avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu minim 370 RON
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu minim 370 RON

Stimati juristi,
In fond si la urma-urmei, in ce masura Contractul Colectiv de Munca Unic la
Nivel National obliga un angajator care nu face parte din nici una din
asociatiile patronale semnatare ale CCMUNN?
Are, intr-adevar, art. 3. - alin. (1) lit. a) sfera absoluta de actiune
pentru toti salariatii, indiferent de afilierea patronala a angajatorului?
("incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de
stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de
munca la nivel national")
Bunaoara, Actul Aditional la CCMUNN pe anii 2005-2006 incheiat la data de 22
februarie 2006, care a fost înregistrat la MMSSF sub nr. 710/03.04.2006,
stabileste la pct. II ca salariul de baza minim brut negociat pentru un
program complet de 170 de ore, în medie, este de 370RON , incepand cu data
de 01 aprilie 2006.
Cum devine aceasta o obligatie si pentru un angajator neafiliat patronal si
nereprezentat de vreun semnatar al CCMUNN sau Actului Aditional?

Cu multumiri anticipate,
Meridian
Cel mai recent răspuns: ifrimcristina , utilizator 20:00, 10 Octombrie 2006
Art. 240. din Codul Muncii
(1) Contractele colective de muncă se pot încheia la nivelul angajatorilor, al ramurilor de activitate şi la nivel naţional.
(2) Contractele colective de muncă se pot încheia şi la nivelul unor grupuri de angajatori, denumite în continuare grupuri de angajatori.

E clar ca lumina zilei ca atunci trebuie sa fie 370 lei, daca scrie in CCMUNN.
Totusi, eu cred ca e neconstitutional ca la negocieri sa participe unii si sa aplice apoi altii. Cred ca articolul acesta trebuia eliminat din Codul Muncii.
La ITM Bucuresti anul trecut nu s-a luat in condiderare CCMUNN, si, cred eu, pe buna dreptate, pentru ca este o aberatie. Anul asta vad ca se ia in consideratie.
Mai bine ar fi daca s-ar modifica odata Codul Muncii de-adevaratelea. Ca e plin de prostii de propaganda sindicala, care nu ii ajuta nici pe angajati, nici pe angajatori.
Din punctul meu de vedere orice contract colectiv de munca este o tampenie de propaganda sindicala, demn numai de sindicalisti care se imbogatesc pe seama membrilor. Cu asemenea contracte nu faci decat sa egalizezi angajati care nu ar trebui nicidecum sa fie egali.

In momentul de fata salariul minim e clar ca lumina noptii.
Acesta se foloseste si ca etalon sau baza de calcul pentru diverse indemnizatii ( concedii medicale, contributii de sanatate,etc. si trebuie sa fie stabilit clar si precis, nu cum ar putea interpreta diverse I.T.M.-uri, sau contracte colective de munca.
Recunosc ca, dupa ce am citit discutiile de pe acest forum, nu mi-am clarificat nimic in aceasta problema.
Asa cum am mai precizat, sint persoane abilitate prin lege sa clarifice aceasta dilema, dar pur si simplu nu le pasa.
De ce le-ar pasa? Mai bine lasa totul in incertitudine si "incalta" angajatorii cu amenzi! Pana la urma e mai simplu sa adopte toata lumea noul salariu minim si gata. Oricum e insuficient pentru angajat, iar pentru o firma nu ar trebui sa fie un efort financiar prea mare.
Ma intreb totusi pana cand o sa isi bata joc de noi autoritatile care trebuie sa faca publice modificarile legislative si modul lor de interpretare?! Ca sa nu mai vorbim de avalansa de reglementari care ne va salta dupa asa-zisa integrare in UE.
Salariul minim brut negociat este o "sopirla", o "gaselnita", care se pare ca a prins.Intrucit nu se putea incalca o lege (codul muncii, care prevede ca salariul minim garantat se stabileste prin H.G.), s-a nascut o noua notiune de salariu minim brut negociat. Asa foarte bine poate sa apara un nou act aditional semnat de alte patronate si de alte ministere( ultimul act aditional a fost semnat numai de vreo trei ministere) care sa fixeze sa zicem un salariu minim net negociat de 300 lei, sau sa fixeze durata zilnica de munca la sapte ore. Si sa vezi atunci distractie.
Nu cunosc deocamdata ce conditii trebuie sa indeplineasca un contract sau un act aditional pentru a fi declarat "national",care ar fi partile semnatare care i-ar conferi unui contract un astfel de caracter.Cred ca aici este o eroare sau o omisiune legislativa.
Pina atunci. I.T.M.-urilor locale le convine pentru ca majoritatea celor ce au cartile de munca la ei au salariu minim, iar comisionul de completare al acestora se aplica asupra salariilor din statul de plata si nu asupra numarului de operatiuni efectuate in cartile de munca.
Va mai dura mult pina se vor lamuri aceste probleme.
cu tot respectul svaiter dar esti total "pe langa" legislatia muncii. negocierea conditiilor de munca este un concept vechi pe care nu l-am inventat noi, este un principiu al democratiei si ar fi bine sa te consulti si tu cu persoane care-ti pot explica despre aceste lucruri inainte de a afirma astfel de .... (ma opresc aici)
bafta!

Alte discuții în legătură

Se impune actualizarea grilei de salarizare ? ADELIA ADELIA Buna ziua!Am o problema mai deosebita in firma, referitor la salariul minim negociat de 370 RON. Firma la care lucrez, a negociat si inregistrat la MMSSF, ... (vezi toată discuția)
Ccm unic la nivelul ramurii Lipi Lipi Daca o societate comerciala nu face parte din (nu a aderat) din (la) Federatia patronala care a semnat CCM unic la nivel de ramura dar Sindicatul din acea ... (vezi toată discuția)
Legea dialogului social,negociera ccm samir69 samir69 Buna seara,va rog respectuos sa-mi raspundeti la o mica intrebare.Daca dupa declansarea negocierii CCM la nivel de unitate ,in prima sedinta avuta un sindicat ... (vezi toată discuția)