avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intreþinere

buna tuturor,

deoarece si eu ma aflu in divort, urmeaza prima infatisare si este "primul" o singura intrebare ma framanta deorece salariul meu net depaseste 9000 de ron ma intreb oare si in acest caz tot 25% se va dicta? Eu sunt responsabil de ce am facut copil dar cu 2500 de ron va traii toata familie ei fericita urmatorii 18 ani.

Ce parere aveti am vreo sansa la mai putin de 25%???

va multumesc
Art.42 alin.4 C.fam. prevede ca invoiala părinţilor privitoare la încredinţarea copiilor şi la contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a acestora va produce efecte numai dacă a fost încuviinţată de instanţa judecătorească.
Prin urmare, se poate face o invoiala intre soti privitoare la pensia de intretinere numai ca aceasta invoiala nu-si va produce efecte decat daca etse incuviintata de instanta de judecata.
La primul termen de judecata solicitati instantei sa ia act de invoiala dvs cu privire la pensia alimentara.
elis a scris:

Art.42 alin.4 C.fam. prevede ca invoiala părinţilor privitoare la încredinţarea copiilor şi la contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a acestora va produce efecte numai dacă a fost încuviinţată de instanţa judecătorească.
Prin urmare, se poate face o invoiala intre soti privitoare la pensia de intretinere numai ca aceasta invoiala nu-si va produce efecte decat daca etse incuviintata de instanta de judecata.
La primul termen de judecata solicitati instantei sa ia act de invoiala dvs cu privire la pensia alimentara.


si aceasta invoiala se face la un notariat, exista vreun formular special ceva, sau pur si simplu se intocmeste intre cei 2 ?
o puteti face si dvs, dupa care o prezentati instantei de judecata la primul termen de judecata
Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ok, simt ca innebunesc. Da\' avocata aia, daca tot ia bani, de ce nu explica lucrurile in amanunt?

Parintii decid impreuna cu privire la tot ceea ce priveste copilul lor. In principiu. In momentul in care ajung ei insisi la un conflict, e posibil ca judecata lor sa fie influientata de divort, sa spunem asa... De stres, de alte probleme. :(( Ca sa nu se uite interesele copilului minor, instanta e obligata din oficiu sa vada ce se intampla cu acel copil minor: unde va sta, cine il va ingriji, care va fi PA platita de celalalt sot, viitor fost sot. Ok?
Deci: chiar daca mama dv. nu ar fi cerut PA, instanta tot trebuia sa stabileasca ceva cu privire la asta. Nu are mare relevanta. Capatul de cerere privind PA este si scutit de taxa de timbru, [entru ca e important sa fie judecat in orice conditii, chiar gratis de o instanta.
Asa...
Cei doi parinti insa, chiar in divort si certati, pot demonstra ca inca mai colaboreaza pentru interesul copilului lor. :) Doar ca instanta trebuie sa fie atenta sa fie strict in interesul copilului acea intelegere a lor.

Referitor la sustinerile ca parintii nu pot face o invoiala cu privire la PA: PA nu poate fi obiectul unei tranzactii. Acum, juridic, invoiala poate insemna si tranzactie. Nu in art. de care vorbim, insa. Dar... desi nu pot face tranzactie, parintii pot ajunge la o intelegere, o invoiala numita acord: adica nu se face prin act scris. Asta arata instantei ca, desi in proces de divort si stresati, cei doi se gandesc la binele copilului. PA Va trebui incuviintata de instanta ca sa nu se intample ca, de exemplu, un parinte sa castige 1000 de lei si sa plateasca pensie, prin invoiala, 1 leu. Nu prea si-ar da cineva acordul, nu?
Sau ca instanta sa constate ca si celalalt patrinte e clar de acord, nu a fost santajat cu vreun partaj ori altceva.
:O
Merge cam asa: unul declara in instanta: madam presedinta, ne-am inteles cu privire la pensie, se poate incuviinta invoiala noastra?
Judele: da, v-ati inteles? catre cealalta parte. Apoi intreaba suma, daca ambele parti sunt de acord si cu suma, apoi va cere sa consemneze grefierul. De multe ori nici nu intreaba venitul, se cam vede pe fata partilor cat sunt de intelese sau nu.
=D>
Ce anume se intampla din cele 4 variante, nu va pot spune, ca nu cunosc nici parintii si nici avocatul... Dar daca mama i-a spus tatalui ca s-au inteles dar... e problema la instanta, atunci daca as fi tata, as spune judelui in sedinta despre intelegerea noastra... in cel mai des caz se va intampla ca mai sus. :D Si as pune-o in fata faptului implinit, iar mama ar intelege ca nu e frumos sa incerci sa manipulezi cealalta parte sau ca avocata ei e... nu tocmai ok. Dupa caz, de la varianta la varianta.

In concluzie nu e formular sau ceva, partile declara in fata instantei ca s-au inteles. Daca vrea vreun jude, desi nu cred, in scris, va va pune in vedere sa aduceti si in scris; dar, credeti-ma, are valoare orala si eu nu am facut niciodata asa ceva in scris, seamana cu o tranzactie; si oricum numai cererea se poate face in scris si nu un act semnat de ambele parti, caci va parea tranzactie (asupra unui drept care nu se poate tranzactiona).

Se poate face declaratia pana la ultimul termen de judecata. Nu neaparat la primul.
Tatal nu are avocat? De ce, se bazeaza pe avocata mamei? :O Nu-i de recomandat asa ceva.
Bafta parintilor tai si le urez un divort decent!

Ok, simt ca innebunesc. Da' avocata aia, daca tot ia bani, de ce nu explica lucrurile in amanunt?
__________________________________________________________________________
Este un punct de ved pertinent, zic eu. Totusi omul vrea sa verifice pe aici.

Nu aveti ce sa cautati la notar cu tranzactia.Se redacteaza de parte sau de avocat si se prezinta instantei de judecata care verifica legalitatea ei (a tranzactiei ).
Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Salariu ContSters146685 ContSters146685 Buna ziua. M-am angajat in luna septembrie la o institutie de stat si am depus cerere pentru deducere la salariu deoarece am in intretinere un minor de 14 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pitici pitici Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)