avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intreþinere

buna tuturor,

deoarece si eu ma aflu in divort, urmeaza prima infatisare si este "primul" o singura intrebare ma framanta deorece salariul meu net depaseste 9000 de ron ma intreb oare si in acest caz tot 25% se va dicta? Eu sunt responsabil de ce am facut copil dar cu 2500 de ron va traii toata familie ei fericita urmatorii 18 ani.

Ce parere aveti am vreo sansa la mai putin de 25%???

va multumesc
Nici in stabilirea pensiei de instanta nu e neaparat umilitor...
Am avut dosar in care, la concluzii, clienta mea a aratat ca renunta la pensie alimentara, eu am spus ca e intimidata de tata... Instanta a considerat ca nu poate fi acceptata decizia mamei si a cenzurat-o in sensul ca a stabilit o pensie! :D
Mi se parea normal!
Bine, daca vedeai cum tremura si se ascundea dupa mine... era cam evident! :(

Ideea e ca cineva impartial trebuie sa aprrecieze asupra acestui drept al copilului.
Iar in cazul dv. se pare ca mama vrea pensie si o va primi, dar nu stabilita de instanta ci de parti. Ii pot aduce la cunostinta situatia instantei, va fi ok.
Invoiala parintilor cu privire la obligatia de intretinere datorata pentru copilul sau copiii minori isi va produce efecte numai dacă a fost încuviinţată de instanţa judecătorească.
In lipsa unei asemenea invoieli, instanta va stabili pensia alimentara.
ar mai fi 2 intrebari, cu ingaduinta dv.:
1) daca reclamanta (mama) cere si cheltuieli de judecata (reamintesc mai jos)
marx36 a scris:

Se da urmatoarea situatie: cei 2 sint de acord sa divorteze, in citatia primita de tata (mama a initiat procesul) se specifica urmat:
-desfacerea casat din vina ambelor parti
-ramanerea copilului la mama, fara partaj
-mama solicita chelt. de judecata

deci daca procesul e rapid, in fond amandoi sunt de acord in toate privintele si nu au alte divergente, cheltuielile de judecata se vor stabili a se plati da tata, sau de reclamant? in fond tatal a fost de acord cu toate ce se cereau in cererea de divort.
2)daca tatal ar dori sa plateasca pensia alimentara copilului ( daca pensia ar stabili-o instanta-25%)intr-un cont personal al acestuia, fara a se folosi nimeni de bani pina la implinirea varstei de 18 ani, se poate?Asta in ideea ca tatal s-ar gandi ca banii n-ar fi folositi in interesul propriu al copilului. Adica mama sa creasca copilul cu salariul ei, fara a intra in banii de pensie alimentara ai copilului.
Va multumesc.
AVLIL a scris:

Rea-credinta... Daca parintele in cauza e cersetor, da, de acord... Daca traieste pe strazi si e vai de mama lui, corect...
Daca nu e rea-credinta.

Eu fac plangerea impotriva celuilalt parinte al copilului meu. El vine cu avocat si zice: mai pardon, eu nu am venituri... :D Oh, minunat, vom spune toti, eu, procuror, organe de cercetare si jude... :"> Ne scuzati, domnule, ok, atunci duceti-va acasa, nu am vrut sa va deranjam de la frecat menta cand puteati munci pentru copilul dv... :oops:Mii de scuze...

Daca poate plati (in sensul ca exista dovada concreta ca are bani) nu poate fi considerat de ,,buna-credinta".

Daca nu are surse de venit din ce sa plateasca ?In acest caz nu este de rea-credinta.
Trebuie dovedit de organele de ancheta penala ca are venituri.Deci, ca este de rea-credinta.

avocat Claudiu Lascoschi

Adica, domnule avocat, sa inteleg faptul ca instantele de judecata sunt de rea-credinta atunci cand stabilesc pensie de intretinere in sarcina unui om care nu muinceste? Care mai e rostul si scopul stabilirii, in aceste cazuri, a pensiei? Va spun eu: nu conteaza ca muncesti sau nu! :D

marx, daca tatal e de acord cu cererea la prim termen, poate cere instantei sa nu acorde cheltuieli de judecata si, de regula, nu se vor acorda. Art. 275 Cod procedura civila: - Pârâtul care a recunoscut la prima zi de înfăţişare pretenţiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecată, afară numai dacă a fost pus în întârziere înainte de chemarea în judecată.

Referitor la cont si acces, marx, pensia de intretinere se da copilului ca sa se intretina in perioada pentru care ii e acordata pentru ca atunci are nevoie de bani, nu dupa 18 ani. Adica trebuie sa manance, sa se imbrace, sa mearga la scoala si are nevoie de bani pentru asta, bani pe care trebuie sa-i dea parintii. Cum unul dintre parinti este insarcinat cu cresterea si educarea copilului, acesta decide modul cum se cheltuiesc acei bani: ce haine ii ia copilului, cat ii da de buzunar, rechizite etc.
Daca nu sunteti de acord, puteti incerca o intelegere cu mama sa-i platiti pensia in natura si sa definiti exact ce inseamna asta; sau puteti cere instantei asta, dar va trebuie argumente solide, e mai dificil.

Ca sa clarific: nu puteti sa obtineti si cererile dv. care inseamna ca nu achiesati la cererea reclamantei si fara cheltuieli de judecata. Si nu puteti obtine lucruri dificile de obtinut si de avocat fara ajutor de specialitate, fara o opinie dintr-o consultatie a unui avocat, fara o asistenta juridica, fara un efort. Asta e si la noi si peste tot realitatea.

Alte discuții în legătură

Salariu ContSters146685 ContSters146685 Buna ziua. M-am angajat in luna septembrie la o institutie de stat si am depus cerere pentru deducere la salariu deoarece am in intretinere un minor de 14 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pitici pitici Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)