avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... În ce condiții legale se pot schimba vechile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament ...

În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament cu unele cu radiocitire wireless (asa dorește presedintele ).
Specific: la prima convocare a adunării generale n-a fost cvorum! Iar acum vrea sa ne oblige sa facă acest demers.
Nu trebuie sa facă tabel nominal cu toti locatarii și să semneze acolo cine dorește acest demers?
Din cate știu eu apometrele sunt pe proprietatea mea individuală nu cea comună.
Și nici nu vad eficienta lor căci diferența de bani plătită la metrii cubi consumati și neinregistrati (însumarea tuturor consumurilor) nu depășește costul citirii și taxelor ce ar trebui sa le plătim firmei respective .
Cel mai recent răspuns: hob , utilizator 13:21, 31 August 2021
In momentul in care apar diferente intre contorul de bransament si suma celor de apartament se poate face o verificare a sigiliilor si racordul separat se vede foarte usor.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In momentul in care se face un control, anuntat in prealabil, conform legii 196/2018, acel racord a disparut de mult. Cine fura nu face racorduri fixe si la vedere.
Apometrele nu se pun de "nea costică"! Apometrele se instalează de furnizorul de apă prin instalatori autorizaţi şi ela se verifică metrologic şi sunt SIGILATE. Dacă există tehnic de "furt" cine e "specialist" în d’al de astea îl cunoaşte pe Nea Costică şi-i face reclamă!
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2020
Mircea SCALAT, Contabil
Numai apometrul de branșament se instalează de către furnizorul de apa și este obligat să-l verifice metrologic. Furnizorul de apă nu are treaba cu apometrele din apartamente, nici măcar cu sigilatul. Nu există vreo norma legala în acest sens. Asociația poate stabili orice fel de sigilare proprie. Și poate angaja orice Nea, fie el Costică, Dorel, Gigel.
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2020
latka, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
D-le "latka", apometrele se monteaza imediat la iesirea din coloana principala, inainte de robinet (cel putin asa am facut noi). Poate stiti dumneavoastra o metoda de a demonta acel apometru cu sigiliu pe el fara a se putea vedea "lucrarea" chiar si dupa o saptamana.

Despre repartizarea cheltuielilor "pausal", sau pe numar de persoane legislatia spune:
"Art. 82. -
(1) Cheltuielile repartizate proporțional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru asigurarea serviciilor de utilități publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfășoară activități în mod curent în condominiu și care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare
(2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece, caldă și canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deșeurilor menajere, vidanjare."

Art. 83. -
(1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece și canalizare; apă caldă de consum; energia termică, combustibilul și apă rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încălzirea proprietății individuale.

(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcție de indexul contoarelor individuale, în funcție de indexul repartitoarelor de costuri, conform normelor tehnice și metodologiilor elaborate de autoritățile naționale de reglementare sau de autoritățile administrației publice locale, sau în funcție de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile, cu respectarea legislației și a reglementărilor în vigoare.

Daca vreti caut si normele tehnice, dar nu cred ca contoarele fara verificare metrologica corespund normelor tehnice in vigoare.
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2020
Radu70, utilizator

Alte discuții în legătură

Obligat sa schimb apometrele? pya pya Bună ziua! Dacă ma puteți ajuta cu un răspuns în legătură cu obligația schimbării apometrelor de apa calda și rece în apartamente cu alte apometre ... (vezi toată discuția)
Hotarare ilegala adunare generala asoc prop Vulturudac Vulturudac o hotarare ilegala adunare generala asoc prop daca nu e atacata in instanta sau reclamata la primarie,se poate aplica?care e termenul de reclamare la primarie ... (vezi toată discuția)
Refuz montare apometre cu citire radio Kopela Kopela Buna seara ! In blocul unde locuiesc s-a hotărât în AG înlocuirea tuturor apometrelor vechi cu apometre noi cu citire radio. Din tot ce am citit aici pe ... (vezi toată discuția)