avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu minim 370 RON
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu minim 370 RON

Stimati juristi,
In fond si la urma-urmei, in ce masura Contractul Colectiv de Munca Unic la
Nivel National obliga un angajator care nu face parte din nici una din
asociatiile patronale semnatare ale CCMUNN?
Are, intr-adevar, art. 3. - alin. (1) lit. a) sfera absoluta de actiune
pentru toti salariatii, indiferent de afilierea patronala a angajatorului?
("incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de
stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de
munca la nivel national")
Bunaoara, Actul Aditional la CCMUNN pe anii 2005-2006 incheiat la data de 22
februarie 2006, care a fost înregistrat la MMSSF sub nr. 710/03.04.2006,
stabileste la pct. II ca salariul de baza minim brut negociat pentru un
program complet de 170 de ore, în medie, este de 370RON , incepand cu data
de 01 aprilie 2006.
Cum devine aceasta o obligatie si pentru un angajator neafiliat patronal si
nereprezentat de vreun semnatar al CCMUNN sau Actului Aditional?

Cu multumiri anticipate,
Meridian
Cel mai recent răspuns: ifrimcristina , utilizator 20:00, 10 Octombrie 2006
va rog sa ma ajutati cu gasirea textului CCM la nivelul ramurii de comert.
astazi cei de la itm bucuresti spuneau ca modificarea se face de la 1 mai 2006,dar conform carui act legal ?actul aditional 710/aprilie spune ca se aplica de la 01.04.2006
ce stiti?
Contractul colectiv de munca produce efecte de la data inregistrarii sau la o data ulterioara, daca parti cad de acord cu acest lucru. art.25 din Legea 130/1996.
Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei

Act adiţional la Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pentru anii 2005-2006 nr. 710/2006


din 03/04/2006
Publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 7 din 02/05/2006




- înregistrat la Ministerul Muncii, Sănătăţii şi Familiei
sub nr. 20/01/31.01.2005 -


Prezentul act adiţional s-a încheiat la data de 22 februarie 2006, între confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional, instituţiile bugetare şi confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, semnatare ale Contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional pentru anii 2005-2006.
Înregistrarea prezentului act adiţional la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei s-a operat sub nr. 710 din data de 3.04.2006


