avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Închiriere regim hotelier: ce poate face proprietarul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Închiriere regim hotelier: ce poate face proprietarul deranjat?

Bună tuturor,

Am citit și răscitit toate răspunsurile care au fost date la o întrebare pe care o am și eu:
Este necesar acordul proprietarilor direct afectați în cazul unei închirieri în regim hotelier?
Am citit și prevederile Legii Asociațiilor de proprietari.
Și tot degeaba :)

Proprietarul apartamentului situat sub al meu închiriază în regim hotelier. Problemele (legate, firește de zgomot) nu sunt constante. Se întâmplă o dată-de două ori pe lună, în funcție de tipul de chirirași. Fie este vorba de muzică, fie este vorba despre faptul că stau și vorbesc, cântă, înjură, râd toată noaptea. Practic e ca și cum aș fi cu ei în pat. Sub vecin nu stă nimeni, e un apartament gol, deasupra mea locuiește nimeni. Practic, sunt singura care se plânge, pentru că ceilalți vecini au camerele dispuse pe cealaltă parte a blocului. Nu am chemat Poliția, le-am trimis doar un memoriu în care le-am povestit situația. Eu am crezut că mă voi înțelege cu proprietarul, că îi explic și că va lua măsuri. Asta și pentru că am luat în considerare că zgomotul nu e permanent. Am greșit :) Nu m-am înțeles, ba chiar am fost acuzată că îi hărțuiesc. Cum știți deja, nu e cazul de hărțuire pentru că nu am ce câștiga din situația asta. Doresc doar liniște. Am sesizat Asociația de proprietari, am trimis filme în care este surprinsă situația la diverse ore. Asociația a sesizat Poliția, dar am primit răspuns că cu ocazia verificărilor nu s-au sesizat problemele invocate de mine. Așa și era, pentru că în perioada respectivă au fost chiriași de bună credință.
Știți care e parodoxul? Proprietatea are review-uri de genul: 2un loc liniștit”, ”am apreciat foarte mult liniștea” etc :) Acestea, de la chiriașii de bună credință.
Asta e problema, în fond: închirierea în regim hotelier are o esență diferită de cea pe termen lung. Chiriașii sunt diferiți și diverși. Din acest motiv, cred că ar fi nevoie de o legislație clară.
Cum mă pot apăra?
Dacă chem poliția chiar dacă nu e muzică, ci sunt doar oameni care vorbesc tare toată noaptea de mă trezesc din somn e un motiv suficient?
Până la urmă: e sau nu nevoie de acordul vecinilor? Sunt 2 tipuri de explicații diferite.
Cum au rezolvat situația alți proprietari ca mine?
Ce se întâmplă cu noua Lege a Turismului despre care se vorbea anul trecut?
Eu nu mai contactez proprietarul sau chiriașii. Efectiv, tot eu sunt cea umilită. Cu tot cu bunele mele intenții!

Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2020
orbitor, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 14:00, 25 Noiembrie 2023

orbitor a scris:

Am investit tocmai pentru liniste si usurinta in deplasare. Liniste nu am. Acum tocmai s-au cazat niste chriasi. Deja am intrat in stare de stres :(((


Inteleg perfect situatia. Cand este mult zgomot eu mai ascult la casti sunete ambientale. De obicei ascult cum ploua pentru ca imi place ploaia si asta ma face sa ma relaxez. Am sa va trimit in privat un playlist de-al meu, poate va mai ajuta.

EDIT: se pare ca nu pot sa va trimit mesaj privat. asa ca las linkul aici. sper sa nu fie problema. [ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 7 Februarie 2021
DOG94, utilizator
Buna ziua si va multumesc pentru muzica. Voi asculta. Stiu ca am de „lucrat” si cu mine, nu numai cu vecinii :)
Ma gandeam ca, intr-o tara normala, ne-am fi reunit intr-o asociatie sau alta forma de organizare si am fi facut lobby pentru schimbarea legislatiei. Apoi mi-am amintit ca nu suntem intr-o tara normala si ca oricum nimanui nu-i pasa atata vreme cat nu i se intampla lui.

