avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz presedinte asociatie-introducere persoana ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz presedinte asociatie-introducere persoana intretinere la sesizarea vecinului

Buna ziua,
ma confrunt cu urmatoarea situatie. Locuiesc doar impreuna cu copilul meu, elev, intr-un apartament ai carui proprietari sunt niste prieteni, in baza unui contract de comodat pe care l-am incheiat intre noi, sub semnatura privata. De luni pana vineri, mama mea sau fostul sot (in functie de cum poate fiecare), vin sa il ia pe copil de la scoala si stau cu el pana ajung eu de la serviciu, maxim 4 ore/zi. Luna aceasta am avut surpriza sa constat ca pe lista de intretinere apar 3 persoane, in loc de 2, asa cum este real. Am fost la presedinte sa depun o contestatie in termen legal de 10 zile de la afisare si inca astept raspuns. Presedintele mi-a comunicat faptul ca, a facut modificarea numarului de persoane pt.apartamentul in care locuiesc, la sesizarea vecinului de langa mine. Va rog sa imi spuneti daca, potrivit prevederilor legale, presedinte a procedat corect. Eu stiu asa: ca daca cineva locuieste (si aici trebuie sa stabilim clar ce inseamna ~a locui~) mai mult de 15 zile/luna, va fi trecut la intretinere. Repet: nici mama mea si nici fostul sot nu locuiesc aici, ci fac exact ceea ce am spus. Stau cu copilul in jur de 4 ore /zi pana ajung eu de la serviciu, dupa care fiecare isi vede de drum catre casa lui. Daca e sa facem un calcul, 4 ore/zi X 5 zile lucratoare, inseamna 20 ore intr-o saptamana sau 80 ore /luna, insemnand 5 zile, groso modo, si nu 15 zile/luna. L-am intrebat pe presedinte: bine dom'le, in situatia in care vecinul reclama ca stau 10 insi la mine in apartament, dumneata treceai 10 persoane la intretinere? Raspunsul presedintelui a fost: DA...si m-a sfatuit sa merg sa discut cu vecinul. Asadar...eu sunt la mana vecinului? Trebuie sa ii gadil orgoliul ca sa pot plati 2 persoane la intretinere, asta fiind realitatea? Mergand pe acelasi principiu se pare ca si eu, la randul meu, as putea face o sesizare ca in apartamentul vecinului locuiesc 6 persoane, de exemplu. Urmand ca de luna viitoare sa ii apara 6 persoane la intretinere, fiindca am facut eu sesizare, nu? Cum ma sfatuiti sa procedez? Stiu ca modificarea nr.de persoane se poate face doar la cererea proprietarului. Sa dea proprietarul o declaratie pe propria raspundere ca la adresa locuiesc doar doua persoane?
Mai mult decat atat: acelasi vecin a reclamat-o si pe vecina de langa mine, care locuieste singura, are doi catei, iar fratele ei vine din cand in cand sa scoata cateii la plimbare. Si la ea apar acum 2 persoane la intretinere, multumita aceluiasi vecin de buna credinta ........ Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2020
kat1975, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 10:44, 19 Februarie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu va sfatuiesc sa procedati asa. Mama si fostul sot sa aduca de la domiciliu ca platesc acolo intretinerea. In acest caz nu pot locui in doua imobile simultan. Acum ceva vreme in urma m-am confruntat cu o problema asemanatoare si au spus ca ata este solutia
@kat1975 mai cititi si avocatnet.ro/forum/discutie_...
doar ca acum e alta denumire la lege si articol
Legea 196/2018 ART. 82
(1) Cheltuielile repartizate proporțional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru asigurarea serviciilor de utilități publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfășoară activități în mod curent în condominiu și care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.

Daca la o persoana vin constant vizitatori acestia folosesc liftul aprind lumina pe scara fata de unul unde nu vine zilnic cineva nu?
Referitor la ce stiti dv cu 15 zile este doar daca se stabileste de adunarea generala si oricum cei care va iau copilul nu vin doar 15 zile.

