avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intreþinere

buna tuturor,

deoarece si eu ma aflu in divort, urmeaza prima infatisare si este "primul" o singura intrebare ma framanta deorece salariul meu net depaseste 9000 de ron ma intreb oare si in acest caz tot 25% se va dicta? Eu sunt responsabil de ce am facut copil dar cu 2500 de ron va traii toata familie ei fericita urmatorii 18 ani.

Ce parere aveti am vreo sansa la mai putin de 25%???

va multumesc
alina georgiana a scris:

Buna ziua,

As vrea sa ma ajutati cu un sfat. Mama mea a primit de curand hotararea judecatoreasca in urma divortului de tatal meu. Ea a primit pensie de intretinere insa a primit o suma fixa din pensie nu 25% cum spune legea. Pensia tatalui meu se mareste o data la cateva luni. As vrea sa stiu daca se poate face apel prin care sa ceara 25% din pensia lui si nu aceasta suma fixa de 250 Ron.

Multumesc frumos!

O zi buna tuturor!

Pensia de intretinere se acorda intr-o suma fixa, stabilita de instanta in functie de nevoile minorului si de veniturile tatalui. In momentul in care vor creste veniturile, veti putea cere majorarea pensiei de intretinere. Cererea nu se timbreaza.
Eu am obtinut pensie de intretinere in cote procentuale la primul meu proces la intrarea in profesie ( si singurul de acest fel de atunci si pana astazi).:)Deci, se poate obtine.
Problema este ca daca reclamanta nu a cerut in cerererea de chemare in judecata pensia de intretinere in cote procentuale in calea de atac nu o cotez cu sanse de reusita.

avocat Claudiu Lascoschi

Nu neg ca se obtine Lascoschi, dar e o tampenie din punctul meu de vedere.
Pensia se stabileste de judecator. Si unul din aspectele pe care trebuie sa le decida judecatorul este: care anume venituri sunt acele ce se iua in calcul la stabilirea pensiei.
Daca stabilesti cota procentuala atunci decide contabilul si nu judecatorul. Si atunci te intrebi de ce naiba te mai adresezi judecatorului. Dai o lege in care scrii procentele o bati in cuie si calculeaza contabilul...
Procentele sunt doar limita maxima stabilita de lege in care trebuie sa se incadreze judecatorul El nu poate pasa pisica in spinarea contabilului. (sau cine calculeaza salariile).
Afla ca am vazut si hotarare judecatoresca in care firma a fost obligata sa restituie salariatului sumele pe care le-a calculat, retinut si expediat copilului in plus. Copilul a beneficiat de bani (nu a fost obligat sa restituie) dar firma a restituit salariatului. Si daca erau ai naibii se puteau intoarce impotriva persoanei care a calculat si retinut in plus.
Buna ziua,

Va scriu in legatura cu Articolul 94 din Codul Familiei. Am divortat cu cativa ani in urma si platesc pensie fiului meu - o patrime din veniturile salariale. M-am recasatorit si am inca un copil.
Va rog sa imi spuneti daca prin stabilirea intretinerii la "o treime pentru doi copii" sa integele si faptul pot plati pensie alimentara fiului din prima casatorie in cota de 16,5%.
In cazul unui raspuns afirmativ, ma puteti ajuta?
Multumesc,
S
Art. 94 - Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti.
Instanţa judecătorească va putea mări sau micşora obligaţia de întreţinere sau a hotărî, încetarea ei, după cum se schimbă mijloacele celui care dă întreţinerea sau nevoia celui ce o primeşte.
Cînd întreţinerea este datorată de părinte sau de cel care adoptă, ea se stabileşte pînă la o pătrime din cîştigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii şi o jumătate pentru trei sau mai mulţi copii.
Puteti solicita reducerea pensiei stabilite pentru primul copil.
Puteti plati 16,5 %, dar nu-i obligatoriu. "O treime pentru doi copii" nu inseamna automat 1/3 : 2. (contributiile pot fi neegale). De altfel, procentele stabilite de lege reprezinta limita superioara in care trebuie sa se incadreze judecatorul.

Alte discuții în legătură

Salariu ContSters146685 ContSters146685 Buna ziua. M-am angajat in luna septembrie la o institutie de stat si am depus cerere pentru deducere la salariu deoarece am in intretinere un minor de 14 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pitici pitici Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)