Stimati juristi,
In fond si la urma-urmei, in ce masura Contractul Colectiv de Munca Unic la
Nivel National obliga un angajator care nu face parte din nici una din
asociatiile patronale semnatare ale CCMUNN?
Are, intr-adevar, art. 3. - alin. (1) lit. a) sfera absoluta de actiune
pentru toti salariatii, indiferent de afilierea patronala a angajatorului?
("incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de
stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de
munca la nivel national")
Bunaoara, Actul Aditional la CCMUNN pe anii 2005-2006 incheiat la data de 22
februarie 2006, care a fost înregistrat la MMSSF sub nr. 710/03.04.2006,
stabileste la pct. II ca salariul de baza minim brut negociat pentru un
program complet de 170 de ore, în medie, este de 370RON , incepand cu data
de 01 aprilie 2006.
Cum devine aceasta o obligatie si pentru un angajator neafiliat patronal si
nereprezentat de vreun semnatar al CCMUNN sau Actului Aditional?
Parerea mea
Salariul minim de numai 330 lei apare in programele CNPAS la Declaratii nominale BASS fara posibilitatea de modificare a utilizatorului. Deocamdata programele de declaratii nu au fost modificate deoarece asteapta o Hotarare de Guvern asa cum este legal si cum scria si Dora_Macris. Sunt multe contributii la Sanatate care se calculeaza si vireaza inca la nivelul salariului de 330 lei (pentru concedii medicale, someri, CIC s.a.). Nu cred ca-s asa de fraieri incat sa nu ia in plus daca ar fi legal. Dar nu este.
Deocamdata suntem la mana Inspectoratelor de Munca care fac legea cum vor muschii lor.
Nu, Doamne fereste, nici nu pot gandi ce poate face un om cu salariul minim, nici pentru intretinerea locuintei nu este suficient, fie el 330, fie 370, fie chiar 730!!! Iar angajatii mei nici macar "pe hartie" nu au salariul minim!
Initierea acestei discutii a pornit NUMAI de la principiul obligatiilor pe care CCMUNN le poate stabili si in sarcina nesemnatarilor, principiu care devine elocvent mai ales daca il exprimam prin elemente cuantificabile, cum ar fi acest nenorocit de salariu minim.
Cu stima
Pt. Dora_Macris.
Eu chiar nu am inteles de unde concluziile tale referitoare la salariul minim brut pe tara. Codul Muncii, cel putin din cate stiu eu, nu face deosebire din punct de vedere al salariului, intre angajatori in functie de nr. salariatilor.
Indiferent de afilierea la o org. sindicala sau nu, de existenta unui CCM la nivel de unitate, toti angajatorii din tara au obligatia sa respecte CCM la nivel national, fara a-l ingradi prin cele la nivel de ramura, unitate. De la 1 mai salariul minim e de 370 ron pentru toata lumea. "A tot puternicia sa" ITM-ul trebuia sa va instiinteze sa faceti modificarile.
CCM national este obligatoriu pt toti angajatorii, indiferent de afilierea lor, de nr de salariati etc. In plus IMM-isti au fost reprezentati de o organizatie patronala (CNIPMMR) - asta ca fapt divers.
ITM deja a emis o circulara prin care informeaza toti angajatorii referitor la obligativitatea salariului minim negociat de 370 RON. nu mai incercati sa interpretati legea dupa cum doriti.
am explicat mai devreme - bugetele de sanatate si somaj sunt construite pe salariul minim stabilit de Guvern prin HG (330).
cititi Legea 130/1996, Codul Muncii si Legea 130/1999 si o sa observati ca salariul negociat este obligatoriu, la fel ca orice alta clauza a CCM national, si veti vedea si sanctiunile pt neacordarea acestui salariu.
trebuie sa ne obisnuim sa respectam principiul negocierii libere si al respectarii acordului dintre parti asa cum se "obisnuieste" in UE.
bafta!