"Legea 196/2018 ART82 (5) Dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște în acest sens, comitetul executiv stabilește cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună, și stabilește perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriașii, au dreptul de a solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană și care trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale"
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2020
w_v_w_v, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Simata doamna, sunt convins, din cele relatate de d-vs, ca procedati ca multi alti locatari care incearca sa faca tot posibilul sa "fenteze" costurile Asociatiei ! Practic fara sa cunoasteti amanuntit legea 196/2018, incercat sa sustineti ca au dreptul de a locui (sub masca unui vizitator) persoane ce nu stau la accea adresa mai mult de 15 zile...Stimata doamna, va informez ca in cazul in care utilitatile se platesc contorizat, singurele cheltuieli ce se adauga in plus pentru o persoana sunt energia electrica pe scara si gazul in cazul in care nu este contorizat individual ! Asa ca este vorba doar de cativa lei in plus pe luna, pentru care nu are rost sa va tiganiti cu Asociatia. In alta ordine de idei, din cele relatate de d-vs, in afara de cele 2 persoane (d-vs si copilul), daca studiem mai atent perioada adunata pe o luna intreaga (chiar si pe un timp mai indelungat), reiese precum au observat si vecinii ca la adresa respectiva sa fie pusa inca o persoana la cheltuieli comune. Partea cealalta pe care d-vs o invocati in discutii cu alti colegi de forum, faptul ca cineva trebuie sa demonstreze ceva pentru a trece o persoana in plus la intretinere, va inselati amarnic. Se vede ca nici macar nu ati citit legea, care spune contrar celor sustinute de d-vs, ca prin decizia CEX puteti fi trecuta cu un nr. de persoane decis de Asociatie iar d-vs daca aveti de contestat o puteti face cu probe la organul ce se ocupa cu Asociatiile de Proprietari din cadrul Primariei. Dar atentie, aici intervine si controlul (poate inopinant ) al politistului de proximitate ! Poate si Presedintele a avut vina in cazul in care a luat hotararea de a adauga o persoana in plus fara decizia intregului CEX. Cat despre un sfat, cum trebuie sa procedati, este f. simplu: daca considerati (cu frica de Dumnezeu) ca aveti dreptate si vizitatorii ocazionali locuiesc la alta adresa unde isi platesc constant cheltuielile (intretinerea), dati fugulita si faceti o declaratie pe proprie raspundere, in care declarati cate persoane locuiesc la ardresa cu pricina si in care aratati clar imprejurarile. Aceasta declaratie va constitui atuu in favoarea celor sustinute de d-vs, dar si acuzatii in cazul unor controale repetate si inopinante din partea politistului de proximitate la cererea Presedintelui Asociatiei. Pentru linistea d-vs, am avut aceeasi problema cu o locatara la care zilnic venea un vizitator. A fost reclamata de un vecin ! Presedintele a pus-o sa de o declaratie pe proprie raspundere in acest sens si surpriza....la reclamatia vecinilor, s-a trezit cu politistul de proximitate la usa care i-a demonstrat (in urma unor supravegheri), ca este in culpa si a dat declaratie falsa. Deznodamant: a fost pusa sa plateasca o persoana in plus din urma cu un an ! Daca sunteti sincera si aveti dreptate, va urez succes, daca nu va sugerez sa nu va mai cramponati de catva lei in plus !
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2020
nicu1iancu, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate dle. Nicu, adevarul este cel relatat de mine. Nu vreau sa fentez pe nimeni. Aveti o mentalitate invechita si paguboasa directiei in care se indreapta tara asta. V-ati gandit ca eu nefiind acasa de dimineata pana seara, nu consum? Consuma in schimb una din persoanele care vine sa stea cu cel mic. Asadar, e ca si cum as consuma eu. Vreti sa spuneti ca toti cei care au bone, rude, care ii viziteaza, achita ceva in plus? Sunteti si nesimtit, sincer.
Pentru bona nu trebuie platit pt ca nu locuieste. MAI trebuie sa locuiasca si 15 zile consecutiv pe luna si sa doarma la dvs. pentru ca altfel este vizitator.
Sunt insa asociatii de rea-credinta si doar prin judecata se poate rezolva daca nu inteleg altfel.
Ei mizeaza pe faptul ca lumea nu da in judecata pentru 40 lei pe luna dar daca nu se actioneaza suma va creste lunar.
Deci, rezolvati amiabil sau prin judecata.
Sa aduca bona de la asociatia sa adeverinta ca locuieste acolo si achita intretinerea.
Eu cunosc asociatii de rea-credinta care nu iau in seama nici aceste adeverinte.

Marea problema este ca avocatul va costa cel putin 1000 lei pentru acest proces si este aiurea.De aceea se si abuzeaza...ca nu prea gasiti avocati decat daca au chef de astfel de procese.
Asociatia va fi obligata sa va plateasca avocatul.
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Cand poate fi adaugata o persoana la plata intretinerii flori_d flori_d Am si eu o nelamurire. Parintii mei vin zilnic si stau cam 10 ore. Presedintele vrea sa-i puna la intretinere desi i-am explicat ca ei locuiesc in alta parte ... (vezi toată discuția)
M-am trezit peste noapte cu o persoana in plus la intretinere. Cionutcrom Cionutcrom Buna ziua, Problema se prezinta in felul urmator: In timp ce doream sa discut cu administratorul blocului in care locuiesc despre galagia facuta de vecinii ... (vezi toată discuția)
Persoane in plus la intretinere Marra11 Marra11 Buna ziua, administratorul blocului ne adauga constant persoane in plus la intretinere desi locuim 2, pe baza regulii administratiei ca se adauga persoane in ... (vezi toată discuția)