avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz presedinte asociatie-introducere persoana ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz presedinte asociatie-introducere persoana intretinere la sesizarea vecinului

Buna ziua,
ma confrunt cu urmatoarea situatie. Locuiesc doar impreuna cu copilul meu, elev, intr-un apartament ai carui proprietari sunt niste prieteni, in baza unui contract de comodat pe care l-am incheiat intre noi, sub semnatura privata. De luni pana vineri, mama mea sau fostul sot (in functie de cum poate fiecare), vin sa il ia pe copil de la scoala si stau cu el pana ajung eu de la serviciu, maxim 4 ore/zi. Luna aceasta am avut surpriza sa constat ca pe lista de intretinere apar 3 persoane, in loc de 2, asa cum este real. Am fost la presedinte sa depun o contestatie in termen legal de 10 zile de la afisare si inca astept raspuns. Presedintele mi-a comunicat faptul ca, a facut modificarea numarului de persoane pt.apartamentul in care locuiesc, la sesizarea vecinului de langa mine. Va rog sa imi spuneti daca, potrivit prevederilor legale, presedinte a procedat corect. Eu stiu asa: ca daca cineva locuieste (si aici trebuie sa stabilim clar ce inseamna ~a locui~) mai mult de 15 zile/luna, va fi trecut la intretinere. Repet: nici mama mea si nici fostul sot nu locuiesc aici, ci fac exact ceea ce am spus. Stau cu copilul in jur de 4 ore /zi pana ajung eu de la serviciu, dupa care fiecare isi vede de drum catre casa lui. Daca e sa facem un calcul, 4 ore/zi X 5 zile lucratoare, inseamna 20 ore intr-o saptamana sau 80 ore /luna, insemnand 5 zile, groso modo, si nu 15 zile/luna. L-am intrebat pe presedinte: bine dom'le, in situatia in care vecinul reclama ca stau 10 insi la mine in apartament, dumneata treceai 10 persoane la intretinere? Raspunsul presedintelui a fost: DA...si m-a sfatuit sa merg sa discut cu vecinul. Asadar...eu sunt la mana vecinului? Trebuie sa ii gadil orgoliul ca sa pot plati 2 persoane la intretinere, asta fiind realitatea? Mergand pe acelasi principiu se pare ca si eu, la randul meu, as putea face o sesizare ca in apartamentul vecinului locuiesc 6 persoane, de exemplu. Urmand ca de luna viitoare sa ii apara 6 persoane la intretinere, fiindca am facut eu sesizare, nu? Cum ma sfatuiti sa procedez? Stiu ca modificarea nr.de persoane se poate face doar la cererea proprietarului. Sa dea proprietarul o declaratie pe propria raspundere ca la adresa locuiesc doar doua persoane?
Mai mult decat atat: acelasi vecin a reclamat-o si pe vecina de langa mine, care locuieste singura, are doi catei, iar fratele ei vine din cand in cand sa scoata cateii la plimbare. Si la ea apar acum 2 persoane la intretinere, multumita aceluiasi vecin de buna credinta ........ Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2020
kat1975, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 10:44, 19 Februarie 2020
Dle.Lascoschi, aveti dreptate. Daca bona care sta 8-10 ore/zi nu plateste, de ce ar plati mama mea sau fostul sot, care vin cu randul cate 2-3 ore de luni pana vineri? In ce ma priveste, lucrurile sfau fix asa cum le-am relatat; nu imi este teama de niciun control, chiar i-am invitat sa constate situatia de fapt. Problema e ca nu ne mai revenim niciodata, noi romanii, ca natie. Stiti care este culmea? Ca in apt.vecinului care a facut sesizarea, locuiesc 4 persoane de ani de zile, iar ei sunt trecuti 3 la intretinere. M-am dus sa reclam acest aspect? Nu, mi-am vazut de treaba mea. Cand si-a renovat apt.acum ceva timp, a carat tot molozul cu liftul, a facut mizerie de nedescris pe scara, galagie incepand cu ora 6 dimineata..M-am dus sa il reclam? Nu. Despre asta vorbim, despre calitatea umana si despre faptul ca oriunde te-ai duce in lumea asta, om mai al dracului ca romanul nu vei intalni nicaieri. Dar ma consoleaza gandul ca Dumnezeu nu bate cu parul, si da fiecaruia dupa sufletul pe care il are. Capete avem, la ce ne mai trebuie minte, nu?

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Pentru bona nu trebuie platit pt ca nu locuieste. MAI trebuie sa locuiasca si 15 zile consecutiv pe luna si sa doarma la dvs. pentru ca altfel este vizitator.

Domnule Lascoschi, in calitate de avocat presupuneam ca, cunoasteti legea 196 ! Unde scrie in aceasta lege ca trebuie sa si doarma vizitatorul pentru a fi luat in calcul la plata ?
"Art.82.(5) Dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte în acest sens, comitetul executiv stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună, şi stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, au dreptul de a solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale."

kat1975 a scris:

Stimate dle. Nicu, adevarul este cel relatat de mine. Nu vreau sa fentez pe nimeni. Aveti o mentalitate invechita si paguboasa directiei in care se indreapta tara asta. V-ati gandit ca eu nefiind acasa de dimineata pana seara, nu consum? Consuma in schimb una din persoanele care vine sa stea cu cel mic. Asadar, e ca si cum as consuma eu. Vreti sa spuneti ca toti cei care au bone, rude, care ii viziteaza, achita ceva in plus? Sunteti si nesimtit, sincer.

