avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intreþinere

buna tuturor,

deoarece si eu ma aflu in divort, urmeaza prima infatisare si este "primul" o singura intrebare ma framanta deorece salariul meu net depaseste 9000 de ron ma intreb oare si in acest caz tot 25% se va dicta? Eu sunt responsabil de ce am facut copil dar cu 2500 de ron va traii toata familie ei fericita urmatorii 18 ani.

Ce parere aveti am vreo sansa la mai putin de 25%???

va multumesc
Pai se incadreaza perfect in conditiile legii... caci legea spune maxim 25%. Ei bine, suma la care ne intelegem nu este peste 25%. Iar referitor la faptul ca e prea mica, legea nu prevede limita inferioara.
Instanta stabileste la minimul pe economie, dar nu inseamna ca nu poate fi sub, nu reiese de nicaieri. ;)
Deci: e legal, care e problema?...

Nu e legal sa tranzactionam noi pe asta, cum spuneam, atat. Din argumentele date anterior, cu dreptul de dispozitie etc.
Cu atat mai mult cu cat la o tranzactie instanta nu trebuie sa-si dea acordul, ca la pensie de intretinere, o alta deosebire fundamentala...

Completare: nu poti stabili o pensie favorabila paratului, caci scopul e protejarea intereselor copilului, nu ale paratului... oricare ar fi acesta.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
am si eu o intrerbare cu privire la pensia alimentara. am lasat o fata insarcinata. i-am dat banii necesari unei operatii de intrerupere a sarcinii dar aceasta a zis ca s-a hotarat sa-l pastreze si doreste sa-mi ceara pensie alimentara. copilul se va naste undeva in decembrie. daca eu nu am un loc de munca si prin urmare un venit exista vreo posibilitate ca aceasta fata sa ceara ca parintii mei sa plateasca pensie alimentara ?! am 19 ani deja dar sunt speriat de chestia asta. exista posibilitatea sa nu recunosc copilul !? cu ce ma ajuta daca nu-l recunosc sau cu ce ma adanceste in noroi ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Aprilie 2008
blabla89, utilizator
AVLIL a scris:

Pai se incadreaza perfect in conditiile legii... caci legea spune maxim 25%. Ei bine, suma la care ne intelegem nu este peste 25%. Iar referitor la faptul ca e prea mica, legea nu prevede limita inferioara.
Instanta stabileste la minimul pe economie, dar nu inseamna ca nu poate fi sub, nu reiese de nicaieri. ;)
Deci: e legal, care e problema?...
A zis Avill.
---------------------------------------------------------------
Am inteles ce zici tu, dar, instanta nu este obligata sa stabileasca o pensie de intretinere asa cum vor partile in conditiile in care fraudeaza interesele minorului intrucat ar fi vorba de o frauda la lege.
Instanta are obligatia legala de a veghea la respectarea drepturilor si intereselor minorului in scopul ca drepturile si interesele acestuia sa nu fie incalcate.
Prin urmare, intelegerea se poate face in conditii rezonabile si legale, iar instanta are dreptul de a veghea la respectarea acestor conditii.
Cat despre ceea ce mai spui, referitoe la 1 leu, etc, se ridica intrebarea: ce rost are sa il dea in judecata pe parat daca nu vrea pensie de intretinere ?
Altfel spus, daca nu cere pensie pe cale judecatoreasca nu primeste ( daca copilul este din afara casatoriei).
Sau daca pensia a fost stabilita prin hotararea de divort mama minorului nu este obligata sa ceara majorarea pensiei de intretinere.
In concluzie, chestiunea ridicata de tine cu 1 leu, este ceva de genul flori de mar.:)

Daca exista la dosar dovada cu veniturile paratului instanta nu este obligata sa ratifice o intelegere fraduloasa.
Daca nu exista aceasta dovada partile se pot intelege cu conditia sa fie o pensie peste limita acceptata de instante in acest moment.Spre ex, on cazul in care paratul are un salariu de 3000 lei, dar nu exista dovada la dosar in acest sens ( deci, instanta nu stie), partile se pot intelege la o pensie de 600 lei / luna fara probleme.
In concluzie, posibilitati exista, depinde insa cum le folosesti de la caz la caz.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Aprilie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
blabla89 a scris:

am si eu o intrerbare cu privire la pensia alimentara. am lasat o fata insarcinata. i-am dat banii necesari unei operatii de intrerupere a sarcinii dar aceasta a zis ca s-a hotarat sa-l pastreze si doreste sa-mi ceara pensie alimentara. copilul se va naste undeva in decembrie. daca eu nu am un loc de munca si prin urmare un venit exista vreo posibilitate ca aceasta fata sa ceara ca parintii mei sa plateasca pensie alimentara ?! am 19 ani deja dar sunt speriat de chestia asta. exista posibilitatea sa nu recunosc copilul !? cu ce ma ajuta daca nu-l recunosc sau cu ce ma adanceste in noroi ?
Daca nu recunoasteti copilul va da in judecata si mai platiti si cheltuieli de judecata.Daca nu va da in judecata puteti sa nu il recunoasteti daca stiti ca nu e al dvs.
Chiar daca nu realizati venituri instanta tot o sa va oblige la plata pensiei de intretinere chiar daca nu realizati venituri.

Din cate retin eu, mama minorului poate sa ceara pensie intretinere si de la parintii dvs, adica de la bunicii paterni ai copilului.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Salariu ContSters146685 ContSters146685 Buna ziua. M-am angajat in luna septembrie la o institutie de stat si am depus cerere pentru deducere la salariu deoarece am in intretinere un minor de 14 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pitici pitici Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)