Nu e nicio tranzactie, e un acord cu privire la pensie. Parintii se pun de acord referitor la suma pensiei, nu face nimeni tranzactie, ca pe pensie nu poti tranzactiona.
#-o
Ia vedeti ce zice art 1704 cod civil.
Si mai vedeti si definitia tranzactiei din doctrina.
Ca o numim intelegere sau tranzactie ce mai conteaza, oricum se stinge un proces inceput.
Potrivit art.1704 C.civ., „tranzacţia este un contract prin care părţile termină un proces sau preîntâmpină un proces ce poate să se nască".
În doctrină tranzacţia este definită ca fiind „un contract prin care părţile termină un proces început sau preîntâmpină un proces ce se poate naşte prin concesii reciproce, constând în renunţări reciproce la pretenţii sau în prestaţii noi săvârşite ori promise de către o parte în schimbul renunţării de către cealaltă parte la dreptul care este litigios ori îndoielnic.
Cu alte cuvinte, tranzacţia este acordul intervenit între părţi, care este exprimat, realizat în faţa instanţei de judecată, care, fără a interveni, constată existenţa sa.
Dragilor, invoiala parintilor cu privire la contributia fiecaruia la cheltuielile de crestere, educare... (ceea ce numim pensie) nu e tranzactie. in sesul in care ne trimitea cineva mai sus sa citim.
Judecatorul stabileste pensia IN FAVOAREA minorului, iar acela dintre parinti care o primeste NU POATE SA RENUNTE (apropo de definitia tranzactiei) pentru ca nu e dreptul lui, ci al copilului.
"Tranzactia va fi nula cand ...s-ar dovedi...ca una din parti nu avea nici un drept asupra acelui obiect" (art 1716 alin 2 C. civ).
"Acei ce nu pot dispune de obiectul cuprins in tranzactie, nu pot transige decat in formele stabilite de legi speciale" (1706 C. civ)".
Deci, asa cum spunea mai sus Liliana, parintii pot doar sa se uita in ochii judecatorului si sa spuna ca s-au inteles pentru o pensie de ... , dar daca vii cu o hartie facuta la notar si botezata tranzactie, un judecator destept te poate trimite la plimbare...
Asta asa... de dragul acuratetii juridice..
Nu poate renuntata la dreptul de a primi pensia de intretinere dar cuantumul pensiei se poate stabili prin acordul partilor la o suma mai mare decat salariul minim pe economie,spre exemplu.
Deci, nu se poate renunta la pensie dar partile se pot intelege chiar printr-o intelegere formulata si depusa in scris la instanta.
De asemenea, nimic nu impiedica ca pensia de intretinere sa creasca dupa un timp conform intelegerii partilor.Spre ex, dupa 6 luni de zile pensia poate sa cresca conform intelegerii partilor, evident in conditiile in care paratul .
Eu cred ca cineva face confuzie intre renuntarea la drept si intelegerea partilor in conformitate cu legea in vederea stabilirii pensiei de intretinere.
Cat priveste o hartie facuta la notar aceasta nu are nicio relevanta juridica.Si nici notarul nu cred ca va redacta o tranzactie in acest sens.Redactarea unei intelegeri intre parti poate fi facuta de avocatul partii.
Toata chestiunea se reduce la faptul daca instanta este sau nu de acord cu intelegerea partilor manifestata in scris.
Este adevarat ca in practica judiciara aceste aspecte sunt cu totul exceptionale,insa posibilitatea unei intelegeri materializate in scris nu este interzisa de lege decat daca se incalca reguli de drept prevazute de lege in mod imperativ.Prin urmare, nu se poate renunta la pensia de intretinere sau nu se poate stabili o pensie de intretinere in conditii prohibite de lege.
Deci, o intelegere a partilor in scris este posibila si legala atata timp cat nu se incalca legea.
avocat Claudiu Lascoschi