avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hărțuire sau normalitate ? Deși în 2014 am ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hărțuire sau normalitate ? Deși în 2014 am anunțat că plec din țară pe termen mai lung și am rugat să-mi fie trimise lunar sumele de plată pentru a le putea achita online, nu mi s-a comunicat nimic până în 2018

Am parasit Romania pentru un post in strainatate in anul 2014, iar cand am parasit tara, am inregistrat la Asociatia de Proprietari o adresa in care i-am anuntat ca plec din tara pe termen lung.

Le-am oferit date clare de contact : email si telefon (pe care le aveau deja, dar am zis sa am si eu la mana o dovada scrisa ca i-am instiintat) si i-am rugat sa-mi trimita lunar listele de plata, pentru a putea achita online, in contul asociatiei.

Insa nu mi s-a comunicat nimic, niciodata.

Locuinta este goala, nelocuita si nu am pe nimeni in Bucuresti, care sa-mi comunice ce se afiseaza la avizier.

La un moment dat, imi comunica pe mail (in 2018) o notificare de plata cu mai multe luni si (bineinteles) penalitati.

Normal ca m-am intrebat, cum anume sa mi se puna penalitati, cata vreme nu mi s-a comunicat lunar ce am de platit.

Asociatia comunica cu toti furnizorii si autoritatile prin email (ba chiar i s-au cumparat administratorului un laptop si un teleofn mobil pentru acest scop) dar din pacate, nu se procedeaza la fel si pentru proprietari.

Pentru a evita orice probleme, am facut imediat trasfer si am platit tot ce am putut plati asa rapid (vreo 5 sau 6 luni de intretinere) .

Nu am platit penalizarile pentru ca mi s-a parut complet injust sa mi se puna penalizari la niste sume care nu mi-au fost comunicate (nu mai spun ca NIMENI nu locuieste in apartament si nu exista niciun fel de consum la nimic)

Le-am raspuns la respectivul email si le-am cerut inca o data sa-mi comunice lunar listele de plata, pentru a putea plati la timp si pentru a putea beneficia si de dreptul de a contesta listele, in termenul legal de 10 zile de la comunicare.

Nu am primit niciun raspuns.

In schimb acum, primesc citatie (in provincie, unde am adresa de domicilu) cum ca sunt trimis in judecata pentru neplata intretinerii si mi se cer sumele de plata restante PLUS penalizari.

Din 2014 pana in 2019 nu mi s-a comunicat niciodata, in nicio luna, ce si cat am de plata.

Este normal asa ceva ? Ce pot face ? Exista in comunitatea noastra un avocat specializat in asa ceva ?

Eu nu am nimic impotriva sa-mi achit datoriile. De fapt, acum ca stiu sumele de plata, am transferat banii in tara pentru a plati imediat.

Totusi nu mi s-au comunicat listele de plata actualizate (2019), ci numai niste luni din 2018 . Ok ... ce sume mi s-au comunicat, le platesc, dar trebuie sa achit si penalizarile ?!

Eu platesc pentru ce mi s-a comunicat din 2018, dar nu stiu cat am de plata in acest an (2019) si ca atare penalizarile se tot aduna.

Asociatia pare ca face aceste lucruri in adins, pentru ca obtine bani pe care altfel nu ar avea de unde sa-i colecteze.

Oricum ... ideea este ca am nevoie de ajutor profesionist si as vrea sa stiu CE anume pot obtine, cu ajutorul unui avocat specializat pe asemenea spete.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 16:16, 7 Aprilie 2019
Poate legiuitorul nu a auzit de posta electronica, e-mail, doamna si de aceea nu a prevăzut acest mod de comunicare in legislație. Cel puțin eu nu l.am găsit, poate-mi lăsați dvs. un link cu articolul unde este inserată aceasta obligatie din partea administratorului si/sau a asociatiei. Multumesc anticipat.
Pana atunci...sa strici ca un proces se judecă dupa ce scrie in legislație, nu dupa cum este sau ar fi corect...
Daca domnul in cauza făcea un angajament de plata, un contract-sa spun asa, cu asociatia ca acestia, în schimbul unei remunerație, sau benevol, sa trimit lista de plata p3 mail.ul domnului in cauza era alta treaba. Asa...se aplica legislatia si inca astept prevederea legala ce obligă asociatia sa trimita lista pe mail.
Multumesc!
Zi frumoasa,
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2019
Ionut.ion, utilizator
anca marton a scris:

Stimate GrigoreC
------------------------
Faceți un demers amiabil și încheiați cu Asociația, sub semnătură, fie la un notar, o înțelegere de eșalonare rezonabila a plăților.
Nu vă mirați de penalități, deoarece ele sunt legale câtă vreme asa au fost stabilite în vreo Adunare Generală a membrilor Asociației, mai ales că ceea ce dvs nu v-ați sinchisit sa achitați luni de zile, au plătit ceilalți membri ai Asociației.
Bunăvoința și corectitudinea sa fie, că mijloace s-ar găsi, dacă nu ați pleca de la premiza greșită că Asociația a făcut demersul legal înadins, să vă ia niște bani care nu i s-ar fi cuvenit ...

Dvs. ați scris ceva care nu poate fi general valabil: „Nu vă mirați de penalități, deoarece ele sunt legale câtă vreme asa au fost stabilite în vreo Adunare Generală a membrilor Asociației
Dvs. sunteți sigură că toate Adunările Generale anuale au fost convocate legal, strict conform Legii nr. 196/2018, art. 47, alin. 2 și 4, în caz contrar sunt nule absolut hotărârile Adunărilor Generale Reconvocate anuale, încălcându-se și art. 48, alin. 3 (chiar și art. 2 e încălcat, deoarece nu s-au respectat prevederile art. 47) ?
Eu am câștigat 3 procese cu sentințele de Nulitate Absolută a hotărârilor Adunărilor Generale ale A.P.71 Brăila ȘI ASTFEL SE ANULEAZĂ ȘI FONDURILE COMUNE PRECUM FONDUL DE PENALIZĂRI LUNARE.
În cazul în care s-au anulat retroactiv hotărârile Adunării Generale ale Asociației noastre din anii fiscali 2015-2018, devin NULE ABSOLUT și actele subsecvente precum contractele din cadrul Asociației.

