Liliana Gradinaru a scris:
In opinia mea, daca tot e sa discutam pe langa lege, moral au gresit asmbii parinti: tatal nu l-a vazut, mama nu a facut demersuri pentru adoptia copilului de catre actualul sot.
Copilul a fost crescut cu ajutorul bunicilor pana la 8 luni, deci pe actualul, care nu ii e sot, il cunoaste de vreo 2 ani si ceva, nu avea ce demersuri sa faca pt adoptie pt ca trebuia sa fi trecut 5 ani in care partenerul mamei sa creasca copilul ca sa fie vb de adoptie, plus ca e nevoie si de acordul tatalui biologic > nu stim daca si l-ar fi dat, sau instanta incuviinta adoptia si fara acordul lui.
Oricum ar fi, ar fi fost prematur sa se aduca in discutie adoptia, Tuturor le era bine asa, deocamdata, nu cred ca s-a pus problema.
Deci nu cred ca mama a gresit cu asta, macar de data asta, mama nu a gresit.
cert e ca la aproape 4 ani copilul trebuia macar sa stie ca tatal lui biologic e altul. Legal si moral. Dupa 4-6 ani e mai greu de digerat, inainte de 3 ani e un dat si atat.
Nu cred ca mama i-a zis vreodata celui mic ca iubitul ei e tatal copilului, nici nu cred ca s-a pus problema sa ii explice unui copil de 3 ani care are alte procupari la varsta asta,
ca are un tata biologic , dar de fapt nu are.. Nici nu avea de unde sti ca va aparea vreodata.
De regula, cand vine vremea, copii intreaba si li se raspunde, cred ca mai bine functioneaza asa.
In mod normal, unui copil caruia i s-a spus adevarul, ii e necesar sa isi vada tatal natural la varsta asta, asa cum spune legea. Cele doua, datoriile morale si legale merg mana in mana.
Chiar daca i se spunea adevarul ( chiar, care e adevarul ?) si ii era necesar sa isi vada tatal, nu vad cum se putea realiza asta daca tatal nu voia.
Tatal a aparut acum dar putea sa nu apara.
Ar fi interesant sa vedem daca i-a platit si pensie.
rezulta clar din topic ca nu a platit un sfant.
Pe scurt: Copilul are trei ani si jumatate si a venit pe lume dupa ce parintii au divortat, tatal parasind casatoria pentru o alta persoana. Nu l-a vazut si cunoscut niciodata si pentru a nu plati pensie alimentara, de comun acord cu amma a renuntat la orice solicitare referitor la acest copil, aceasta asumandu-si singura cresterea si educarea minorului.
Tatal biologic nu l-a cautat niciodata si nu a manifestat niciodata intentia de a participa in vreun fel in viata lui. Nici el si nici altcineva din familia acestuia. Pana acum, cand a aparut si isi cere drepturile de "tata", solicitand sa-l ia de la mama, sa-l vada, etc...
In opinia mea ar trebui sa apelati cat de repede la un psiholog care sa va asiste in a-i spune copilului despre tatal sau biologic. Apoi ar trebui sa negociati cu acesta din urma pentru o relatie buna ulterioara.
Nu va recomand sa ajungeti in instanta.
Perfect de acord cu aceasta opinie, pt ca e cert ca tatal biologic a aparut, are pretentii si copilul trebuie pregatit, nu are incotro.