avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intreþinere

buna tuturor,

deoarece si eu ma aflu in divort, urmeaza prima infatisare si este "primul" o singura intrebare ma framanta deorece salariul meu net depaseste 9000 de ron ma intreb oare si in acest caz tot 25% se va dicta? Eu sunt responsabil de ce am facut copil dar cu 2500 de ron va traii toata familie ei fericita urmatorii 18 ani.

Ce parere aveti am vreo sansa la mai putin de 25%???

va multumesc
Eu faceam referire precisa la faptul ca acea persoana nu va fi condamnata de instanta penala daca nu se dovedeste ca este de rea-credinta.

Ceea ce s-a hotarat de catre instanta care a judecat pensia de intretinere trebuie platit de parat.
Dar, de aici si pana la condamnarea penala de catre o instanta de judecata penala este drum lung, deoarece daca fostul parat are venituri urmeaza sa achite obligatia de intretinere pt ca, altfel, va raspunde penal.
Insa, in cazul in care nu este de ,,rea-credinta" in acceptiunea legii penale fostul parat nu va fi condamnat penal.

Depunerea unei plangeri penale poate avea rolul pozitiv de a se stabili de catre organele de ancheta daca acea persoana suspecta de comiterea unei infractiuni realizeaza sau nu venituri.

avocat Claudiu Lascoschi
AVLIL a scris:
Care mai e rostul si scopul stabilirii, in aceste cazuri, a pensiei?

Deci nu stiti sa-mi raspundeti argumentat, dar stiti sa spuneti ca dv. aveti dreptate si in lipsa argumentelor, corect?
Daca o hotarare a instantei (ca aceea in care se stabileste pensia in raport de salariul minim pentru a fi platit de parintele ce nu munceste) daca astfel de hotarare, deci, nu are garantia executarii ei prin interventia organelor statului, prin forta coercitiva... la ce dumnezeu ne mai foloseste?
Cunosc plangeri penale pentru neplata intretinere, nu cunosc insa sa se fi stabilit in vreunul daca faptuitorul muncea sau ba. E de necrezut.
#-o
Daca persoana debitoare nu realizeaza venituri nu poate fi condamnata penal pt ca nu este considerata de rea-credinta.
Este posibil ca o persoana sa nu munceasca o perioada de timp din diverse motive ( de pilda, ca nu isi gaseste un loc de munca adecvat ) si asteapta un loc de munca care sa ii convina din mai multe puncte de vedere ( inclusiv financiar).
Ce-ar fi sa bagam la inchisoare acel om pt ca doreste si el un loc de munca mai bun.#-o Sa inteleg ca asta sugerati ?

In democratie nimeni nu poate fi condamnat ca urmare a faptului ca nu are un loc de munca.In regimul comunist daca o persoana nu avea loc de munca acea persoana facea inchisoare din acest motiv.Astazi nu mai este valabil acel act normativ (este abrogat).

Se poate proceda la executare silita cu privire la bunurile mobile pe care le are ( in proprietate ) debitorul obligatiei pensiei de intretinere. Deci, mamica are dreptul de a proceda la executare silita in baza hotararii civile.
Dar nu va fi condamnat penal pt ca nu munceste.

Faptul ca o persoana poate face plangere penala nu inseamna ca cealalta persoana ( debitorul obligatiei) va fi condamnata penal (a se vedea, motivele mai sus aratate de mine).

avocat Claudiu Lascoschi


multumesc d-na AVLIL :)
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2008
marx36, utilizator
Am inteles totusi ca nu se poate face un acord, o invoiala intre parinti referitor la stabilirea unei PA de comun acord.
Adica mama s-a inteles cu tatal la o anumita suma de bani pt cresterea si educarea copilului, dar avocata mamei i-a spus acesteia ca intai trebuie sa stabileasca instanta PA si dupa aia se poate face acest acord intre cei 2 soti.
Ca sa reamintesc, mama a cerut in cererea de divort stabilirea de instanta a PA, dar in urma unor discutii ulterioare cu tatal, a convenit cu acesta o suma lunara de bani pt copil, fara a mai cere instantei stabilirea PA. (bine, ca primul termen nici nu a fost, dar probabil o va cere atunci).
Ei, mama i-a spus tatalui ca avocata sa i-a zis ca intai trebuie ca instanta sa stabileasca PA, si apoi sa se faca acordul intre soti. Intrebarea mea este, daca sotii au cazut la o invoiala, de ce aceasta avocata nu este de acord , se gandeste ca mama ar obtine mai mult daca instanta ar stabili PA, sau dupa cum ar fi zis ea, mama si tatal nu pot "negocia " ei un drept al copilului, ci instanta face acest lucru.
Sau , o a treia varianta, de fapt mama vrea ca instanta sa stabileasca PA (probabil tot din considerente ca ar putea obtine mai mult, sau chiar a patra varianta, avocata ar dori prelungirea proceslui? (banuiesc ca in acest caz ar creste si onorariul)
De fapt, cum se face si care ar fi in mare pasii pt acest acord, daca este posibil?
Si se face inainte de primul termen sau dupa aia?(reamintesc ca in cererea de divort mama a cerut si stabil. PA, dar ulterior s-a razgandit, asa cum am aratat mai sus, iar primul termen inca nu a avut loc)
Eventuala stabilire a unui acord, anuleaza cererea mamei de a se stabili de catre instanta a PA?
Multumesc daca ati avut rabdare sa cititi atata.:)
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2008
marx36, utilizator

Alte discuții în legătură

Salariu ContSters146685 ContSters146685 Buna ziua. M-am angajat in luna septembrie la o institutie de stat si am depus cerere pentru deducere la salariu deoarece am in intretinere un minor de 14 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pitici pitici Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)