În conformitate cu prevederile art. 105 din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2005-2006, acesta se completează şi se modifică după cum urmează:
I. Art. 10, alin. (9) se modifică, adăugându-se şi două noi alineate, 9' şi 9'', având următorul conţinut:
Art. 10. - (9) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepţie, durata timpului de muncă poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, care includ şi orele suplimentare, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pentru o perioadă de referinţă de 3 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
(9') Pentru ramurile şi sectoarele de activitate consemnate în Anexa nr. 6, se pot negocia la nivel de ramuri perioade de referinţă mai mari de 3 luni, dar care să nu depăşească 12 luni.
(9'') La solicitarea comună sau a uneia dintre părţile negociatoare ale Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură, Comisia Paritară constituită la nivelul Contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional se va întruni în regim de urgenţă şi se va pronunţa asupra cererii de extindere a perioadei de referinţă, prevăzută de art. 111 din Codul Muncii, pentru ramuri sau sectoare ce nu sunt prevăzute în anexa nr. 6 şi pentru care s-au prezentat solicitări.
II. Art. 39, alin. (3) se modifică şi va avea următorul conţinut:
Art. 39. - (3) Salariul de bază minim brut negociat pentru un program complet de 170 de ore, în medie, este de 370 RON, adică 2,18 RON/pe oră, începând cu data de 01 aprilie 2006.
III. După art. 75 se introduce un nou articol, 75', cu următorul conţinut:
Art. 75'. - (1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesională, cu respectarea procedurii de cercetare prealabilă, stabilită prin prezentul contract colectiv de muncă.
(2) Cercetarea salariatului pentru necorespundere profesională se face de către o comisie numită de către angajator. Din comisie va face parte şi un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al cărui membru este salariatul în cauză.
(3) Comisia va convoca salariatul şi îi va comunica acestuia în scris, cu cel puţin 15 zile înainte:
a) data, ora exactă şi locul întrunirii comisiei;
b) modalitatea în care se va desfăşura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activităţile prevăzute în fişa postului salariatului în cauză.
(5) În cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai în măsura în care salariatul în cauză a făcut obiectul formării profesionale în respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesională poate fi susţinută de comisie prin dovezi de îndeplinire necorespunzătoare a sarcinilor profesionale, prin examinare teoretică, practică şi alte probe.
(7) În cazul în care salariatul îşi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul îi va asigura, în limitele disponibile, un alt loc de muncă. În situaţia în care nu dispune de astfel de posibilităţi, se va apela la autoritatea publică locală pentru ocuparea forţei de muncă, în vederea soluţionării.
(8) În cazul în care, în urma examinării, salariatul este considerat necorespunzător profesional de către comisie, acesta are dreptul de a contesta hotărârea comisiei în termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Dacă salariatul nu a formulat contestaţia în termenul prevăzut la alineatul (9) sau dacă după formularea contestaţiei şi reexaminarea hotărârii comisiei, aceasta este menţinută, angajatorul poate emite şi comunica decizia de desfacere a contractului individual de muncă al salariatului pentru motive de necorespundere profesională. Decizia de desfacere a contractului individual de muncă astfel emisă va conţine rezultatul cercetării prealabile a salariatului în cauză.
IV. Art. 81 se modifică şi se completează după cum urmează:
Art. 81. - (1) Părţile înţeleg:
a) prin termenul de formare profesională - orice procedură prin care un salariat dobândeşte o calificare atestată printr-un certificat sau o diplomă, eliberate conform legii;
b) prin termenul de formare profesională continuă - activitatea ce asigură dezvoltarea competenţelor profesionale iniţiale ori dobândirea de noi competenţe;
c) prin Comitete Sectoriale de Formare Profesională - structuri de dialog ale partenerilor sociali şi ale Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA), care funcţionează în conformitate cu prevederile legii.
(2) Formarea profesională şi formarea profesională continuă cuprind şi teme din domeniul relaţiilor de muncă, convenite între sindicate şi patroni.
(3) Părţile convin asupra necesităţii şi obligativităţii perfecţionării profesionale a tuturor categoriilor de salariaţi, inclusiv a liderilor sindicali scoşi din producţie, la expirarea mandatului.
(4) Părţile semnatare convin să acorde întregul sprijin solicitat de CNFPA - ca Autoritate Naţională a Calificărilor - pentru elaborarea sistemului de standarde ocupaţionale, bazat pe competenţe, şi a calificărilor care vor fi validate şi introduse în Registrul naţional al calificărilor. Sistemul va fi utilizat la evaluarea şi certificarea calificării salariaţilor.
(5) Formarea profesională a lucrătorilor se organizează pentru ocupaţii, meserii, specialităţi şi profesii - numite la modul general - ocupaţii, cuprinse în "Clasificarea Ocupaţiilor din România" - COR, pe baza "standardelor ocupaţionale" şi a clasificărilor elaborate de comitetele sectoriale.
(6) Părţile convin să acorde întregul sprijin pentru înfiinţarea Comitetelor Sectoriale pentru Formare Profesională la nivelul ramurilor, aşa cum acestea sunt stabilite de legislaţia în vigoare.
(7) Pe perioada în care participă la programe de formare profesională finanţate de către angajatori, lucrătorii primesc drepturile stabilite prin contractele colective de muncă aplicabile, pentru program normal de lucru.
(8) Planul de formare profesională convenit între părţi face parte din CCM aplicabil.
V. După art. 105 se introduce un articol nou, (105'), care va avea următorul conţinut:
Art. 105'. - Pentru prevederile Contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2005-2006, care cad sub incidenţa Legii nr. 371/2005, se aplică dispoziţiile Codului Muncii în vigoare.

Alte discuții în legătură

Se impune actualizarea grilei de salarizare ? ADELIA ADELIA Buna ziua!Am o problema mai deosebita in firma, referitor la salariul minim negociat de 370 RON. Firma la care lucrez, a negociat si inregistrat la MMSSF, ... (vezi toată discuția)
Ccm unic la nivelul ramurii Lipi Lipi Daca o societate comerciala nu face parte din (nu a aderat) din (la) Federatia patronala care a semnat CCM unic la nivel de ramura dar Sindicatul din acea ... (vezi toată discuția)
Legea dialogului social,negociera ccm samir69 samir69 Buna seara,va rog respectuos sa-mi raspundeti la o mica intrebare.Daca dupa declansarea negocierii CCM la nivel de unitate ,in prima sedinta avuta un sindicat ... (vezi toată discuția)