avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intreþinere

buna tuturor,

deoarece si eu ma aflu in divort, urmeaza prima infatisare si este "primul" o singura intrebare ma framanta deorece salariul meu net depaseste 9000 de ron ma intreb oare si in acest caz tot 25% se va dicta? Eu sunt responsabil de ce am facut copil dar cu 2500 de ron va traii toata familie ei fericita urmatorii 18 ani.

Ce parere aveti am vreo sansa la mai putin de 25%???

va multumesc
Tishara a scris:

Buna,
Asi avea o intrebare, la care din pacate nu am gasit raspuns nici pe net.
Intrebarea ar fi urmatoarea:

Pensia de intretinere al unui copil in varsta de 14 ani se poate achita intr-o singura suma ( in avans)? Pensia de intretinere lunara este de 80 Ron, si acum am ocazia sa platesc integral pana in 2011 cand copiliul implineste 18 ani, ramanind, ca dupa aceea sa platesc mai departe in caz in care merge la facultate. Cum se procedeaza in acest caz?

Intretinerea nu poate fi acordata sub forma unei prestatii unice, globale, deoarece scopuli ei este sa asigure, prin prestatii succesive, acoperirea cheltuieilor de intretinere, pe masura ce acestea sunt impuse de nevoile curente.
Totusi, printr-o decizie de indrumare, s-a decis ca partile pot conveni ca pensia de intretinere stabilita in sarcina debitorului sub forma de prestari periodice sa fie inlocuita prin depunerea anticipata a sumelor ce reprezinta prestarile periodice pe tot timpul stabilit de instanta (dec. de indrumare nr.2/1973 a Tribunalului Suprem).

Tot in practica judiciara s-a decis ca se poate inlocui cu o suma globala, pensia de intretinere stabilita sub forma de prestatii periodice in favoarea minorului, pe toata perioada in care se datoreaza intretinerea, daca este in interesul minorului, iar apararea creditorului sau a reprezentantului sau legal este un abuz de drept (Trib.jud.Sibiu, dec.civ.nr.1234/1974, in RRD nr.1/1986, p.53)
1.Daca s-a platit PA fara mandat,in mana,fostei sotii,insa de cca 6x PA,iar acum se doreste plata prin mandat a valorii trecute in hotarare(desteptare tarzie),poate fi dat in judecata pentru neplata pana la aceasta data acum?(divortul din 2003)
2.Daca fosta sotie introduce actiune pentru majorarea PA acum ,poate cere majorare din urma,sau de la ce data isi produce efectul majorarea?
3.Dividentele de la un srl sunt luate in calcul la stabilirea PA?
Va multumesc.
Da, merita recompensati tatii de craciun si de 1 iunie care fac copii si apoi ai abandoneaza. Eu primesc de la firma daruri numai de craciun (tot conform CCM) dar in natura cu destinatie speciala pentru copii (dulciuri si jucarii), nici nu as comcepe altfel deoarece copilul asteapta si se bucura de aceste cadouri.
salix a scris:

1.Daca s-a platit PA fara mandat,in mana,fostei sotii,insa de cca 6x PA,iar acum se doreste plata prin mandat a valorii trecute in hotarare(desteptare tarzie),poate fi dat in judecata pentru neplata pana la aceasta data acum?(divortul din 2003)
2.Daca fosta sotie introduce actiune pentru majorarea PA acum ,poate cere majorare din urma,sau de la ce data isi produce efectul majorarea?
3.Dividentele de la un srl sunt luate in calcul la stabilirea PA?
Va multumesc.

1. Dovada platii se poate face prin recunoasterea creditorului, adica a mamei, sau in scris, nu se admit martori. Este preferabil sa se faca plata prin mandat postal, sau prin depunerea unei sume lunare intr-un cont indicat de mama.
2. Majorarea pensiei de intretinere se acorda din momentul introducerii actiunii, nu poate opera retroactiv.
3. Pensia de intretinere se acorda in functie de nevoile minorului si de veniturile celui obligat. Dupa parerea mea, si acestea sunt venituri, insa este greu de crezut ca mama stie sa le ceara...
La stabilirea pensiei de intretinere se iau in calcul toate veniturile cu caracter permanent. Dividentele sunt venituri, dar nu au caracter permanent.

Alte discuții în legătură

Salariu ContSters146685 ContSters146685 Buna ziua. M-am angajat in luna septembrie la o institutie de stat si am depus cerere pentru deducere la salariu deoarece am in intretinere un minor de 14 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pitici pitici Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)