avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea costurilor pentru diferite reparatii la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea costurilor pentru diferite reparatii la bloc.

Locuiesc intr-un apartament de 4 camere, intr-un bloc care are pe fiecare palier si ap de 2 si 3 camere. Recent s-au instalat niste senzori de gaze pe palier si un panou (sau reparatii) electric. Costul reparatiilor a fost impartit pe criteriu de suprafata apartamentului (nu sunt sigura daca e cota parte indiviza). Si cum eu am 4 camere, platesc cu vreo 60 de lei mai mult decta cei la 3 camere. Mie nu mi se pare deloc corect, in conditiile in care eu beneficiez in egala masura de senzor si panou, ca si cei de 2 si 3 camere. Este normal asta?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:03, 18 Septembrie 2020
Nu are relevanta.
Ultima modificare: Joi, 6 August 2020
Claudia74, utilizator
Cunosc dar mai sunt si situatii in genul acesteia in care trebuie sa dam un raspuns legal ( si nu mai este problema mea daca este sau nu "bun" pentru utilizato).
Poate cere schimbarea legii in cauza...

In A.G.-uri, in general, nu sta nimeni sa calculeze daca cei ce au votat pentru au si cotele cpi mai mari ca resul... ci se face nominal adunarea voturilor pro si contra...

latka a scris:

Dvs. stiti foarte bine ca pe CPI se platesc si cheltuielile pentru acoperis si pentru lift. Sunt in fiecare sapatamina subiecte legate exact de acest lucru: de ce sa participam noi, cei de la etajul X-1 la hidroizolatie noua, sau de ce sa contribuim la reparatia liftului, daca stam la parter (ca noi nu-l folosim, doar atunci cind mergem la vecina de la 9 sa bem o cafea, sau sa jucam o carte, dar astea nu se pun).

Ionut.ion a scris:

Doamna spune ca nu beneficiaza de nimic in plus fata de ceilalti proprietari ca au apartamente cu suprafata mai mica ca a dumneaei si nu-i convine sa plateasca mai mult.

Pai nu e corect.
1. Chiar daca nu ne place, trebuie sa dam un raspuns asa cum spune legea, indiferent de parerea personala (care poate fi gresita).
2. Cum vrea d-na nu exista. Nu exista impartirea cheltuielilor pe apartament.

Articolul 75
(1)Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau intretinerea proprietatii comune si cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiaza proprietarii si care nu sunt facturate individual catre proprietatile individuale.
(2)Cheltuielile asociatiilor de proprietari, in functie de modul de calcul si de criteriile de repartizare pe proprietati individuale, sunt urmatoarele:
a)cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in proprietati individuale;
b)cheltuieli pe consumuri individuale;
c)cheltuieli pe cota-parte indiviza, in functie de suprafata utila a proprietatii individuale;
d)cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
e)cheltuieli pe consumatori tehnici;
f)cheltuieli de alta natura.
(3)Asociatia de proprietari are obligatia de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, in caz contrar hotararile luate de adunarea generala a proprietarilor cu incalcarea acestor dispozitii sunt nule de drept.

[ link extern ]
latka, utilizator
Legea este facuta de oameni, care poate nu au luat in considerare toate aspectele la momentul in care a fost adoptata. Iar legea, daca se dovedeste ca nu este echitabila, poate fi schimbata. Eu nu vorbesc despre ce legi exista, deoarece am citit inainte sa ma adresez acestui forum. Eu vorbesc despre posibilitatea de a modifica legea, luand in considerare aceste argumente. Evident punctuale. Asa ca degeaba imi spuneti ca asa e legea si punct. Deci noi suntem neputinciosi? Nu avem niciun cuvant de spus ca cetateni? Asta imi spuneti? Nu sunt de acord. Dar am inteles punctul dumneavoastra de vedere si este ok. Nu este nevoie sa imi mai copiati textele din legi. Aveti competente juridice? Ma puteti indruma catre acesti parlamentari care pot revizui punctul meu de vedere? Asta ar fi de ajutor.
Parlamentarul il gasiti, mai rar...., in biroul sau din cincumscriptie, unde ar trebui sa primeasca in audienta cetatenii ce l-au votat...
Practic... trebuie sa va descurcati singura daca nu aveti "relatii" sa ajungeti la dumnealui...
O alta varianta ce o puteti incerca este sesizarea Avocatului poporului, pe motivele ce le mentionati, poate aveti noroc sa va asculte si atata legea la CCR...
Pana atunci... astea lunt legile si cu ele "defilam".
Bafta in demersul dvs.
Ionut.ion, utilizator

Alte discuții în legătură

Obligatie plata la montare de lift cyty cyty Locuiesc in bloc de 8 etaje fara lift, la etajul 5.O parte din vecini doresc sa cumpere lift, altii nu doresc.Nici eu nu doresc lift. In ce masura si in ce ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea ... iordana1900 iordana1900 Buna ziua. Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: suntem un bloc de 8 etaje, iar pe fiecare etaj sunt 2 ap. de 3 camere, 1 ... (vezi toată discuția)
Legea 196/2018 AndreeaD03 AndreeaD03 Buna ziua, Exista vreo posibilitate sa se renunte in mod legal la anumite cheltuieli repartizate pe cota-parte indiviză de proprietate de exemplu prin vot ... (vezi toată discuția)