avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... În ce condiții legale se pot schimba vechile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament ...

În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament cu unele cu radiocitire wireless (asa dorește presedintele ).
Specific: la prima convocare a adunării generale n-a fost cvorum! Iar acum vrea sa ne oblige sa facă acest demers.
Nu trebuie sa facă tabel nominal cu toti locatarii și să semneze acolo cine dorește acest demers?
Din cate știu eu apometrele sunt pe proprietatea mea individuală nu cea comună.
Și nici nu vad eficienta lor căci diferența de bani plătită la metrii cubi consumati și neinregistrati (însumarea tuturor consumurilor) nu depășește costul citirii și taxelor ce ar trebui sa le plătim firmei respective .
Cel mai recent răspuns: hob , utilizator 13:21, 31 August 2021
Vă rugăm să căutați și să ne comunicați și nouă normele tehnice din care rezultă necesitatea verificării metrologice a repartitoarelor de costuri pentru apă rece și apă caldă din apartamente.
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2020
mira55, utilizator
Radu70 a scris:

D-le "latka", apometrele se monteaza imediat la iesirea din coloana principala, inainte de robinet (cel putin asa am facut noi). Poate stiti dumneavoastra o metoda de a demonta acel apometru cu sigiliu pe el fara a se putea vedea "lucrarea" chiar si dupa o saptamana.

Cum naiba sa pui apometru direct dupa intepatura din coloana principala, fara robinet de izolare, inainte. Am trait s-o vad si pe asta, dar niciodata nu e prea tirziu. Ma rog, cite bordeie, atitea "obiceie". Inseamna ca in blocul dvs., cind are unul o problema tehnica, au toti :))). Trebuie oprita toata apa pe coloana, eventual pe toata scara, daca nu merge pe coloana.


Daca vreti caut si normele tehnice, dar nu cred ca contoarele fara verificare metrologica corespund normelor tehnice in vigoare.

Chiar va rog sa-mi aratati normele tehnice de metrologie, in domeniul asta. Cu asta ma ocup si vreau si eu sa mai invat. Nu stiam ca au mai aparut altele noi. Poate-mi dati si normele tehnice de montare a apometrelor din care sa rezulte ca se pun imediat dupa bransamentul la coloana principala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 August 2020
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Normativ privind condiţiile de montare şi exploatare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru apă rece, agent termic pentru încălzire şi apă caldă de consum în imobile condominiale
.......................
Art.29. – Pentru montarea sistemelor de repartizare a costurilor pentru apă, operatorii economici trebuie să fie autorizate şi de Biroul Român de Metrologie Legală pentru montarea contoarelor de apă.
Art.30. – Montarea repartitoarelor de costuri se va efectua astfel încât să fie respectate următoarele:
...........
b) să fie realizată o lungime rectilinie fără armături înainte şi după repartitor conform indicaţiilor producătorului;
c) robinetele de izolare să fie montate în aval de repartitor astfel încât să nu existe organ de închidere între repartitor şi reţeaua de distribuţie a apei;
.............
Art.38. – (1) Perioada de garanţie pentru instalaţie şi materialele utilizate este de 36 luni de la data punerii în funcţiune.
(2) În perioada de garanţie prestatorul va asigura, pe cheltuiala sa, repararea/înlocuirea repartitoarelor de costuri şi a montajului executat.
Art.39. – (1) La un interval de 3 ani, prestatorul va verifica repartitorul de costuri în instalaţia în care este montat utilizând vase de măsură calibrate.
(2) Prima verificare se va face la terminarea perioadei de garanţie acordată pentru repartitorul de costuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 August 2020
Radu70, utilizator
Prima observatie este ca aceste norme nu au treaba cu metrologia !!! Am cerut sa-mi aratati norme tehnice elaborate de metrologie, de niste profesionisti in domeniu.
[ link extern ]

Vad ca citati pe sarite si numai ce va "convine". Cel mai important articol este acesta:
Art.25. – (1)Contoarele de apă, care au aprobare de model şi verificare metrologică iniţială, montate în
aval de contorul de branşament pot fi utilizate numai ca repartitoare de costuri.
(2) Conform Ordinului nr. 107 /2005 privind aprobarea Normei de metrologie legală NML 003-05
„Contoare de apă” publicat în Monitorul Oficial nr. 664din 26 iulie 2005 contoarele de apă după montarea
lor pot fi folosite ca repartitoare de costuri şi nu se mai supun controlului metrologic legal nefiind incluse
în categoria mijloacelor de măsurare legale.


Deci este exact cum v-am spus ca aceste apometre nu se mai verifica obligatoriu metrologic. Degeaba s-au chinuit sa vorbeasca de niste norme tehnice de montaj, sunt pe dinafara.

