avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intreþinere

buna tuturor,

deoarece si eu ma aflu in divort, urmeaza prima infatisare si este "primul" o singura intrebare ma framanta deorece salariul meu net depaseste 9000 de ron ma intreb oare si in acest caz tot 25% se va dicta? Eu sunt responsabil de ce am facut copil dar cu 2500 de ron va traii toata familie ei fericita urmatorii 18 ani.

Ce parere aveti am vreo sansa la mai putin de 25%???

va multumesc
@Gabrielle Monique
1. In adeverinta de venituri se mentioneaza veniturile nete lunare pe ultimele 6 luni.
Daca apreciati ca sotul incaseaza si alte drepturi banesti (specifice armatei), puteti invedera instantei sa le solicite unitatii la care este incadrat, alaturi de drepturile salariale. Instanta emite adresa pentru a solicita veniturile partii. Nu stiu daca de la UM se emit astfel de avederinte altei pesoane, daca sotul nu o cere personal. Oricum cere instanta
2. NU se tine seama decat de veniturile lunare si nu de datoriile pe care le are
3. pana la 25-30% din veniturile incasate
4.Dupa 18 ani, este major, formuleaza actiune in nume propriu. Pensia se stabileste pentru fiecare copil in parte, si daca ar fi amandoi minori tot pentru fiecare se stabileste, in functie de varsta si de nevoile copilului.
Ultima modificare: Duminică, 1 August 2010
ContSters122901, utilizator
@ Gabrielle Monique
Dupa parerea mea toate veniturile cu destinatie speciala nu intra in calculul pensiei de intretinere pentru ca sunt destinate sa compenseze unele dificultati ale muncii. Norma de hrana este destinata sa mareasca aportul caloric pentru a compensa efortul depus, etc (stiu ca uneori astfel de sporuri sunt acordate aiurea, insa acesta nu e un motiv pentru a intra in calculul pensiei ci un motiv pentru sistarea sporului)
Legea face vorbire ca pensia de intretinere se stabileste raportat la veniturile din munca ale celui care o plateste si ca ea se va acorda dupa nevoia celui care o cere si posibilitatile celui care o da. Marja de interpretare este larga si constituie atributul instantelor insa cred ca trebuie facuta o distinctie in functie de scopul pentru care a fost luat creditul si alte amanunte de acest gen. De exemplu, daca unul face un credit ca sa mearga la Monte Carlo in concediu si vine sa ceara reducerea pensiei de intretinere pe acest motiv e un lucru iar daca a luat un credit pentru ca nu avea locuinta e cu totul alt lucru.
Pentru 2 copii se poate stabili o pensie de pana la 1/3 din veniturile din munca ale platitorului
Fiul major trebuie sa ceara el pensia de intretinere intr-un proces separat daca tatal (sau mama) nu vor sa-l mai intretina, insa poate ca nu este cazul.
later edit
:O unde scrie ca nu se tine seama de datorii, freeanifer si Indines ? adica il putem lasa pe acela muritor de foame ? Oy-oy-oy, Oy-vei! cum ar zice prietenul Mordechai Buxbaum
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
u.b.i.k. a scris:

:O unde scrie ca nu se tine seama de datorii, freeanifer si Indines ? adica il putem lasa pe acela muritor de foame ? Oy-oy-oy, Oy-vei! cum ar zice prietenul Mordechai Buxbaum

In adeverinte se mentioneaza veniturile. iar instanta asta cere.
Cel care nu realizeaza venituri din munca ( nu este angajat), poate sustine ca este "muritor de foame". Cu toate acestea i se stabileste o obligatie de intretinere, avandu-se in vedere venitul minim pe economie(600 lei).
Daca un parinte doreste sa traiasca din credit in credit pentru a-si intari bunastarea proprie, confortul sau cine stie pentru ce - copilul care trebuie intretinut cum va intelege ca nu beneficieza de o suma conform nevoilor lui minime, din acest motiv? E cam.. aiurea
Daca tatal invoca ratele pe care le achita...iar mama intelege.. mai merge.. instanta este cea care apreciaza
Iar, cu privire la cel major... nu se pune problema astfel : "daca tatal sau mama nu vor sa-l mai intretina" . Corect este ca atat mama cat si tatal au obligatia legala si morala, sa participe la intretinerea lui, cata vreme este in continuarea studiilor...
ContSters122901, utilizator
@ Indines ba da, astfel se pune problema pentru ca doar atunci are deschisa calea unei actiuni civile daca tatal sau mama nu-i mai acorda intretinerea.
Citeste, te rog, ce am scris mai sus, ca sa nu mai repet. Acolo faceam diferenta intre un credit si altul. Cred ca asa trebuie judecat, cu mintea, cu sufletul si cu rabdare si cred ca trebuie vazuta situatia reala. Cum adica, daca parintele a luat un credit ca sa aiba o locuinta iar acest credit ii micsoreaza veniturile sa nu tinem seama de asta? Sigur ca nu voi tine seama de asta daca minorul este pus in situatia de a fi afectat dar altfel , nimic nu impiedica un judecator sa fie intelept si sa vada ca nu e suficient sa faci aritmetica cu adeverintele emise de angajator. Or, raspunsurile criticate de mine mai sus asta faceau: artimetica.
u.b.i.k. a scris:

Dupa parerea mea toate veniturile cu destinatie speciala nu intra in calculul pensiei de intretinere pentru ca sunt destinate sa compenseze unele dificultati ale muncii. Norma de hrana este destinata sa mareasca aportul caloric pentru a compensa efortul depus, etc (stiu ca uneori astfel de sporuri sunt acordate aiurea, insa acesta nu e un motiv pentru a intra in calculul pensiei ci un motiv pentru sistarea sporului)

Multumesc ptr. raspuns Norma de hrana nu este un venit cu destinatie speciala ,se acorda tuturor cadrelor militare active si am inteles ca pot cere in instanta cumulul.Da avem si credite impreuna.Ipotecar ,de nevoi personale,iar el a mai facu 2 credite fara stiinta mea ,pana sa introduca divortul.

Alte discuții în legătură

Salariu ContSters146685 ContSters146685 Buna ziua. M-am angajat in luna septembrie la o institutie de stat si am depus cerere pentru deducere la salariu deoarece am in intretinere un minor de 14 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pitici pitici Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)