avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intreþinere

buna tuturor,

deoarece si eu ma aflu in divort, urmeaza prima infatisare si este "primul" o singura intrebare ma framanta deorece salariul meu net depaseste 9000 de ron ma intreb oare si in acest caz tot 25% se va dicta? Eu sunt responsabil de ce am facut copil dar cu 2500 de ron va traii toata familie ei fericita urmatorii 18 ani.

Ce parere aveti am vreo sansa la mai putin de 25%???

va multumesc
Asta chiar daca sotia nu a avut nici un venit? Si atunci ,sotul se poate trezi si dupa 3 ani ca fostei sotii i-a venit ideea obtinerii unor bunuri si sa introduca o cerere de partaj?
In legatura cu PA,daca cei 2 ajung la o invoiala si aceasta e aprobata de instanta, aceasta din urma cum va formula hotararea finala, va fi ceva de genul ca "obliga paratul la plata PA"? si se va mentiona si suma stabilita de cei 2?
Iar daca sotul ii va da PA lunara mamei direct, fara acte, si sotia se trezeste peste 2 ani sa faca o reclamatie la tribunal cum ca nu a primit nici o PA, in acest caz, ce va face sotul, va trebui sa-i dea din nou sumele care i le-a dat lunar, dar fara nici un act justificativ (sau ar putea face o chitanta de mana?)
La partaj se va tine cont de contribuita fiecaruia la dobnadirea bunurilor comune, inclusiv de perioada in care sotii n-au locuit impreuna, imprejurari care se pot dovedi cu martori.
Este cea mai mare greseala ca fostul sot sa plateasca pensie de intretinere fara acte! Daca pensia se retine direct din salar atunci puteti face dovada platii acestuia, insa daca nu, cel mai bine este sa trimiteti prin mandat postal, sau sa depuneti banii lunar intr-un cont al beneficiarului, adica al copilului, cont la care sa aiba acces si mama.
Stiu un caz in care cei 2 sint in proces de divort. Sotia lui a plecat deja de la domiciliu de vreo 3 luni, si sta in concubinaj cu cineva, la el acasa. Copilul sta cind la bunici , cind la tata, cind la sotia si concubinul ei. In acest caz, ar putea profita cumva sotul ca sa obtina custodia copilului?
Iar legat de pensia alimentara, daca mama a obtinut copilul, insa acesta sta mai mult la tata si acesta contribuie efectiv la majoritatea cheltuielilor legate de cresterea si educarea minorului, atunci ce solutie ar fi de a nu mai plati mamei PA, si aceasta fiind de acord cu acest lucru, constienta ca primeste acei bani de la tata lunar doar ca asa a stabilit instanta?deci de copil se ocupa tatal, insa instanta i l-a incredintat mamei, si e de acord ca tatal sa se ocupe de copil, dar nu vrea sa renunte la incredintarea minorului ce i-a fost acordata. Poate tatal sa gaseasca o solutie sa nu mai dea acei bani degeaba, insa si fara riscul ca mama sa-si revizuiasca gandirea peste un anumit timp, si sa ceara retroactiv ceva ce a fost de acord sa nu primeasca, tocmai pt ca tatal se ocupa de copil? Repet, in conditiile in care nu vrea sa renunte la custodia copilului, si implicit la PA stabilita pe hartie, dar cu care acum este de acord sa nu o primeasca in conditile date.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2008
marx36, utilizator
marx36 a scris:

Stiu un caz in care cei 2 sint in proces de divort. Sotia lui a plecat deja de la domiciliu de vreo 3 luni, si sta in concubinaj cu cineva, la el acasa. Copilul sta cind la bunici , cind la tata, cind la sotia si concubinul ei. In acest caz, ar putea profita cumva sotul ca sa obtina custodia copilului?
Iar legat de pensia alimentara, daca mama a obtinut copilul, insa acesta sta mai mult la tata si acesta contribuie efectiv la majoritatea cheltuielilor legate de cresterea si educarea minorului, atunci ce solutie ar fi de a nu mai plati mamei PA, si aceasta fiind de acord cu acest lucru, constienta ca primeste acei bani de la tata lunar doar ca asa a stabilit instanta?deci de copil se ocupa tatal, insa instanta i l-a incredintat mamei, si e de acord ca tatal sa se ocupe de copil, dar nu vrea sa renunte la incredintarea minorului ce i-a fost acordata. Poate tatal sa gaseasca o solutie sa nu mai dea acei bani degeaba, insa si fara riscul ca mama sa-si revizuiasca gandirea peste un anumit timp, si sa ceara retroactiv ceva ce a fost de acord sa nu primeasca, tocmai pt ca tatal se ocupa de copil? Repet, in conditiile in care nu vrea sa renunte la custodia copilului, si implicit la PA stabilita pe hartie, dar cu care acum este de acord sa nu o primeasca in conditile date.

N-am inteles. Partile sunt in proces de divort? Sau mamei i s-a incredintat deja copilul?
Daca nu s-a finalizat divortul, tatal trebuie sa fi cerut prin actiune reconventionala incredintarea minorului spre crestere si educare, daca nu a cerut si s-a consumat prima zi de infatisare, acesta poate cere doar printr-o actiune separata.
Tatal poate promova oricand actiune pentru reincredintarea minorului, daca i s-a incredintat deja mamei copilul si obligarea acesteia la plata pensiei de intretinere. Un copil are nevoie de stabilitate si atentie. NU este minge de ping-pong sa fie pasat de la unul la altul, dupa cum au sau n-au chef de copil.
Daca minorul are peste 10 ani este intrebat in instanta la care parinte doreste sa stea.
Da, exista o solutie in acest caz. Tatal poate face cerere de reincredintarea minorului. Astfel, potrivit art.44 din Codul familiei, in cazul schimbării împrejurărilor, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a copilului, dacă acesta a împlinit vârsta de paisprezece ani, a autorităţii tutelare sau a vreunei instituţii de ocrotire, instanţa judecătorească va putea modifica măsurile privitoare la drepturile şi obligaţiile personale sau patrimoniale între părinţii divorţaţi şi copii.

Renuntarea la pensia de intretinere, care constituie un drept al copilului, nu poate fi ratificata decat daca s-ar constata ca posibilitatile materiale ale parintelui care vrea sa renunte sunt indestulatoare pentru a asigura copilului cele mai bune conditii de trai.

In speta, mama nu poate renunta la pensia alimentara.

Alte discuții în legătură

Salariu ContSters146685 ContSters146685 Buna ziua. M-am angajat in luna septembrie la o institutie de stat si am depus cerere pentru deducere la salariu deoarece am in intretinere un minor de 14 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pitici pitici Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)