avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intreþinere

buna tuturor,

deoarece si eu ma aflu in divort, urmeaza prima infatisare si este "primul" o singura intrebare ma framanta deorece salariul meu net depaseste 9000 de ron ma intreb oare si in acest caz tot 25% se va dicta? Eu sunt responsabil de ce am facut copil dar cu 2500 de ron va traii toata familie ei fericita urmatorii 18 ani.

Ce parere aveti am vreo sansa la mai putin de 25%???

va multumesc
deci de copil se ocupa tatal, insa instanta i l-a incredintat mamei, si e de acord ca tatal sa se ocupe de copil, dar nu vrea sa renunte la incredintarea minorului ce i-a fost acordata. Poate tatal sa gaseasca o solutie sa nu mai dea acei bani degeaba, insa si fara riscul ca mama sa-si revizuiasca gandirea peste un anumit timp, si sa ceara retroactiv ceva ce a fost de acord sa nu primeasca, tocmai pt ca tatal se ocupa de copil? Repet, in conditiile in care nu vrea sa renunte la custodia copilului, si implicit la PA stabilita pe hartie, dar cu care acum este de acord sa nu o primeasca in conditile date.
a intrebat MAXX.

Eu zic ca ar putea exista o solutie in conditiile in care se va dovedi ca tatal s-a ocupat in fapt de copil, chiar daca pe hartie figureaza mama.
Pensia se acorda de instanta pt copil, nu pt mama.
Deci, daca mama cere banii respectivi, apreciez ca tatal poate fi exonerat de aceasta obligatie daca dovedeste ca el s-a ocupat efectiv de cresterea, ingrijire si educarea copilului.Insa, fara avocat nu cred ca are sanse suficiente sa dovedeasca ceea ce trebuie in instanta.
In mod normal, in astfel de situatii se cere incredintarea (custodia) minorului de catre tata.Totusi, pt a evita un proces, tatal poate sa isi asume riscul si sa dovedeasca ceea ce am aratat mai sus in cazul in care mama solicita banii.

avocat Claudiu Lascoschi
in situatia in care in urma divortului mama primeste pensia alimentara insa cei doi se recasatoresc care este procedura de renuntare la pensia alimentara. este suficient ca mama sa depuna o cerere de renuntare la pensia alimentara la angajatorul sotului?
Obligatia de intretinere dintre soti inceteaza prin recăsătorirea soţului îndreptăţit să o primească (art.41 alin.5 din Codul familiei).

Mama poate depune la angajatorul sotului o cerere prin care ii comunica ca in temeiul art.41 alin.5 din codul familiei obligatia de intretinere inceteaza, intrucat s-a recasatorit.
asta cu recasatorirea nu prea e clara: adica plata PA catre mama (de exemplu) inceteaza daca aceasta s-a recasatorit cu un oarecare, sau doar daca s-a recasatorit cu fostul sot?
Nu cred ca ati inteles, Mars 36.
Pensia se acorda copilului si nu mamei.Deci, obligatia de pensie fata de copil nu inceteaza in cazul in care ea se recasatoreste.
Art 41 alin 5 c. fam. se refera la pensia de intretinere acordata mamei si nu copilului minor.Este cu totul alta ipoteaza.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Salariu ContSters146685 ContSters146685 Buna ziua. M-am angajat in luna septembrie la o institutie de stat si am depus cerere pentru deducere la salariu deoarece am in intretinere un minor de 14 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pitici pitici Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)