M-am gandit la povestea dvs si voiam sa va intreb daca aveti sesizari facute la Politia locala de ce nu le adunati pe toate si nu mergeti la sectia de politie de care apartineti, intr-o audienta, sa cereti recomandari si de la ei.
Am vorbit cu sectoristul si cu alte persoane din domeniu si toata lumea mia spus ca singura solutie este sa il dau pe proprietar in judecata si sa cer instantei sa il oblige sa-si antifoneze apartamentul in asa fel incat sa nu ma mai deranjeze. In momentul de fata sunt singurul care se plange de zgomot si a incercat sa porneasca niste demersuri in sensul asta. Pe ceilalti vecini ori nu ii intereseaza ori le este frica sa se implice in orice fel de actiune. In situatia asta ar fi dificil sa deschid orice fel de proces impotriva proprietarului cand nu eu nu am nici un fel de sustinere din partea celorlalti vecini.
Si m-am tot gandit, nu cred ca exista vreo sansa ca legislatia sa se schimbe prea curand. Nu acum cand economia e la pamant si toti trag din toate directiile ca sa faca bani. Stiu pentru ca am in familie pe cineva cu o pensiune. Iar in ultimul an pentru hotelieri nu a fost deloc usor.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2021
DOG94, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu din păcate am un perete comun cu un astfel de apartament care se închiriază în regim hotelier (se află pe același palier). Se perindă pe acolo tot felul de oameni. Unii sunt foarte civilizați, liniștiți, nici nu-i simți. Alții sunt horror. În general străinii creează cele mai mari probleme, dar nu e o regulă. Au fost și destui români grobieni și gălăgioși. Pe proprietar nu-l cunoaște nimeni, nici măcar asociația. Deci nu-l pot contacta cu nici un chip. De mai multe ori, când vacarmul depășea limita suportabilității, m-am dus, le-am bătut la ușă, cu o parte dintre ei am reușit să mă înțeleg omenește, cu alții nu.

Dumneavoastră vă aflați totuși într-o poziție privilegiată, locuind deasupra lor: le puteți răspunde cu exact aceeași monedă (greutăți „scăpate” pe podea, boxe orientate cu fața în jos și muzică la volum mare etc). În cazul meu nu e posibil un asemenea tratament, pe de o parte fiindcă nu vreau să-i deranjez pe vecinii de dedesubt, pe de alta pentru că am o bibliotecă pe lungimea acestui perete comun (și chiar și așa se aud urletele, hăhăielile, tropăielile și zgomotele lor).

Realist vorbind, nu întrevăd nici o rezolvare, dat fiind că proprietarul este inaccesibil iar turiștii sunt mereu alții. Cred că va trebui să-mi iau eu inima în dinți și să mă mut.


LucianNiculescu a scris:


Dumneavoastră vă aflați totuși într-o poziție privilegiată, locuind deasupra lor: le puteți răspunde cu exact aceeași monedă (greutăți „scăpate” pe podea, boxe orientate cu fața în jos și muzică la volum mare etc).


Din pacate nu pot face asta. Deorace as deranja vecinii care au pereti comuni cu mine. Si nu vreau sa provoc discomfort cuiva care nu are nici o vina.

LucianNiculescu a scris:
Cred că va trebui să-mi iau eu inima în dinți și să mă mut.


Da poi asa e normal nu? Sa ajungem sa renuntam la propria locuinta din cauza ca legea protejeaza selectiv doar pe unii. Success, ce sa mai zic. Lucrez de dimineata pana seara ca sa-mi pot lua credit pentru casa.

Alte discuții în legătură

Chiriasi foarte zgomotosi DOG94 DOG94 Salut, întâmpin o problemă cu niște presupuși chiriași. Folosesc termenul \"presupuși\" pentru că nu sunt sigur că locuiesc acolo în mod legal. ... (vezi toată discuția)
Vecinul de deasupra ma trezeste la ore inumane Roken Roken Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: In apartamentul de deasupra mea s-a mutat un chirias cu un program atipic, care se trezeste in fiecare ... (vezi toată discuția)
Vecinii inchiriaza in regim hotelier fara acord Valeriu28 Valeriu28 Buna ziua, caut un sfat: vecinii de deasupra inchiriaza de 3 luni apartamentul in regim hotelier, fara acordul vecinilor directi sau al asociatiei, pe care din ... (vezi toată discuția)