Revenind la celelalte recomandari tehnice (deja nu mai conteaza, din moment ce nu se mai supun controlului metrologic legal):
1. Ce se precizeaza la art. 39 nu are efect legal, vase calibrate sunt si bidoanele de 5 si 10 litri, oricine din comitetul executiv din asociatie poate cupla la un robinet din casa si verifica acele apometre, si nu dupa 3 ani, ci cind se intimpla acele fenomene "paranormale" ca un apartament sa consume 0,2 mc/luna.

Cu atita strictete in asociatia dvs.(presupun ca respectati acest normativ si inainte) cum de nu s-a descoperit ca indicatia apometrului nu e normala ?

2.normativul e scris de niste ageamii, niste birocrati, sa va dau exemple:
Art.28. – Pentru a fi montate şi utilizate ca repartitoare de costuri, contoarele de apă trebuie să
îndeplinească următoarele condiţii:
-h) să se prezinte clar şi lizibil, separat sau grupat, pe carcasă, pe cadranul indicatorului sau pe plăcuţa de
identificare următoarele informaţii:
2. domeniul de debit în care raportul între debitul permanent şi debitul
minim trebuie să fie mai mare de 10;
5. eroarea de măsură;
9. litera V sau H în situaţiile în care repartitorul poate funcţiona corect numai în poziţie verticală (V) sau
orizontală (H);
Explicatie: Nu exista acel debit permanent la nici un apometru, e o timpenie, exista 4 valori, Q1, Q2, Q3 si Q4. (minim masurabil cu precizie, tranzitoriu, nominal si de suprasarcina)
Eroarea de masura este fixa pentru toate apometrele (maxim 2% pentru debite cuprinse intre Q2 si Q4 si maxim 5% intre Q1 si Q2 exclusiv)
Marea majoritate a apometrelor functioneaza cu aceeasi precizie in orice pozitie, verticala sau orizontala, asa spune norma legala de metrologie , altfel nu pot fi comercializate :
"3.4.1 Contorul trebuie să poată fi instalat astfel încât să poată funcționa în orice poziție"

3. Textul de la art. 30 pct. b nu are suport tehnic, orice robinet de izolare se poate monta cu sigiliu pentru montaj. Din experienta pe care o am de 30 de ani in masurare debite de mult mai multe feluri (nu neaparat apa) lipsa mijlocului tehnic de separare de proces (robinetul de izolare inainte de aparatul de masura) este o "crima tehnica" am sacrificat aparate de mii de euro, pentru ca unii s-au zgircit sa prevada asa ceva, pe fluide agresive sau fierbinti.

4. Verificarea propusa la art. 39 admite o eroare maxima de 5%, lucru ce nu mai e compatibil cu norma metrologica legala. Presupun ca dupa inca 3 ani ar admite 10%, dupa inca 3 ani 20 % samd :))) Testul propus ma face sa rid, e scris de cineva care nu a mai facut asa ceva. Am efectuat astfel de teste, ca sa minimizezi efectul erorii de manipulare sau citire se fac cam 5 teste cu vas calibrat si se calculeaza o medie a rezultatelor obtinute. Aparatul trebuie sa se incadreze in acea eroare de maxim 2%.

5. Cea mai tare contradictie e data de obligativitatea ca prestatorul sa fie autorizat de BRML, pentru montaj,(cf art.29) dar la test sa admita un apometru cu eroare aproape tripla :))) Deci BRML le da autorizatie unor indivizi sa verifice cumva ca apometrele ce le-au montat ei nu mai au eroare maxima de 2% dupa 3 ani Ma face sa rid.

6. Nu mai comentez erorile de redactare, ce dezacorduri s-au strecurat in text.

Ultima modificare: Duminică, 23 August 2020
latka, utilizator
Buna ziua! Ma confrunt cu aceiasi problema:presedintele mi a spus ca ma va trece la pausal, daca nu montez apometru cu citire wireless. A menționat ca daca nu pun, nu o sa aiba cine sa mi calculeze consumul! Dau lunar apometrele, nu am nimic de ascuns, doar ca nu dispun de acea suma, si nu mi se pare ok sa arunc cu banii din moment ce eu sunt corecta si nu am nimic de ascuns. A, si cum imi pot da seama daca ale mele apometre mai sunt in perioada de valabilitate, ca sa zic asa?!cine tine aceasta evidenta?

Alte discuții în legătură

Obligat sa schimb apometrele? pya pya Bună ziua! Dacă ma puteți ajuta cu un răspuns în legătură cu obligația schimbării apometrelor de apa calda și rece în apartamente cu alte apometre ... (vezi toată discuția)
Hotarare ilegala adunare generala asoc prop Vulturudac Vulturudac o hotarare ilegala adunare generala asoc prop daca nu e atacata in instanta sau reclamata la primarie,se poate aplica?care e termenul de reclamare la primarie ... (vezi toată discuția)
Refuz montare apometre cu citire radio Kopela Kopela Buna seara ! In blocul unde locuiesc s-a hotărât în AG înlocuirea tuturor apometrelor vechi cu apometre noi cu citire radio. Din tot ce am citit aici pe ... (vezi toată discuția)