avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legalizarea succesiunii dupa decesul unui parinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legalizarea succesiunii dupa decesul unui parinte

tatal meu, recasatorit, a decedat in urma cu 2 ani/
sotia, mama mea adoptiva, locuieste in apartamentul proprietate personala comuna.
sint singurul copil (din ambele casatorii0; exista mostenitori posibili de gradul 2 dupa incetarea din viata a mamei adoptive.
intrebarea este: exista avantaje (financiare- respectiv executarea succesiunii o singura data- sau legale) daca finalizez actele de succesiune atita timp cit sotia traieste sau initiez succesiunea numai dupa ce decedeaza?
in plus- legalizarea succesiunii dupa tatal meu in prezent va implica obligatia mea de a plati taxe de proprietate (sau alte costuri) atita timp cit sotia locuieste in apartament?
precizari:
1) am verificat suma taxelor de succesiune pe siturile avizate
2) nu intentionez sa modific ocuparea apartamentului atita timp cit sotia e in viata
va multumesc anticipat pentru informatii/sfaturi autorizate
inca o data apreciez ca mi-ati raspuns:
nu exista testament din partea tatalui si nici alt succesor; testamentul pe care il va face sotia nu ma astept sa ma includa; nu stiu cu siguranta daca sotia a facut vre-un testament legalizat pina in prezent.
suna ca un copil razvratit sau nerecunoscator dar adevarul e ca (dupa ce au locuit in casa mea peste 20 ani, sponsorati si intretinuti de mine) relatiile cu sotia s-au deteriorat in urma tratamentului inuman pe care i l-a acordat tatalui meu dupa ce s-au intors in tara (tatal meu a murit in urma suferintei de Parkinson care a evoluat in final in Alzheimer)- dar asta e alta poveste, inconcludenta in instanta legala de fata.
imi spuneti insa ca se vor face 2 proceduri succesorale separate (!)- ceea ce ma face sa gindesc ca ar fi poate de preferat sa platesc acum actiunea privind partea tatalui si mai tirziu pe cea privind restul (daca mai voi fi indreptatita la ceva pt. ca e posibil ca sotia sa lase prin testament toata partea ei unor rude de gradul 2, respectiv nepoti (nu stiu daca asta e plauzibil din punct de vedere al drepturilor mele legale?!?- respectiv nu stiu daca imi mai revine legal vre-o parte din apartament in momentul in care sotia va deceda;
din nou- nu s-a facut un act de adoptiune legala dar tatal meu s-a recasatorit in timp ce eu eram minor.
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
cristina.qec0re a scris:

... imi spuneti insa ca se vor face 2 proceduri succesorale separate (!)-
... nu stiu daca imi mai revine legal vre-o parte din apartament in momentul in care sotia va deceda;
...nu s-a facut un act de adoptiune legala dar tatal meu s-a recasatorit in timp ce eu eram minor.



Sunt două moșteniri.
Moștenire înseamnă transmiterea patrimoniului UNEI persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane în ființă.

Moștenirea este a fiecărui defunct, luat în parte. Chiar și atunci când se dezabt, în același timp, mai multe moșteniri, ele se dezbat pe rând, în ordinea deceselor, începând cu moștenirea celui dintâi decedat.

Dvs. sunteți succesor al tatălui dvs. (alături de soția lui supraviețuitoare) și participați la dezbaterea succesiunii după acesta suportând costurile proporțional cu cota dvs. succesorală (3/4 din moștenirea tatălui).

Dar nu o veți moșteni (prin moștenire legală) pe soția lui supraviețuitore. Ea era doar soția tatălui dvs. Nu sunteți rudă cu ea (nu v-a născut, nu v-a adoptat).
Anii în care v-a crescut ar putea avea relevanță în decizia ei de a vă lasa ceva/orice prin testament. (Altfel, legii ... nu-i pasă cine pe cine a iubit mai mult sau altele asemenea. Ea vede doar fixul: existența sau nu a legărurii de rudenie. Și aici lipsește.).

Puteți fi moștenitoarea ei doar dacă aceasta v-ar lasa un testament (moștenire testamentară). Dacă vă lasa un testament atunci veți suporta și costurile acestei din urmă dezbateri. Dar dacă ea înstituie legatar pe te miri cine, atunci costurile vor fi suportate de acesta.

În esență: Legal nu vă mai revine nimic după moartea ei (rămâneți doar cu ceea ce ați moștenit de la tatăl dvs.) Dar ea, prin voința ei, manifestată într-un testament, vă poate lasa orice/oricât (nu are moștenitori rezervatari).

Dacă dezbateți moștenirea tatălui dvs. acum, o veți face în contradictoriu cu soția supraviețuitoare.
Dacă dezbateți succesiunea tatălui dvs. după decesul soției lui supraviețuitoare, atunci aveți șansa să o dezbateți în contradictoriu ... cu te miri cine (moștenitorii ei legali sau testamentari).

Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2022
romascanu, moderator
va multumesc D-na Avocat Romascanu
explicatia e total edificatoare.
Ar mai fi un aspect: ati acceptat mostenirea? Din ce ati prezentat pana acum nu am observat asta. Sa nu va treziti cu o surpriza...
DinuX- nu, nu am facut nici un demers de acceptare si nu stiu exact ce presupune asta? inteleg ca legislatia e clara in privinta partii de mostenire care mi se cuvine dar ar fi interesant sa determin ce presupune "acceptarea succesiunii"; daca aveti detalii as aprecia sa le impartasiti (posibil ar fi de ajutor si altora)
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2022
cristina.qec0re, utilizator

Alte discuții în legătură

Dezbaterea procedurii succesorale - "elasticitatea" termenului citatiei biroului notarial SuziLiu SuziLiu Rog un pic de informatie legat de urmatoarea chestiune: - biroul notarial care se ocupa de problema succesiunii defunctei X (unde X este ruda iar eu ... (vezi toată discuția)
Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire catalinavizitiu catalinavizitiu In urma cu doi ani tatal meu si fratele lui au mostenit un apartament cu doua camere de la parinti.Acum un an a decedat si fratele tatalui meu.fratele tatalui ... (vezi toată discuția)