Stimata Doamna, este cum spuneti D-vs, am mentalitate invechita,.....dar corecta ! Aici nu discutam de consumuri ! Acestea se platesc contorizat presupun ! Indiferent de numarul de persoane. Repet inca o data, pe ce va contraziceti d-vs cu asociatia, este doar cheltuielile pe persoana (electrica pe scara si gazul doar in cazul in care acesta este necontorizat) PUNCT ! Acestea insemnand doar catva lei pe luna de persoana ! Inca o data, daca sustineti ca sunteti corecta, solicitati Presedintelui sa dati o declaratie pe proprie raspundere, in ceea ce sustineti !
Domnu' Nicu, dumneavoastra ar trebui sa dati o definitie verbului ~a locui~. Cred ca m-as prapadi de ras si sincer, am nevoie sa rad putin. Dvs.sunteti constient de ceea ce spuneti? Cum adica sa ii solicit presedintelui sa dau declaratie? Trebuie sa isi dea el acordul ca eu sa dau o declaratie? Poate daca traiam in anii ,70 si ma lua securitatea de acasa... Dar am o veste proasta pentru dvs., in caz ca nu v-ati dat seama: traim in Romania anului 2020!
Presedintele mi-a spus, asa in sictir, ca sunt doar 20 si ceva de lei lunar in plus. Nu zau! Si de ce as plati in plus daca nu e corect din punct de vedere legal? Asta e atitudinea corecta a unui presedinte de bloc? Aia 20 de lei sunt ai mei si fac ce vreau eu cu ei, nu ii bag in buzunarul asociatiei degeaba. Stiti ca am platit cateva luni un fond la dispozitia asociatiei pana isi achita restantierii datoriile? Fondul asta cat de legal a fost? Si in continuare pe restantieri ii doare in cot...acumuleaza datorii. Tara lui papura voda cu incompetenti ajunsi in niste functii. Avem un nene in comisia de cenzori care are 98 de ani, abia reuseste sa tina un pix in mana. Presedintele a zis ca mananca si el o paine, cat o mai avea de trait. Serios? Dar unul mai tanar ce avea daca manca si el o paine? Si era si mai competent decat nonagenarul? Nu vreti sa recunoasteti ca se fac abuzuri inimaginabile in asociatiile de proprietari, va comportati ca pe vremea securitatii si aveti senzatia ca toti ne-am nascut ieri si nu stim sa ne cerem drepturile. E doar exemplul meu, numai Dumnezeu stie cu cate alte imbecilitati se confrunta oamenii in relatia cu asociatiile de proprietari. Am mai spus-o, Dumnezeu nu bate cu parul...fiecare primeste ceea ce merita fix cand ii este lumea mai draga. Un control de la Primarie este cea mai buna solutie.
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2020
kat1975, utilizator
Pai Presedintele asta de ce nu face ce mi-a facut mie presedintele de bloc? A luat de bun ce a zis vecinul si pac....gata, o persoana in plus ca asa a sesizat vecinul. Asadar....de ce credeti ca nu ii adauga la plata? Pentru ca nu este legal, e simplu. Pe sistemul asta ne ducem toti si declaram ca in apartamentele vecine locuiesc 5 insi in plus. Vedeti unde este aberatia si prostia? Exista parghii legale. Daca presedintele are suspiciuni in directia asta, sesizeaza mai departe politia sau naiba stie pe cine mai crede el de cuviinta, si se fac verificari. Prostia crasa este sa te apuci sa bagi persoane in plus pe lista la sesizarea unuia si altuia. Presedintele asociatiei din blocul in care locuiesc a spus ca sunt libera sa fac sesizare ca in apt.vecinului care m-a reclamat aiurea, locuiesc mai multe persoane. Si a promis ca de luna urmatoare se executa si ii trece la intretinere atatea persoane cate declar eu. Va dati seama cu cine trebuie eu sa ma lupt?

]vali m a scris:

Se mai pune problema si invers....cum sa ii treci la intretinere pe cei care locuiesc efectiv, dar nu vin sa declare?? Am un presedinte care stie ca intr-un ap locuiesc mai multe persoane, dar ei spun ca nu-i adevarat. Sa presupunem ca presedintele are dreptate....ce poate sa faca??

Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2020
kat1975, utilizator

Alte discuții în legătură

Cand poate fi adaugata o persoana la plata intretinerii flori_d flori_d Am si eu o nelamurire. Parintii mei vin zilnic si stau cam 10 ore. Presedintele vrea sa-i puna la intretinere desi i-am explicat ca ei locuiesc in alta parte ... (vezi toată discuția)
M-am trezit peste noapte cu o persoana in plus la intretinere. Cionutcrom Cionutcrom Buna ziua, Problema se prezinta in felul urmator: In timp ce doream sa discut cu administratorul blocului in care locuiesc despre galagia facuta de vecinii ... (vezi toată discuția)
Persoane in plus la intretinere Marra11 Marra11 Buna ziua, administratorul blocului ne adauga constant persoane in plus la intretinere desi locuim 2, pe baza regulii administratiei ca se adauga persoane in ... (vezi toată discuția)