament...iar bani ca sa il despagubesc nu am, dar nu cred ca ar dori sa imi cedeze partea.
Ce ma sfatuiti sa fac?Voi avea de pierdut la un eventual proces in tribunal?
De când am plecat din apartament el locuieste singur si plateste ratele la banca, eu nu am acces in apartament...
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mihai Luca , utilizator 17:43, 16 Februarie 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate, legea in Rominica nu tine cont de faptul ca femeia care a muncit, a avut un salariu si in urma unei sarcini are pe timpul concediului post-natal o indemnizatie de numai 600 Ron, a prestat si continua sa presteze in plus o munca in folosul familiei.
Daca Maciste von Garla poate sa munceasca si o data ajuns acasa pune picioarele pe masa si intreaba "Ce-i de mancat fa?" este numai datorita faptului ca mancarea este gata, cineva i-a spalat si calcat hainele, casa este curata si copilul, spalat si hranit, doarme.
Greu de inteles la Rominica un fapt elementar (si alimentar), o familie este o structura care cere eforturi de natura diversa din partea ambilor parteneri.
Ori, la eforturi comune, resursele sunt comune si rezultatele patrimoniale trebuiesc detinute cu acelas titlu.

Greu de inteles, pentru legiuitori orientati exclusiv spre hotii si abuzuri, necesitatea unor legi vizand un tratament egal si nesexist al cetatenilor.
Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2018
Demos, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imobilul reprezinta proprietatea comuna a dvs. si a fostului sot .

Bunurile dobandite de soti, de la data incheierii casatoriei sunt bunuri proprietate comuna devalmasa.

Ceea ce caracterizeaza proprietatea devalmasa este faptul ca niciunul dintre cei doi soti nu are individualizata o cota -parte ideala, abstracta,matematica din dreptul de proprietate.

Determinarea cotei -parti se realizeaza prin imparteala.(partaj ).

Actiunea de partaj poate fi promovata oricand, de catre oricare dintre soti.

Dumneavoastra nu trebuia sa fiti evacuata de catre fostul sot, cata vreme si dumneavoastra sunteti coproprietar.

Ratele bancare puteau fi achitate de catre acesta, daca dumneavoastra nu aveati posibilitatea efectiva de a le plati, intr-o perioada determinata.

Si datoriile pot fi supuse impartelii.

Imprumuturile bancare contractate in timpul casatoriei sunt datorii comune, de principiu, au fost dobandite in vederea sustinerii relatiei de casatoriei, pentru a achita cheltuielile obisnuite ce rezulta dintr-un mariaj.

In acest mod, unul dintre soti poate fi obligat la plata ratelor aferente imprumutului , daca i se atribuie imobilul, urmand a -l despagubi pe celalalt sot.

Si dumneavoastra puteti solicita atribuirea imobilului.

La partaj, instanta de judecata tine seama de sumele de bani avansate la plata ratelor bancare, sumele de bani investite la plata pretului apartamentului, situatia locativa a fiecaruia, actele de conservare si administrare efectuate, posesia actuala.

Succes.

Legal asa este, dar doamna a spus ca nu a avut decat 600 ron indemnizatie, curios ca indemnizatia minima e 1200 ron?
Plus 2 doamna a parasit dimiciliul si de atunci nu a mai platot nimic si deci el a achitat tot.
3.el e titularul contractului.
Cea mai mare sansa este sa i dea 50% din ratele platitte cat au stat impreuna, nimic mai mult.Daca nu parasea domiciliul daca platea 250% pana in prezent...altfel nu.
Apoi partajul costa bani multi..doamna nu ii are.Nu o mai incurajati ca are sanse ca nu are nici macar 10%.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Treaba e asa: sotul abuziv a evacuat fortat sotia si a lasat-o pe drumuri (suna a abandon de familie si e cam nasol pt el). Ambii sunt coproprietari, indiferent cine plateste rata. Sotul datora intretinere sotiei, chiar si fostei sotii - conform noului cod civil. Un asemenea animal merita sa plateasca.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara ! Sunteti coproprietara apartamentului, fiind un imobil bun comun dobandit in timpul relatiei de casatorie. Intra -adevar cand vine vorba de partaj lucrurile sunt un pic mai complicate pentru ca se imparte si pasivul , adica datoria la banca. Cel care primeste apartamentul este obligat la sulta raportat la cota de contributie, iar ratele la banca ii vor reveni la pachet cu imobilul. La cota de contributie se iau in calcul mai multe aspecte, nu doar venitul efectiv. Consultati un avocat care stie ce vorbeste si va va detalia acest raspuns.
Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2018
Cabinet de avocat Conache Eduard Catalin, Avocat

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara = rata la apartament ADANNA ADANNA Buna ziua, Sotul meu a plecat de acasa in urma cu 1 an si doua luni...Cererea de divort a fost introdusa in noiembrie, iar divortul s-a pronuntat in urma cu ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti sofiamaria sofiamaria Buna ziua, va rog frumos cine ma poate ajuta cu o nelamurire. inainte de casatorie detineam un apartament pe numele mamei mele, apartament care l-am vandut ... (vezi toată discuția)
Partaj cu credit ipotecar shoricica shoricica buna ziua, pe scurt, cazul meu este urmatorul: am divortat, suntem acum in partaj. a existat o masa de bunuri active si libere de sarcini si un credit ipotecar ... (vezi toată discuția)