avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aprobari sonerie video
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aprobari sonerie video

Buna ziua.
Vreau sa montez o sonerie care are sistem de comunicatie video-audio.
Gen...vine omul la usa si apasa butonul. Soneria are o camera video care se activeaza in momentul in care apesi butonul si prin aplicatia de mobil vezi cine este la usa.
Soneria este conectata la internet si in momentul respectiv primesti un apel video prin intermediul aplicatiei sale si poti discuta cu persoana.
Soneria este plasata la usa. Locuiesc la bloc. Am vecini care au usi care sunt langa usa mea sau vis-a-vis, ca orice scara de bloc.
Intrebarea mea este:
- Aveti idee ce legislatie este aplicabila.
- Aveti idee daca trebuie luat acordul de la vecini ca sa instalezi sonerie vodeo ca teoretic cand suna cineva la usa poate trece pe scara blocului un vecin si te poate reclama ca il filmezi.....etc....sau eu stiu ce mai trece prin cap oamenilor din ziua de azi care au o predilectie deosebita pentru plangeri sau sesizari.
Ma poate cineva lamuri care are idee despre legislatia aplicabila sau eventuale precizari suplimentare ale autoritatilor in legatura cu aceasta situatie.
Ca idee un model la care m-am gandit este: EKEN S1 Pro
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2020
giv, utilizator
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 16:16, 3 Septembrie 2023
Prin natura lor aceste sonerii inteligente asa sunt facute.
E corp unic al ansamblului.
Ma mir in occident cum face lumea?
Se complica cu atatea probleme de confidentialitate ca in RO?
Daca o pui sus seamana a sistem de supraveghere si in plus nu ar ajunge nimeni la buton sa il apese sau nu l-ar observa. Acesta nu este sistem de supraveghere sau altceva asemenator e o sonerie cu sistem de comunicatie.

latka a scris:

Sincer, eu as cauta un model la care camera sa fie separata de butonul de sonerie, sa fie instalata cumva deasupra usii, sa "bata" in jos si sa aiba un reglaj de sensibilitate care sa permita doar fotografierea celor care apasa pe buton, sau stationeaza in fata usii, la o distanta foarte mica si intra in raza camerei, mai mult de 20 de secunde.

Camera nu ar fi indreptata spre vecini, ar viza strict spatiul meu de proprietate si nu ar mai fi nici un comentariu.


@Mihail Cazacioc
Eu iau sonerie cu sistem de comunicatie bidirectionala nu camera de supraveghere.
Raspunsul de la ANSPDCP nu a venit desi am confirmarea de inregistrare inca de pe data de 04.05.
Politia vad ca isi da cu parerea fara a invoca o baza legala.
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2020
giv, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Camera separata de sonerie nu e un moft. Și-au pus asa ceva persoane care au dorit să-și supravegheze spațiul de la intrarea în locuință. Dacă e îndreptată de sus în jos, sa vadă doar spațiul din fata ușii respecta exact cerințele GDPR, asa cum sunt interpretate în UE, ca poți sa supraveghezi fără nici o constrângere și aviz proprietatea individuală, dar sa nu prinzi în raza de acțiune a camerei decât strict acea proprietate individuala. Condiția a doua impusa de UE e sa dovedești oricând ca nu folosești decât în interes domestic și pur personal imaginile înregistrate. De aceea am spus de fiecare data ca ideal e sa le ștergi periodic și perioada de păstrare sa fie minima. Nici asociațiile nu sunt obligate sa obțină acordul tuturor locatarilor, dacă invoca și probează interesul legitim și dovedesc faptul ca accesul la înregistrări este controlat strict la sistemul de supraveghere.
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2020
latka, utilizator
Prin natura lor soneriile inteligente sunt facute sa fie o carcasa de plastic cu un boton si sa aiba o camera cu microfon in acea carcasa.
Acestea nu pot fi plasate in alta parte decat la usa orientate catre cei care vin undeva la o inaltime la care se potate apasa pe buton. Au camera ca si camerele de supraveghere video dar nu folosesc la supraveghere ci doar la comunicatie si doar in momentul in care persoana apasa butonul.
Daca este sa merg pe logica descrisa si cand bate cineva la usa daca vecinul de vis-a-vis are usa deschisa si ii vezi in casa se poate interpreta, prin reducere la absurd, ca ii intri in viata privata. Realitatea este ca daca mergi pe un hol comun te supui la anumite "indiscretii" gen ca se vada cum arati, la ce ora vii, cu ce esti imbracat etc...in caz ca nu ai intrare separata in imobil. Este inevitabil acest lucru. Este interesul meu legitim sa imi apar viata familiei si a copilului prin montarea unei sonerii inteligente cu comunicatie bi-directionala audio-video si imaginile sau sunetele captate nu folosesc decat in scop personal. In plus nu te poti uita pe camera video de la soneria inteligenta ca la o camera video normala pentru ca ea se activeaza doar in momentul in care cineva apasa butonul si deci tu nu poti sa spionezi pe nimeni pentru simplul motiv ca acea camera nu se activeaza cand vrei tu sa vezi ceva ci doar cand vrea cineva sa fie vazut si apasa butonul sau se apropie prea mult de usa ta (la modelele cu detectie de miscare). Treaba este simpla dar vad ca autoritatile o dau in alte treburi care nu au de-a face cu realitatea. Oricum vreau sa dezbat bine problema ca sa fiu sigur ca exclud orice problema ce poate aparea.
In cazul camerelor de vanatoare daca treci pe langa ele prin padure pe poteca comuna si te ia pe camera cum se interpreteaza? Respecta GDPR sau nu? Este acelasi lucru.
Multumesc pentru interventie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs. ați dorit sa știți interpretarea legală și tot dvs. ați spus că nu ați dori sa folosiți soneria sa înregistreze doar atunci când apasă cineva pe buton. Atunci e foarte posibil sa filmați vecinii ori de câte ori intra în raza de sensibilitate a camerei. Credeți că dacă află asa ceva vor fi bucuroși? De asta va atenționam cu nivelul de reglare a sensibilității. Din același motiv v-am spus și ce ar trebui sa surprindă camera, strict zona din fața ușii. Nu eu am făcut aceste reguli. Deocamdată interpretarea ANSPDCP nu e atât de stricta, asa cum v-am arătat la răspunsul nr. 12 parca, la secțiunea dedicată de pe site.
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2020
latka, utilizator
Mi mi se pare o mare varza toata aceasta tevatura. Nimic clar. Totul relativ. Un haos legislativ.

Alte discuții în legătură

cameră spion de supraveghere montată în vizorul ușii la bloc este legal ? olive75 olive75 Vecinul de la bloc și-a montat Cameră spion de supraveghere în vizorul ușii , este legal ?. Când vecinul de vizavi deschide ușa, filmează ce se petrece ... (vezi toată discuția)
Videointerfon la bloc hex_xeh hex_xeh Buna ziua! Doresc sa instalez un interfon video de tip Google Nest Doorbell. Locuiesc la bloc si asta ar presupune ca va fi instalat in fata usii. Mentionez ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! este legala montarea unei camere de supraveghere pe ... BiancaR3 BiancaR3 Buna ziua! Este legala montarea unei camere de supraveghere pe scara blocului de catre un singur locatar (in dreptul usii lui)? (vezi toată discuția)