Dacă am câștigat 3 procese cu Nulitatea Absolută a hotărârilor Adunărilor Generale ale Asociației din anii fiscali 2015-2018, este logic că se vor anula și actele subsecvente, așa cum sunt contractele din cadrul A.P.71 Brăila (e valabil pentru orice Asociație de Proprietari din România) - ale președintei, ale avocatului, ale cenzorei, etc. !
Apropo, dacă s-au anulat procesele verbale cu hotărârile Adunărilor Generale anuale, s-au anulat, de fapt și de drept, și actele juridice semnate de președinți ilegal aleși (un act juridic anulat de Instanțe nu are putere juridică și trebuie radiat), anulându-se și hotărârile ilegale prin care s-au cerut Fondurile Comune ale Asociației de Proprietari.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2019
flory_mr, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
flory_mr,
Va aduc aminte ceva - poate ati uitat...
Cand am scris ca am convocat (suplimentar) prin SMS, membrii asociatiei noastre sa participe la lucrarile AG, ce mi-ati spus dvs.? Ca nu scrie asa ceva in Lege, ca nu este valabil, ca, daca ar fi fost valabil ar fis scris in lege, ca, bla-bla-bla? Va aduceti aminte?
Acum ziceti ca: De ce s-o mai inventat Poșta Electronică, oare ?
Si atunci, si acum intreb si eu De ce s-o mai inventat mesajele SMS, oare ?
Eu, daca am trimis un SMS unui proprietar (a carui nr. de telefon figureaza in evidentele noastre) sa participe la lucrarile AG, nu am avut niciodata intentia de a dovedi cuiva ca - uite dom-le, te-am convocat la lucrari si nu te-ai prezentat.
Pe vecinii nostri poti sa-i convoci / inviti si cu sticla cu vin - ca la nunta, ca el tot nu vine, daca nu are chef, intelegeti? Aici mie mi se pare ca legea o cam "da in gard", ca daca nu a semnat tabelul convocator, sa-l convoc prin scrisoare cu valoare declarata si asa mai departe, la o amarata de asociatie de locatari, dar ce prevede Legea (desigur, alta Lege, ce-a a sociatatilor comerciale,), cu privire la acelasi aspect? Putem trage singur concluziile...
Vedeti cum sta treaba?
Atat mesajele SMS, cat si posta electronica, fax-ul sau mai stiu eu ce, sunt dovezi foarte clare, care pot fi dovedite ca cineva a avut o initiativa, ca a solicitat, ca a informat, ca a transmis, da?
Haideti sa fim consecventi.
Se admite și convocarea prin SMS, dar cum ai Confirmarea de Primire a mesajului, să știi că a văzut anunțul convocării exact persoana care e proprietară a apartamentului ?
Ce înseamnă, oare, Confirmare de Primire a unei Scrisori Recomandate ?
Doar semnătura destinatarului a Confirmării de Primire arată dovada înștiințării (convocării) unei persoane sau instituții.
Care e rostul unei Confirmări de Primire a unui act juridic, nu cumva să se dovedească faptul că destinatarul a confirmat că a primit și citit acea convocare din acel act juridic ?
Citez de pe un portal din domeniul Justiției europene:
<<< Există vreo dovadă scrisă din care să reiasă că scrisoarea a fost comunicată sau notificată ?
O confirmare de primire, care este, de regulă, un formular anexat scrisorii expediate, servește drept dovadă a notificării sau comunicării scrisoriirecomandate și a datei la care aceasta a fost primită de destinatar.
În conformitate cu articolul 142 din CPC, persoana care primește un document confirmă primirea acestuia și data de primire prin semnătura sa.
În cazul în care persoana respectivă nu poate sau nu dorește să facă acest lucru, persoana însărcinată cu notificarea sau comunicarea actului indică data notificării sau comunicării și motivele pentru care nu s-a aplicat nicio semnătură. Persoana însărcinată cu notificarea sau comunicarea actului indică modul în care actul a fost notificat sau comunicat în confirmarea de primire, precizează data notificării pe actul respectiv și îl semnează.
O confirmare de primire a unui act judiciar este un document oficial care confirmă notificarea sau comunicarea actului și data la care a fost efectuată aceasta. O persoană care afirmă că un document a fost notificat sau comunicat la o dată diferită trebuie să furnizeze dovezi pentru a susține această afirmație. >>>
[ link extern ]
Prin WhatsApp se vede si minutul cand destinatarul a citit mesajul, de ce nu s-ar folosi acest mijloc de comunicare?

Alte discuții în legătură

Recuperare restante asociatie de proprietari Cristina256 Cristina256 Buna ziua, Avem pe scara o doamna care si-a inchiriat apartamentul din toamna, si tot de atunci plus cateva luni in urma cat a fost gol apartamentul, nu isi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in cazul in care se convoca adunarea generală a asociației ... poppatricia poppatricia Buna ziua! In cazul in care se convoca adunarea generală a asociației de propietari prin tabel convocator, iar unii (care nu locuiesc in apartament, au ... (vezi toată discuția)
flory_mr flory_mr Citind articolul 53 litera g din Legea 196/2018, constatăm că fără acordul dat de proprietari doar în cadrul unei Adunări Generale anuale, Fondul ANUAL ... (vezi toată discuția)