avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea costurilor pentru diferite reparatii la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea costurilor pentru diferite reparatii la bloc.

Locuiesc intr-un apartament de 4 camere, intr-un bloc care are pe fiecare palier si ap de 2 si 3 camere. Recent s-au instalat niste senzori de gaze pe palier si un panou (sau reparatii) electric. Costul reparatiilor a fost impartit pe criteriu de suprafata apartamentului (nu sunt sigura daca e cota parte indiviza). Si cum eu am 4 camere, platesc cu vreo 60 de lei mai mult decta cei la 3 camere. Mie nu mi se pare deloc corect, in conditiile in care eu beneficiez in egala masura de senzor si panou, ca si cei de 2 si 3 camere. Este normal asta?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:03, 18 Septembrie 2020
Cum pot face acest lucru? Ma intereseaza, multumesc.
Cautati pe net ca sunt diferite metode ( initiativa cetateneasca, mergeti in audienta la senatorul/deputatul din circumscriptia dvs., ii expuneti probelema si ii cereti sa initieze o actiune legislativa de modificare a legii in cauza).
Ultima modificare: Joi, 6 August 2020
Ionut.ion, utilizator
Legea 196/2018 spune asta:
Articolul 85 Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei; salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Ultima modificare: Joi, 6 August 2020
latka, utilizator
Multumesc pentru raspuns, dar nu inteleg cu ce ma ajuta acest articol. Ceea ce contest eu sunt sumele diferite si mult mai mari pe care eu trebuie sa le platesc pentru reparatii, imbunatatiri, salarii etc. pentru bunuri comune. De ce eu cu un apartament de 4 camere trebuie sa platesc reparatiile aproape dublu fata de un apartament de 2 camere? Daca sunt reparatii/imbunatatiri pe un bun comun, ar trebui ca aceste costuri sa fie repartizate pe alte considerente. De exemplu, costul pentru acel senzor de gaze instalat pe holul etajului meu, trebuia impartit la 5 apartamente, in niciun caz pe suprafetele apartamentelor. Care este legatura? Eu, asa cum ar trebui sa aiba toti locatarii, am oricum senzor de gaze si in apartamentul meu, si nu am contestat niciodata utilitatea celui de pe coridor. Sau, pentru salariile angajatilor din bloc, eu de ce trebuie sa platesc mai mult decat un proprietar de 3 camere? Mi se pare ca nu ma fac deloc inteleasa. Si da, cred ca legea trebuie modificata astfel incat sa fie echitabila.
Legatura este exact acel articol, pe care nu l-ati citit sau nu l-ati inteles. Legea este echitabila. Proprietatea dvs. este mai mare, fata, de exemplu a celui cu apartament cu 2 camere. Este asa de foarte multi ani, drepturile si obligatiile dvs. sunt ponderate de suprafata proprietatii pe care o detineti, in raport cu suprafata totala. Nu toate cheltuielile se impart asa, dar aceasta da.

Cititi toata legea:
[ link extern ]

Daca aveti doleante, adresati-va parlamentarilor alesi din circumscriptia dvs, sau, eventual, partidului la care cotizati.

Alte discuții în legătură

Obligatie plata la montare de lift cyty cyty Locuiesc in bloc de 8 etaje fara lift, la etajul 5.O parte din vecini doresc sa cumpere lift, altii nu doresc.Nici eu nu doresc lift. In ce masura si in ce ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea ... iordana1900 iordana1900 Buna ziua. Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: suntem un bloc de 8 etaje, iar pe fiecare etaj sunt 2 ap. de 3 camere, 1 ... (vezi toată discuția)
Legea 196/2018 AndreeaD03 AndreeaD03 Buna ziua, Exista vreo posibilitate sa se renunte in mod legal la anumite cheltuieli repartizate pe cota-parte indiviză de proprietate de exemplu prin vot ... (vezi toată discuția)