marx36 a scris:
Stiu un caz in care cei 2 sint in proces de divort. Sotia lui a plecat deja de la domiciliu de vreo 3 luni, si sta in concubinaj cu cineva, la el acasa. Copilul sta cind la bunici , cind la tata, cind la sotia si concubinul ei. In acest caz, ar putea profita cumva sotul ca sa obtina custodia copilului?
Iar legat de pensia alimentara, daca mama a obtinut copilul, insa acesta sta mai mult la tata si acesta contribuie efectiv la majoritatea cheltuielilor legate de cresterea si educarea minorului, atunci ce solutie ar fi de a nu mai plati mamei PA, si aceasta fiind de acord cu acest lucru, constienta ca primeste acei bani de la tata lunar doar ca asa a stabilit instanta?deci de copil se ocupa tatal, insa instanta i l-a incredintat mamei, si e de acord ca tatal sa se ocupe de copil, dar nu vrea sa renunte la incredintarea minorului ce i-a fost acordata. Poate tatal sa gaseasca o solutie sa nu mai dea acei bani degeaba, insa si fara riscul ca mama sa-si revizuiasca gandirea peste un anumit timp, si sa ceara retroactiv ceva ce a fost de acord sa nu primeasca, tocmai pt ca tatal se ocupa de copil? Repet, in conditiile in care nu vrea sa renunte la custodia copilului, si implicit la PA stabilita pe hartie, dar cu care acum este de acord sa nu o primeasca in conditile date.
N-am inteles. Partile sunt in proces de divort? Sau mamei i s-a incredintat deja copilul?
Daca nu s-a finalizat divortul, tatal trebuie sa fi cerut prin actiune reconventionala incredintarea minorului spre crestere si educare, daca nu a cerut si s-a consumat prima zi de infatisare, acesta poate cere doar printr-o actiune separata.
Tatal poate promova oricand actiune pentru reincredintarea minorului, daca i s-a incredintat deja mamei copilul si obligarea acesteia la plata pensiei de intretinere. Un copil are nevoie de stabilitate si atentie. NU este minge de ping-pong sa fie pasat de la unul la altul, dupa cum au sau n-au chef de copil.
Daca minorul are peste 10 ani este intrebat in instanta la care parinte doreste sa stea.