solfami a scris:
Cand s-a stabilit pensia alimentara pt copilul meu, s-a stabilit o suma din venitul tatalui la momentul respectiv,eu anual trebuie sa-l dau in judecata pt majorarea pensiei. Am inteles ca daca as fi cerut procentaj din veniturile realizate de el, adica 25%, nu ar mai fi nevoie sa-l chem in judecata anual. Va rog sa-mi spuneti cum sa formulez cererea pt instanta in astfel de situatie?
Codul familiei
Art. 93
Obligatia de intretinere se executa
in natura sau prin plata unei pensii in bani.
Instanta judecatoreasca va stabili felul si modalitatile executarii, tinand seama de imprejurari.
Art. 94
Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau va hotari, incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste
pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.
Este corecta stabilirea unei sume ca pensie de intretinere pentru minor si nu a unui procent, deoarece instanta analizeaza "nevoia" celui care o cere si "mijloacele" celui care urmeaza a o plati. In plus, la calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile cu caracter permanent, nu şi cele întâmplătoare: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere, precum şi orice alte indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii.
25 % reprezinta limita maxima ce se poate acorda ca pensie de intretinere, dar, analizand nevoia celui care solicita si mijloacele celui care plateste, instanta poate stabili si o suma mai mica decat 25 % din venituri.