avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legalizarea succesiunii dupa decesul unui parinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legalizarea succesiunii dupa decesul unui parinte

tatal meu, recasatorit, a decedat in urma cu 2 ani/
sotia, mama mea adoptiva, locuieste in apartamentul proprietate personala comuna.
sint singurul copil (din ambele casatorii0; exista mostenitori posibili de gradul 2 dupa incetarea din viata a mamei adoptive.
intrebarea este: exista avantaje (financiare- respectiv executarea succesiunii o singura data- sau legale) daca finalizez actele de succesiune atita timp cit sotia traieste sau initiez succesiunea numai dupa ce decedeaza?
in plus- legalizarea succesiunii dupa tatal meu in prezent va implica obligatia mea de a plati taxe de proprietate (sau alte costuri) atita timp cit sotia locuieste in apartament?
precizari:
1) am verificat suma taxelor de succesiune pe siturile avizate
2) nu intentionez sa modific ocuparea apartamentului atita timp cit sotia e in viata
va multumesc anticipat pentru informatii/sfaturi autorizate
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e nicio confuzie.
Doamna dorește sa fiti citata si nici dvs și nici împuternicitul sa nu va prezentați, pentru ca mai apoi sa invoce prezumția de renunțare la succesiune.
Art.1112 Cod civil.
"(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, ca urmare a citării sale în condiţiile legii, nu acceptă moştenirea în termenul prevăzut la art. 1.103. Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu îşi exercită dreptul de a accepta moştenirea în termenul prevăzut la art. 1.103, va fi prezumat că renunţă la moştenire."

De asta, va transmite ca nu e nevoie de nimic de la dvs.
La notar va spune ca nu sunteți interesata, ca nu ați dorit sa colaborați și va solicita sa fiți declarata străină de succesiune.
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2022
raluk0207, utilizator
da, interesant punctul de vedere; stiam ca prin neprezentare se considera renuntare tacita dar nu chiar pusesem cap la cap ideea ca ar putea fi o manipulatie...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbaterea procedurii succesorale - "elasticitatea" termenului citatiei biroului notarial SuziLiu SuziLiu Rog un pic de informatie legat de urmatoarea chestiune: - biroul notarial care se ocupa de problema succesiunii defunctei X (unde X este ruda iar eu ... (vezi toată discuția)
Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire catalinavizitiu catalinavizitiu In urma cu doi ani tatal meu si fratele lui au mostenit un apartament cu doua camere de la parinti.Acum un an a decedat si fratele tatalui meu.fratele tatalui ... (vezi toată discuția)