avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intreþinere

buna tuturor,

deoarece si eu ma aflu in divort, urmeaza prima infatisare si este "primul" o singura intrebare ma framanta deorece salariul meu net depaseste 9000 de ron ma intreb oare si in acest caz tot 25% se va dicta? Eu sunt responsabil de ce am facut copil dar cu 2500 de ron va traii toata familie ei fericita urmatorii 18 ani.

Ce parere aveti am vreo sansa la mai putin de 25%???

va multumesc
tunikiss a scris:

Buna ziua,
Ma intereseaza daca , dupa ce instanta a stabilit un cuantum pentru alocatia de intretinere a minorului, dupa cat timp de la pronuntare se poate deschide un nou proces de modificare a cuantumului acestei alocatii. Au aparut recent ceva modificari la Codul familiei?
Multumesc

Daca au aparut modificari ale veniturilor vcare au stat la baza calculului pensiei de intretinere a minorului, puteti intenta oricand o actiune de micsorare/marire pensie.
Daca hotararea pronuntata nu este definitiva si irevocabila, aveti posibilitate sa exercitati calea de atac (bineinteles in termenul legal)....
:offtopic: Te rog frumos, se poate sa nu mai citezi mesajul imediat anterior? Nu are niciun rost, incarca topicul.
Astept sa editezi. Sterg aceste mesaje de regula.
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
as dori sa stiu cum trebuie sa procedez in situatia in care recent am legalizat hotararea de divort, fostul sot trebuie sa plateasca pensia alimentara copilului meu, incepanad cu luna februarie.
din februarie si pana acum el a schimbat locul de munca, nu stiu exact de cand, stiu doar ca in prezent nu este angajat cu carte de munca.
am inteles ca trebuie sa deschid un cont la o banca unde sa vireze aceasta pensie.
pe mine ma intereseaza perioada februarie - august, in situatia in care el a intrerupt activitatea cu fostul loc de munca, nu cunosc salariul pe care-l avea acolo. cum trebuie sa procedez pt a sti exact care ar fi valoarea pensiei ce trebuie s-o plateasca retroactiv, si cum se calculeaza pensia in situatia de fata, el nefiind in prezent incadrat cu carte de munca.
multumesc mult!
Obligatia de plata a contributieie de intretinere este stabilita in sentinta de divort, atat in ce priveste data de la care incepe sa curga cat si cuantumul. Ca atare fostul sot este obligat sa se conformeze dispozitiilor hotararii judecatoresti, nu are importanta daca mai lucreaza in acelasi loc de munca sau l-a schimbat. Daca nu a facut nici o plata de buna voie, din luna februarie, asa cum spuneti, puteti sa formulati o planegere penala pentru abandon de familie. Daca nu ar mai fi realizat venituri, trebuia el sa solicite modificarea cuantumului contributiei de intretinere, care in aceasta situatie se stabilea raportat la salariul minim pe economie. daca nu a facut o asemenea cerere, este obligat sa plateasca suma din sentinta.
bun, si in situatia data, eu de unde cunosc valoarea sumei pe care el trebuie s-o plateasca.
in sentinta de divort s-a hotarat ca el sa plateasca 25% din venitul realizat, numai ca eu nu-i cunosc venitul.
nu mi s-a comunicat in nicii un fel o suma anume. e necesar sa iau legatura cu fostul sau loc de munca si sa solicit de la contabilitate sa-mi calculeze cat inseamna acest 25% sau cum?
el nu este rau intentionat, mi-a cerut sa deschid un cont bancar unde sa vireze pensia alimentara.
multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Salariu ContSters146685 ContSters146685 Buna ziua. M-am angajat in luna septembrie la o institutie de stat si am depus cerere pentru deducere la salariu deoarece am in intretinere un minor de 14 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pitici pitici Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)