avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legalizarea succesiunii dupa decesul unui parinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legalizarea succesiunii dupa decesul unui parinte

tatal meu, recasatorit, a decedat in urma cu 2 ani/
sotia, mama mea adoptiva, locuieste in apartamentul proprietate personala comuna.
sint singurul copil (din ambele casatorii0; exista mostenitori posibili de gradul 2 dupa incetarea din viata a mamei adoptive.
intrebarea este: exista avantaje (financiare- respectiv executarea succesiunii o singura data- sau legale) daca finalizez actele de succesiune atita timp cit sotia traieste sau initiez succesiunea numai dupa ce decedeaza?
in plus- legalizarea succesiunii dupa tatal meu in prezent va implica obligatia mea de a plati taxe de proprietate (sau alte costuri) atita timp cit sotia locuieste in apartament?
precizari:
1) am verificat suma taxelor de succesiune pe siturile avizate
2) nu intentionez sa modific ocuparea apartamentului atita timp cit sotia e in viata
va multumesc anticipat pentru informatii/sfaturi autorizate
Acceptarea unei moșteniri este de 2 feluri:
- expresa - sub forma unei declarații notariale, data în termenul de opțiune succesorala (1 an de la deces)
- tacita- după expirarea termenului, prin folosirea bunurilor din masa succesorala, dispunerea de ele, acte de administrare sau de conservare.

Dacă a trecut 1 an de la deces și nu ați apucat sa acceptați expres succesiunea, se considera ca ați efectuat acte cu valoare de acceptare tacita.
Ideea e ca de decăzut, nu o sa va decada nimeni.
multumesc pt precizari
"Ideea ca de decazut, nu o sa va decada nimeni." - eu nu as fi asa de sigur, initiatoarea locuieste in strainatate, deci pot presupune ca nu a facut nimic in sensul acceptarii tacite... Mai mult, sotia supravietuitoare fiind deja coproprietar si locuind acolo putea sa-si rezolve singura orice problema administrativa.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2022
DinuX, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu as fi foarte sigura. Plaja actelor de acceptare tacita este destul de larga si conform art 1112 Cod civil " Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, ca urmare a citării sale în condiţiile legii, nu acceptă moştenirea în termenul prevăzut la art. 1.103. Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu îşi exercită dreptul de a accepta moştenirea în termenul prevăzut la art. 1.103, va fi prezumat că renunţă la moştenire."

Vorbim despre o prezumtie relativa, care poate fi rasturnata oricand, prin orice mijloc de proba. De asemenea, trebuie facuta dovada citarii, cu toate elementele prevazute de lege.
Eu nu am intalnit succesibili decazuti din drepturile succesorale, pe considerentul ca locuiesc in strainatate si au decis sa dezbata succesiunea dupa x ani. Poate ati vazut dvs...
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
raluk0207 a scris:
Poate ati vazut dvs...


Una de alăltăieri - luată la întâmplare

„Constata că pârâta ######## este străină de succesiunea rămasă după defuncta ########, prin neacceptarea succesiunii în termenul de decădere de un an.
Constata că reclamantul este unicul moştenitor al numitei ######## #####, cu o cotă de 1/1 din masa succesorală reprezentată de imobilul ...
...
Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 16.03.2022”.
Cod RJ 9838325de

Cam multă siguranță pe aici.
Ar fi preferabil să vă exprimați siguranța doar pentru ceea ce ați văzut că nu este, iar nu și pentru ceea ce n-ați văzut că este.
Altfel, puteți induceți în eroare utilizatorii crezând că lumea este doar atât cât se vede de la fereastra biroului dvs. Cu coatele pe băncile din sala de judecată lucrurile se văd într-o perspectivă mai largă.

Ultima modificare: Vineri, 18 Martie 2022
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Dezbaterea procedurii succesorale - "elasticitatea" termenului citatiei biroului notarial SuziLiu SuziLiu Rog un pic de informatie legat de urmatoarea chestiune: - biroul notarial care se ocupa de problema succesiunii defunctei X (unde X este ruda iar eu ... (vezi toată discuția)
Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire catalinavizitiu catalinavizitiu In urma cu doi ani tatal meu si fratele lui au mostenit un apartament cu doua camere de la parinti.Acum un an a decedat si fratele tatalui meu.fratele tatalui ... (vezi toată discuția)