avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intreþinere

buna tuturor,

deoarece si eu ma aflu in divort, urmeaza prima infatisare si este "primul" o singura intrebare ma framanta deorece salariul meu net depaseste 9000 de ron ma intreb oare si in acest caz tot 25% se va dicta? Eu sunt responsabil de ce am facut copil dar cu 2500 de ron va traii toata familie ei fericita urmatorii 18 ani.

Ce parere aveti am vreo sansa la mai putin de 25%???

va multumesc
elis a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

In acest caz se va stabili pensia de intretinere conform salariului minim pe economie.

avocat Claudiu Lascoschi

Atata timp cat are venituri , nu se poate stabili pensia de intretinere in functie de salariul minim pe economie.;)
-----------------
Avocat Claudiu Lascoschi, in replica :
Eu zic ca se poate stabili pensia de intretinere bazata pe salariul minim pe economie chiar daca nu are venituri deorece obligatia juridica exista si instantele din cate retin eu asa procedeaza.;)
Cat despre momentul la care paratul va efectua plata pensiei de intretinere, acesta va fi situat ulterior in timp.
Paratul va avea obligatia de a plati pensia si o va plati cand va putea (daca nu are venituri )B-)
Evident ca sumele de bani se pot prescrie in timp (3 ani).

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Vineri, 21 Martie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
:) Cu scuzele de rigoare .... dar cred ca raspunsul dat de dvs si citat de mine se referea la situatia pe care a mentionat-o initiatorul mesajului .... era vorba despre un cadru militar si nicidecum despre o persoana care nu are venituri. In acest caz, instanta va stabili pensia de intretinere in functie de venitul pe care il are.

BoGy_NBA a scris:

.Buna ziua ! As avea si eu o nelamurire in legatura cu stabilirea pensiei de intretinere ! Am observat in jurisprudenta ca se stabileste de obicei o cota de 25% insa reglementarile in domeniu sunt interpretabile ! Problema este urmatoarea : debitorul este cadru militar si are un venit structurat din solda de baza care este aprox 12-14 mil lei vechi si sporuri care ii duc venitul undeva in jurul a 30 de mil net ! Aceasta cota de 25% se stabileste din venitul total cu sporuri..????

Ultima modificare: Vineri, 21 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ce dumnezeu, domnule avocat! Ce legatura are lipsa veniturilor cu ce a descris BoGy aici... Alt caz, alt raspuns. Faceti, va rog, un alt topic unde sa intrebati dv. exact ce vreti sa raspundeti, ca aici e altceva in discutie... X-(
Si pensia de intretinere nu se plateste peste 5 luni, ca omul nu amana sa manance ca tac'su sau ma'sa nu au bani sa-i dea... N-am mai auzit asa gogomanie! :-/
Bineinteles ca poti cere pensia neplatita, dar daca la 3 luni consecutive deja e infractiune, se pare ca si legislatia romaneasca prevede destul de clar scopul acesteia, anume intretinerea copilului...
Ca nu poti sa pui in stand by sa-ti platesti gazele ca un parinte nu munceste...
#-o
Doamna, pensia poate fi retinuta si trimisa automat si de parinte, de aceea nu e neaparat nevoie de actiune in instanta. Riscati sa pierdeti actiunea. Elis, tu ce zici?
Eu unul as declara inchis acest Topic .... am vazut ce s-a scris AVLIL, dar asta inseamna sa discut orice afirmatie facuta ..... si nu prea am chef acum ....

Deci potrivit unei opinii pot sa paltesc pensia alimentara cand vreau ....... dar potrivit Codului penal neplata pensiei timp de cel putin 2 luni consecutive inseamna infractiune. Infracţiunea de abandon de familie constând în neplata cu rea-credinţă, timp de cel puţin 2 luni, a pensiei de întreţinere, are caracterul unei infracţiuni continue omisive care durează până când făptuitorul plăteşte pensia de întreţinere sau se pronunţă hotărârea de condamnare. :-/

La primul aspect in sensul ca intrebarea era alta ma abtin.
Sporurile constituie venituri si consider ca intra in calculul pensiei de intretinere.

Insa, cat priveste neplata pensiei de intretinere pentru o perioada mai mare de 2 luni ( desi, nu este deloc placut pentru copil) daca nu va deranjeaza fac precizarea ca, potrivit prevederilor art 305 lit. b) si c) din Codul penal se cere indeplinita conditia ,,relei-credinte" din partea lui.
Deci, daca nu realizeaza venituri nu poate fi de rea-credinta in sensul prevazut de legea penala.Prin urmare, nu se poate pronunta o hotarare de condamnare penala.Asa este legea si nu am facut-o eu.
Daca este dreapta sau nu pot sa comenteze altii, eu nu.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Salariu ContSters146685 ContSters146685 Buna ziua. M-am angajat in luna septembrie la o institutie de stat si am depus cerere pentru deducere la salariu deoarece am in intretinere un minor de 14 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pitici pitici Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)