avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legalizarea succesiunii dupa decesul unui parinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legalizarea succesiunii dupa decesul unui parinte

tatal meu, recasatorit, a decedat in urma cu 2 ani/
sotia, mama mea adoptiva, locuieste in apartamentul proprietate personala comuna.
sint singurul copil (din ambele casatorii0; exista mostenitori posibili de gradul 2 dupa incetarea din viata a mamei adoptive.
intrebarea este: exista avantaje (financiare- respectiv executarea succesiunii o singura data- sau legale) daca finalizez actele de succesiune atita timp cit sotia traieste sau initiez succesiunea numai dupa ce decedeaza?
in plus- legalizarea succesiunii dupa tatal meu in prezent va implica obligatia mea de a plati taxe de proprietate (sau alte costuri) atita timp cit sotia locuieste in apartament?
precizari:
1) am verificat suma taxelor de succesiune pe siturile avizate
2) nu intentionez sa modific ocuparea apartamentului atita timp cit sotia e in viata
va multumesc anticipat pentru informatii/sfaturi autorizate
Renunțarea la succesiune este personala. Ea nu poate fi făcută prin împuternicit.
Deci, la Consulat va veți prezenta fie pentru autentificarea unei declarații de renunțare la succesiune, fie pentru autentificarea unei procuri.
În ambele variante, declarația/procura odată obținută va trebui sa ajungă în original la notarul din România, unde se dezbate succesiunea.
În cazul vânzării, în practica, prețul se virează fie în dimineața zilei în care se semnează vânzarea, fie cu câteva zile înainte, fie cumpărătorul efectuează transferul din sediul biroului notarial, de pe un dispozitiv mobil.
La preturile mai mari de 50.000 lei, sunele nu ajung în contul vânzătorului chiar în aceeași zi, astfel încât nu poate exista o sincronizare absolut perfecta între plata și transferul proprietății. Nici măcar când achiziția se face prin credit, iar prețul este virat de bancă.
O doza de încredere între părți, trebuie sa existe.
m-am lamurit; va multumesc
continuarea disutiei: azi am primit raspuns de la sotia tatalui ca accepta sa imi cumpere partea de mostenire "dupa ce succesiunea va fi efectuata"; in acelasi mesaj ea mentioneaza ca potrivit legislatiei nu sint obligata- eu sau reprezentantul meu- sa fiu prezenta la efectuarea succesiunii; admitind ca nu avem neintelegeri in privinta cotelor succesorale este posibil sa accept efectuarea succesiunii fara reprezentarea mea? (notarul care se ocupa de acte e in cunostinta de toata situatia si ca urmare mi-a trimis citatie; ambele parti- sotia si eu acceptam cota stabilita de lege fara obiectiuni)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu știu ce legislație a citit doamna, însă dacă împuterniciți pe cineva printr-o procura, obligatoriu reprezentantul dvs trebuie sa fie prezent.
Și sa prezinte în original procura de la dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2022
raluk0207, utilizator
nici eu nu stiu; e o confuzie pe undeva; va multumesc

Alte discuții în legătură

Dezbaterea procedurii succesorale - "elasticitatea" termenului citatiei biroului notarial SuziLiu SuziLiu Rog un pic de informatie legat de urmatoarea chestiune: - biroul notarial care se ocupa de problema succesiunii defunctei X (unde X este ruda iar eu ... (vezi toată discuția)
Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire catalinavizitiu catalinavizitiu In urma cu doi ani tatal meu si fratele lui au mostenit un apartament cu doua camere de la parinti.Acum un an a decedat si fratele tatalui meu.fratele tatalui ... (vezi toată discuția)